Art. 1. - Ordonanță de urgență 99/2023 privind unele măsuri pentru raportarea arieratelor de către instituţiile publice

M.Of. 1042

În vigoare
Versiune de la: 24 Mai 2024
Art. 1
(1)Instituţiile publice, indiferent de modalitatea de organizare şi finanţare, nu raportează în categoria arierate, astfel cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 31 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 41 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de către conducătorii acestora, suplimentare faţă de cele stabilite prin legislaţia specifică în vigoare, precum şi contribuţiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăţi restante.
(2)Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, conducătorii autorităţilor/instituţiilor publice care au calitatea de ordonator de credite, astfel cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi salariale sau de natură salarială suplimentare faţă de cele stabilite prin legislaţia specifică în vigoare şi nici referitoare la înlăturarea unor cauze de discriminare în sistemul de salarizare sau alte situaţii similare, cu excepţia situaţiei în care prin hotărâre judecătorească sau prin acte normative cu putere de lege se dispune în acest sens.

(21)Drepturile în bani sau în natură stabilite prin contractele colective de muncă încheiate de autorităţile/instituţiile publice care au calitatea de ordonator de credite, astfel cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât drepturile salariale sau de natură salarială stabilite prin legi speciale, nu pot fi cuprinse şi negociate în contractele colective de muncă încheiate conform legii, iar autorităţile/instituţiile publice nu le pot plăti din fondurile publice fără bază legală specifică fiecărei categorii de drept acordat prin contractul colectiv de muncă.

(3)Actele administrative emise cu încălcarea prevederilor alin. (2) sunt lovite de nulitate absolută şi nu produc efecte juridice.