Art. iii. - După articolul 3 se introduc două noi articole, art. 3 1 şi 3 2 , cu următorul cuprins: - Ordonanță de urgență 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Vamale Române, reorganizarea activităţii acesteia, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 596

În vigoare
Versiune de la: 26 Iunie 2024
Art. III
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 10/2004 privind Statutul personalului vamal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 23 martie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 243/2004, cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează:
1.După articolul 3 se introduc două noi articole, art. 31 şi 32, cu următorul cuprins:
"Art. 31
Ocuparea prin concurs a funcţiilor publice cu statut special din cadrul Autorităţii Vamale Române, aparat central şi structuri teritoriale, se face potrivit regulamentului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 32
(1) Prin excepţie de la art. 31, ocuparea funcţiilor publice cu statut special se poate face prin încadrarea absolvenţilor studiilor universitare de licenţă în domeniul vamal, organizate de instituţii de învăţământ superior.
(2) Normele privind stabilirea condiţiilor de înscriere la concursul pentru admiterea la programul de studii universitare de licenţă în domeniul vamal, drepturile şi obligaţiile candidaţilor admişi în program, precum şi încadrarea absolvenţilor se aprobă prin hotărâre a Guvernului. "
2.După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 91, cu următorul cuprins:
"Art. 91
(1) În vederea aplicării dispoziţiilor art. 9, testarea psihologică are loc în condiţiile prevăzute de anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi constă în două tipuri de evaluări:
a) evaluarea psihologică complexă: care vizează nivelul cognitiv şi nivelul de maturitate socioafectivă/stabilitate emoţională, conştiinciozitatea şi rezistenţa la stres;
b) evaluarea psihologică a integrităţii: care vizează tendinţa către comportamente care pot afecta integritatea.
(2) Evaluarea psihologică în vederea ocupării funcţiilor publice cu statut special din cadrul Autorităţii se finalizează prin emiterea, în mod distinct, a două avize psihologice: unul care priveşte evaluarea psihologică complexă a persoanei, cel de-al doilea cu privire la aprecierea nivelului de integritate al acesteia."
3.După articolul 31 se introduc două noi articole, art. 311 şi 312, cu următorul cuprins:
"Art. 311
(1) Personalul vamal cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului vamal are obligaţia de a declara, atât la începerea, cât şi la finalizarea activităţii, sumele şi valorile avute asupra sa, în bagajele sau în vehiculul utilizat de acesta.
(2) Structura de integritate din cadrul Autorităţii are dreptul de a verifica realitatea/conformitatea declaraţiilor prevăzute la alin. (1) cu sumele şi valorile avute asupra sa, de către personalul vamal, precum şi în bagajele sau în vehiculul utilizat de acesta.
(3) Refuzul sau sustragerea personalului vamal prevăzut la alin. (1) de la efectuarea controlului constituie abatere disciplinară, atrage răspunderea administrativ-disciplinară în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul administrativ, şi se sancţionează cu destituirea din funcţia publică. În cazul în care există indicii pentru fapte de corupţie, sunt sesizate de îndată organele de urmărire penală.
(4) Procedura de declarare, de control, precum şi personalul vamal căruia i se adresează se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 312
(1) Pentru personalul Autorităţii este interzis consumul de alcool sau de substanţe stupefiante sau psihotrope în timpul programului de lucru sau prezenţa la locul de muncă în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor stupefiante sau psihotrope.
(2) Personalul Autorităţii cu atribuţii în domeniul verificărilor de integritate sau în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă are dreptul de a verifica respectarea interdicţiei prevăzute la alin. (1). În exercitarea acestor atribuţii pot fi folosite aparate certificate pentru testarea concentraţiei de alcool şi a substanţelor psihotrope.
(3) Nerespectarea interdicţiei prevăzute la alin. (1), refuzul sau sustragerea personalului de la efectuarea verificării prevăzute la alin. (2) constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea administrativ-disciplinară a acestora, în condiţiile Codului administrativ.
(4) Procedura de verificare se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. "
4.După articolul 36 se introduce o anexă, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.