Secţiunea iii - Desfăşurarea concursului - Regulament din 2004 privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii

M.Of. 879

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 15 Iulie 2005
SECŢIUNEA III:Desfăşurarea concursului
SUBSECŢIUNEA 1:Dispoziţii generale privind desfăşurarea concursului
Art. 6
(1)Examinarea candidaţilor se face în două etape.
(2)Prima etapă constă în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii tip grilă la următoarele materii;
a)drept civil;
b)drept procesual civil;
c)drept penal;
d)drept procesual penal.
(3)A doua etapă constă în susţinerea a 3 probe:
a)o probă scrisă constând în rezolvarea unor speţe de drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal;
b)un test de verificare a raţionamentului logic constând în verificarea capacităţii de analiză şi sinteză, a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui test-grilă cu 100 de întrebări;
c)un interviu constând în chestionarea orală a candidaţilor în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat.
(4)Comisia de elaborare a subiectelor este constituită din magistraţi, cadre universitare din învăţământul superior acreditat sau din Institutul Naţional al Magistraturii, specialişti în materiile de concurs.

Art. 7
(1)Accesul candidaţilor în sălile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sală, a actului de identitate şi a legitimaţiei de concurs primite la intrarea în sală. Candidaţii vor păstra la vedere actul de identitate şi legitimaţia de concurs, pe întreaga durată a desfăşurării probelor.
(2)Deţinerea oricăror aparate electronice şi de comunicare în sala de concurs este interzisă. La proba eliminatorie este interzisă deţinerea în sala de concurs a oricăror surse de informare. Încălcarea acestor dispoziţii atrage eliminarea din concurs. La proba scrisă constând în speţe candidaţii au dreptul să aibă asupra lor coduri sau alte acte normative, care vor putea fi consultate în timpul examenului.

(3)Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pentru probele scrise pierd dreptul de a mai susţine proba respectivă.

(4)În vederea elaborării lucrărilor scrise, candidaţii primesc coli de hârtie tip, având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii, şi folosesc numai cerneală sau pix de culoare neagră.

(5)Înainte de comunicarea subiectelor pentru probele scrise candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele, judeţul de domiciliu şi numărul legitimaţiei primite la intrarea în sala de concurs pe colţul foii ce urmează a fi sigilat.

(6)Ora stabilită de comisie pentru începerea probei scrise va fi aceeaşi pentru toate sălile unde se desfăşoară concursul.
Art. 8
(1)Corectarea lucrărilor se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, barem care se afişează la sfârşitul probelor scrise.
(2)Pe timpul corectării colţul lucrării nu se desigilează. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnătura celor care le-au acordat şi apoi pe lucrare, de către preşedintele comisiei de admitere, după care se introduc în baza de date a comisiei de admitere. După efectuarea acestor operaţiuni se desface colţul sigilat al lucrării şi se corelează numărul lucrării cu numele candidatului. La proba scrisă constând în rezolvarea unor speţe, precum şi la testul de verificare a raţionamentului logic colţul lucrării nu se desigilează decât după susţinerea interviului de către toţi candidaţii.
(3)Rezultatele obţinute la fiecare probă se afişează la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, al Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediile tribunalelor, respectiv ale parchetelor de pe lângă acestea, şi se aduc la cunoştinţă publică pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.

Art. 9
(1)Nota obţinută la concurs reprezintă media rezultată din adunarea notelor de la fiecare dintre cele trei probe din etapa a doua, calculată în raport cu următoarea pondere: proba de verificare a cunoştinţelor juridice 80%, proba de verificare a raţionamentului logic 10%, interviul 10%.
(2)Pe baza acestei note din etapa a doua se întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, care se transmite pentru afişare la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângă acestea şi se publică pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
(3)Pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, candidatul trebuie să obţină media generală de cel puţin 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre cele patru materii de la proba scrisă constând în rezolvarea unor speţe.
(4)Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescătoare a mediilor de la examenul de licenţă şi apoi în ordinea descrescătoare a mediilor aritmetice obţinute în facultate la disciplinele de concurs enumerate în art. 6 alin. (2) lit. a)-d).

Art. 10
(1)Candidaţii care sunt admişi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicală efectuată de o comisie medicală numită prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii.
(2)Consiliul Superior al Magistraturii, prin inspectorii generali, va verifica îndeplinirea de către candidaţii admişi a condiţiei bunei reputaţii prevăzute la art. 13 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004.
(3)Consiliul Superior al Magistraturii validează rezultatele concursului şi hotărăşte cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2).
(4)Consiliul Superior a Magistraturii stabileşte lista definitivă a candidaţilor declaraţi admişi la Institutul Naţional al Magistraturii, pe care o comunică potrivit art. 8 alin. (3).

Art. 11
Locurile scoase la concurs la Institutul Naţional al Magistraturii vor fi ocupate, conform art. 9 alin. (4), de candidaţii declaraţi admişi.

SUBSECŢIUNEA 2:Proba eliminatorie
Art. 12
(1)Prima probă, eliminatorie, constă în soluţionarea unui test-grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare dintre disciplinele de concurs menţionate la art. 6 alin. (2) lit. a)-d).
(2)Lucrările se notează cu «Admis» sau «Respins», în funcţie de punctajul obţinut de candidat.
(3)La testul-grilă fiecare răspuns corect valorează un punct. Sunt declaraţi admişi în etapa a II-a candidaţii care au obţinut minimum 80 de puncte.

Art. 13
(1)Candidaţii nemulţumiţi de punctajul obţinut la proba eliminatorie pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângă acestea la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişării rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau la parchetele de pe lângă acestea se transmit imediat după înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(2)În vederea soluţionării contestaţiilor, colţul lucrării se va sigila din nou.
(3)Contestaţiile se soluţionează de către comisia de contestaţii numită conform art. 5 alin. (1), în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).

SUBSECŢIUNEA 3:Etapa a doua. Proba scrisă constând în rezolvarea unor speţe
Art. 14
(1)Cu o zi înainte de desfăşurarea probei scrise constând în rezolvarea unor speţe, comisia de elaborare a subiectelor stabileşte câte trei variante de subiecte pentru fiecare materie.
(2)Subiectele vor fi puse în plicuri separate, sigilate, care vor fi desfăcute în ziua concursului, după intrarea în sală a candidaţilor, în prezenţa unor observatori şi după verificarea lor prealabilă de către unul dintre candidaţi. Despre toate aceste operaţiuni se va face menţiune în procesul-verbal.
(3)Prin tragere la sorţi vor fi stabilite subiectele pentru lucrările scrise, care vor fi multiplicate şi predate delegaţilor din sălile de examen.
(4)Delegatul comunică subiectele şi ora când începe şi când se încheie proba.
(5)Pe toată durata desfăşurării probelor scrise, în sălile de concurs au acces numai membrii comisiei de admitere şi delegaţii care supraveghează desfăşurarea concursului.

Art. 15
(1)Timpul destinat pentru elaborarea lucrărilor scrise este cel stabilit de către comisia de elaborare a subiectelor. La expirarea timpului stabilit pentru proba scrisă candidatul predă lucrarea sub semnătură, iar delegatul care a supravegheat desfăşurarea concursului menţionează în borderou numărul de pagini al lucrării respective şi aplică ştampila Consiliului Superior al Magistraturii.
(2)Delegatul care a supravegheat desfăşurarea concursului predă lucrările comisiei de admitere, care le numerotează şi le înscrie în borderoul centralizator.
(3)Pentru fiecare sală de concurs se întocmeşte un borderou separat şi un proces-verbal tipizat.
(4)Pe toată durata desfăşurării probei scrise este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidaţi. Părăsirea temporară a sălii de concurs se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
(5)Frauda sau tentativa de fraudă, dovedită, atrage eliminarea din concurs. În aceste cazuri responsabilul de sală consemnează în procesul-verbal faptele şi măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu menţiunea «Fraudă». Procesul-verbal se comunică preşedintelui comisiei de admitere şi candidatului respectiv.

Art. 16
(1)Nota acestei probe reprezintă media aritmetică a notelor obţinute la fiecare dintre cele patru materii menţionate în art. 6 alin. (2) lit. a)-d).
(2)Candidaţii nemulţumiţi de nota obţinută pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângă acestea, la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişării rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau la parchetele de pe lângă acestea se transmit imediat după înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(3)În vederea soluţionării contestaţiilor, colţul lucrării se va sigila din nou.
(4)Contestaţiile se soluţionează de către comisia de contestaţii numită conform art. 5 alin. (1), în termen de 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2).

SUBSECŢIUNEA 4:Testul de verificare a raţionamentului logic
Art. 17
(1)Proba constă în soluţionarea unui test-grilă cu 100 de întrebări.
(2)Fiecare răspuns corect valorează 0,1 puncte.

SUBSECŢIUNEA 5:Interviul
Art. 171
(1)Candidaţii nemulţumiţi de punctajul obţinut pot depune contestaţie la Consiliul Superior al Magistraturii sau la tribunalele, respectiv parchetele de pe lângă acestea, la care s-au înscris, în termen de 48 de ore de la data afişării rezultatelor. Contestaţiile care se depun la tribunale sau la parchetele de pe lângă acestea se transmit imediat după înregistrare, prin fax, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(2)În vederea soluţionării contestaţiilor, colţul lucrării se va sigila din nou.
(3)Contestaţiile se soluţionează de către comisia de contestaţii numită conform art. 5 alin. (1), în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).

Art. 172
(1)Candidaţii susţin un interviu în faţa comisiei de elaborare a subiectelor, numită de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, în conformitate cu art. 5 alin. (1).
(2)Nota obţinută la această probă reprezintă media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei, în conformitate cu baremul afişat la sfârşitul acestei probe. Nota astfel acordată este definitivă.