Art. 7. - Prescriptii tehnice 1/2010 PT C 1-2010 ''CAZANE DE ABUR, CAZANE DE APĂ FIERBINTE, SUPRAÎNCĂLZITOARE ŞI ECONOMIZOARE INDEPENDENTE''

M.Of. 385 bis

În vigoare
Versiune de la: 10 Iulie 2010
Art. 7
După pericolul pe care-l prezintă efectele dinamice pe care le-ar putea produce în caz de explozie, cazanele se clasifică în cinci categorii de la A la E în funcţie de valoarea indicelui de clasificare (i) şi de caracteristicile tehnice ale cazanului, conform tabelului 1.
Tabelul 1

Categoria cazanului

Indice de clasificare (i)/caracteristici tehnice

A

i > 150

B

75 < i < = 150

C

25 < i < = 75

D

i < = 25

E

Cazane de abur cu sau fără focar şi la care următoarele caracteristici tehnice nu depăşesc limitele:

- presiune maximă: 10 bar;

- suprafaţa de încălzire: 2 m2;

- diametrul interior al tamburului: 400 mm;

- capacitatea: 100 l (conţinutul de apă până la nivelul maxim admisibil al apei din cazan; în cazul în care nu se poate stabili cu exactitate aceasta, se ia în considerare capacitatea întregului spaţiu sub presiune al cazanului).

Indicele de clasificare se calculează cu relaţia:
i = V(Ts-100°C)
unde:
i = indice de clasificare (fără unitate de măsură);
V = volumul de apă din cazanul de abur umplut cu 100 mm peste nivelul minim din tambur sau volumul total de apă din cazanul de abur cu străbatere forţată, din cazanul de apă fierbinte sau din economizorul independent, în m3;
Ts = temperatura de saturaţie a aburului sau temperatura maximă a apei la cazanele de apă fierbinte şi economizoarele independente, în °C.