Ordonanță de urgență 9/2005 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale

M.Of. 174

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 12 Mai 2005
Ordonanță de urgență 9/2005 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale
Dată act: 24-feb-2005
Emitent: Guvernul
Având în vedere faptul că prin aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal veniturile bugetelor locale provenite din cote defalcate din impozitul pe venit se diminuează începând cu luna februarie 2005, când, potrivit legii, se încasează impozitul pe venit aferent lunii ianuarie,
ţinând cont de necesitatea menţinerii nivelului veniturilor bugetelor locale programate iniţial pentru anul 2005,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 19 iunie 2003, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 108/2004, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.Alineatele (1), (2), (3) şi (4) ale articolului 28 vor avea următorul cuprins:
"Art. 28
(1) Din impozitul pe venit, încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se alocă lunar, în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a încasat acest impozit, o cotă de 47% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, pe teritoriul cărora îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite, 13% la bugetul propriu al judeţului şi 22% într-un cont distinct, deschis pe seama consiliului judeţean pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului.
(2) În execuţie, cota de 22% se alocă de către direcţiile de specialitate din aparatul propriu al consiliilor judeţene, în termen de 5 zile lucrătoare de la încasare, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului, proporţional cu sumele repartizate şi aprobate în acest scop în bugetele respective, potrivit prevederilor art. 29 alin. (3).
(3) Cota de 82% din impozitul pe venit, pentru municipiul Bucureşti, se repartizează, în termenul prevăzut la alin. (1), astfel: 23,5% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, 47,5% la bugetul propriu al municipiului Bucureşti şi 11% într-un cont distinct, deschis pe seama Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor şi municipiului Bucureşti.
(4) În execuţie, cota de 11% se alocă de către direcţia de specialitate din aparatul propriu al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în termen de 5 zile lucrătoare de la încasare, pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor şi municipiului Bucureşti, proporţional cu sumele repartizate şi aprobate în bugetele respective, potrivit prevederilor art. 29 alin. (5)."
2.Alineatele (3) şi (5) ale articolului 29 vor avea următorul cuprins:
"(3) Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, şi din cota de 22% prevăzută la art. 28 alin. (2), o cotă de 25% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pe comune, oraşe şi municipii prin hotărâre a consiliului judeţean, după consultarea primarilor şi cu asistenţa tehnică de specialitate a direcţiei generale a finanţelor publice, în funcţie de următoarele criterii:
a) capacitatea financiară calculată în baza impozitului pe venit încasat pe locuitor, în proporţie de 30%;
b) suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale, în proporţie de 30%;
c) populaţia unităţii administrativ-teritoriale, în proporţie de 25%;
d) alte criterii stabilite prin hotărâre a consiliului judeţean, în proporţie de 15%, care să asigure cu prioritate susţinerea programelor cu finanţare externă, care necesită cofinanţare locală.
.......................................................................
(5) Pentru municipiul Bucureşti, din cota de 11% prevăzută la art. 28 alin. (4) se alocă o cotă de 25% pentru bugetul propriu al municipiului Bucureşti, iar diferenţa se repartizează pe sectoarele municipiului Bucureşti, prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea primarilor de sector şi cu asistenţa tehnică de specialitate a direcţiei generale a finanţelor publice, în funcţie de aceleaşi criterii prevăzute la alin. (3)."
3.După alineatul (5) al articolului 29 se introduce alineatul (6) cu următorul cuprins:
"(6) Nerespectarea criteriilor şi cotelor de repartizare prevăzute la alin. (3) şi (5) atrage nulitatea de drept a hotărârilor adoptate de consiliile judeţene, respectiv a hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale pe comune, oraşe, municipii, buget propriu, respectiv sectoare ale municipiului Bucureşti."

Art. II
Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică începând cu impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna februarie 2005.
-****-

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul finanţelor publice,

Ionel Popescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 174 din data de 28 februarie 2005