Art. 6. - Procedura din 2023 privind calculul, încasarea şi plata impozitului, precum şi obligaţiile declarative stabilite în condiţiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului

M.Of. 93

În vigoare
Versiune de la: 2 Februarie 2023
Art. 6
(1)Impozitul prevăzut la art. 42 alin. (1) din lege se plăteşte de notar până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat, în contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan", deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în a căror rază teritorială sunt luate în evidenţa fiscală birourile notarilor publici. În cazul birourilor notarilor publici care sunt luate în evidenţa fiscală în judeţul Ilfov, plata se efectuează în contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan", care se deschide la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Judeţului Ilfov.
(2)Contul 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan" se deschide la unităţile Trezoreriei Statului, pe codul de identificare fiscală al biroului notarului public.
(3)Codurile IBAN aferente contului 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan" sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la adresa de internet www.anaf.ro.
(4)Unităţile Trezoreriei Statului transmit organelor fiscale centrale competente zilnic, în sistem informatic, încasările din contul 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan".
(5)Stingerea obligaţiilor fiscale declarate de notarii publici prin formularul 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat" se realizează luându-se în considerare sumele achitate de către aceştia în contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan".
(6)După prelucrarea în sistem centralizat a datelor şi informaţiilor din "Borderoul privind distribuirea către unităţile administrativ-teritoriale a sumei de .................., reprezentând impozit suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan aferent lunii ............", depus de notarii publici şi după verificarea încasării efective a sumelor declarate cu titlu de impozit suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori din cadrul organului fiscal central competent întocmeşte "Situaţia centralizată a sumelor reprezentând impozit suplimentar stabilit în cazul vânzării terenurilor agricole situate în extravilan care urmează a fi virate unităţilor administrativ-teritoriale în contul 21.A.12.18.00 «Veniturile bugetului local - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan»", al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură, şi o transmit, cel târziu în a 5-a zi lucrătoare a lunii următoare încasării, unităţii Trezoreriei Statului la care sunt arondate.
(7)Situaţia centralizată prevăzută la alin. (6), întocmită şi transmisă unităţii Trezoreriei Statului, cuprinde numai sumele declarate de notarii publici şi achitate integral până la această dată.
(8)Sumele declarate şi neachitate integral până la data întocmirii situaţiei centralizate prevăzute la alin. (6) pot fi comunicate unităţii Trezoreriei Statului, în vederea distribuirii către fiecare unitate administrativ-teritorială destinatară, după achitarea lor integrală, urmând a fi cuprinse în situaţia centralizată imediat următoare.
(9)Cel târziu în prima zi lucrătoare de la primirea de la organele fiscale a situaţiei centralizate prevăzute la alin. (6), unităţile Trezoreriei Statului procedează la întocmirea ordinelor de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care virează suma cuvenită fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în contul de venituri ale bugetului local 21.A.12.18.00 "Veniturile bugetului local - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan", deschis la unităţile Trezoreriei Statului, inclusiv Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, pe codul de identificare fiscală al unităţilor administrativ-teritoriale.
(10)Plata impozitului suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan către unităţile administrativ-teritoriale se efectuează de către unităţile Trezoreriei Statului din contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.12.18.00 "Veniturile bugetului de stat - Impozitul suplimentar din vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan", codificat cu codurile de identificare fiscală atribuite unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare.
(11)Codurile de identificare fiscală ale unităţilor administrativ-teritoriale se publică pe website-ul Ministerului Finanţelor, la adresa de internet www.mfinante.gov.ro.
(12)În cazul situaţiilor prevăzute la art. 42 alin. (8) şi (9) din lege, plata impozitului suplimentar stabilit prin decizie de impunere emisă de organul fiscal central competent se efectuează în contul prevăzut la alin. (1).
(13)Decizia de impunere împreună cu borderoul al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură, întocmite de compartimentul cu atribuţii de gestiune a declaraţiilor fiscale persoane fizice/juridice din cadrul organului fiscal central competent, se transmit, până cel târziu la finele lunii în care au fost emise, compartimentului cu atribuţii de evidenţă pe plătitori. Borderoul se semnează de şeful compartimentului cu atribuţii de gestiune a declaraţiilor fiscale persoane fizice/juridice din cadrul organului fiscal central competent.
(14)După luarea în evidenţă a debitului instituit prin decizie de impunere şi stingerea integrală a acestuia, compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori preia şi datele referitoare la acest tip de operaţiuni în situaţia centralizată prevăzută la alin. (6).
(15)Pentru distribuirea sumelor către unităţile administrativ-teritoriale cărora li se cuvin, prevederile alin. (6)-(10) se aplică în mod corespunzător.