Art. 170. - În cazul în care, în urma măsurilor luate de către autoritatea competentă din statul membru de origine al S.A.I. sau din cauza faptului că respectivele măsuri se dovedesc inadecvate ori nu sunt aplicabile în România, S.A.I. refuză în continuare să furnizeze informaţiile solicitate de C.N.V.M. sau persistă în încălcarea normelor în vigoare în România, C.N.V.M. poate, după ce a notificat autoritatea competentă din statul membru de origine: - Ordonanță de urgență 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital

M.Of. 435

În vigoare
Versiune de la: 25 Iunie 2024
Art. 170
(1)În situaţia în care C.N.V.M. constată că S.A.I. care deţine o sucursală sau prestează servicii pe teritoriul României nu respectă una din normele ce intră în responsabilitatea de supraveghere a C.N.V.M., solicită respectivei S.A.I. să înceteze nerespectarea normelor şi notifică autoritatea competentă din statul membru de origine al S.A.I.
(2)În situaţia în care S.A.I. menţionată la alin. (1) refuză să furnizeze C.N.V.M. informaţiile solicitate sau nu ia măsurile necesare pentru a pune capăt încălcării constatate, C.N.V.M. va notifica în consecinţă autoritatea competentă din statul membru de origine al S.A.I.
(3)În cazul în care, în urma măsurilor luate de către autoritatea competentă din statul membru de origine al S.A.I. sau din cauza faptului că respectivele măsuri se dovedesc inadecvate ori nu sunt aplicabile în România, S.A.I. refuză în continuare să furnizeze informaţiile solicitate de C.N.V.M. sau persistă în încălcarea normelor în vigoare în România, C.N.V.M. poate, după ce a notificat autoritatea competentă din statul membru de origine:
a)să dispună măsurile adecvate conform legislaţiei în vigoare, inclusiv potrivit art. 179 şi 195, pentru a preveni sau sancţiona neregulile viitoare; şi, după caz,
b)să impună restricţii S.A.I. cu privire la efectuarea de noi operaţiuni pe teritoriul României;
c)Să solicite S.A.I. să înceteze administrarea O.P.C.V.M.-ului, în cazul în care serviciul prestat în România este administrarea unui O.P.C.V.M.;
d)să informeze ESMA, în situaţia în care consideră că autoritatea competentă a statului membru de origine al S.A.I. nu a acţionat în mod corespunzător.
(4)Orice măsură adoptată în temeiul prevederilor alin. (2) sau (3) care implică dispoziţii ori sancţiuni va fi fundamentată adecvat prin ordonanţă a C.N.V.M., va fi comunicată în scris S.A.I. în cauză şi poate fi atacată la instanţa competentă în România.
(5)În situaţia în care protecţia intereselor investitorilor şi ale altor persoane cărora le sunt furnizate servicii impune în mod urgent măsuri de precauţie, C.N.V.M., anterior aplicării procedurii prevăzute la alin. (1), (2) sau (3), poate să dispună aceste măsuri, cu informarea în cel mai scurt timp a Comisiei Europene, ESMA şi a autorităţilor competente ale celorlalte state membre implicate.
(6)La cererea motivată a Comisiei Europene, C.N.V.M. modifică sau elimină măsurile dispuse conform prevederilor alin. (5).