Art. 16. - Ordonanță de urgență 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

M.Of. 616

În vigoare
Versiune de la: 6 Septembrie 2024
Art. 16
(1)Persoanele cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România, pentru a avea acces la drepturile prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a se înregistra în evidenţele direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2)Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază, la cerere, în mod gratuit, de serviciile sociale din centrele prevăzute la art. 51 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Însoţitorii acestor persoane beneficiază, în aceleaşi condiţii, de servicii sociale împreună cu acestea.
(3)Procedura de acordare a serviciilor sociale pentru persoanele prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4)Persoanele prevăzute la alin. (1) pot beneficia de drepturile prevăzute de Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă dobândesc un certificat de încadrare în grad de handicap eliberat de autorităţile române, pe baza criteriilor medicopsihosociale, aprobate prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ.
(5)Prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoanele prevăzute la alin. (1), adresa înscrisă în permisul de şedere temporară se asimilează domiciliului sau reşedinţei.
(6)În vederea acordării drepturilor potrivit alin. (4), persoanele prevăzute la alin. (1) solicită direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti evaluarea în vederea încadrării în grad de handicap.
(7)Obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap de către persoanele prevăzute la alin. (1) conferă acestora drepturile şi obligaţiile prevăzute de Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(8)Prin derogare de la prevederile art. 861 alin. (2) şi ale art. 87 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, valabilitatea certificatului de încadrare în grad de handicap se stabileşte la 6 luni. Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, ale Hotărârii Guvernului nr. 502/2017 privind organizarea şi funcţionarea comisiei pentru protecţia copilului şi ale anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.019/2018 privind aprobarea Procedurii de preluare de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, a personalului cu atribuţii în efectuarea plăţilor prestaţiilor sociale pentru persoanele cu handicap de la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, a Procedurii de acordare a plăţilor, precum şi situaţiile de suspendare, modificare, încetare a dreptului la prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap, precum şi pentru modificarea Statutului propriu de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 151/2012, se aplică în mod corespunzător.
(9)În aplicarea prevederilor alin. (8), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi sau, după caz, Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie poate emite instrucţiuni pentru comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap, care se aprobă prin ordin al preşedintelui, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.