Art. xiii. - Prin derogare de la prevederile art. 73 alin. (1), (6)-(8) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023 , operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la data de 31 decembrie 2023 pot prevedea creşterea cheltuielilor de natură salarială pentru anul 2024 faţă de ultimul buget de venituri şi cheltuieli aprobat, numai ca urmare a menţinerii drepturilor de natură salarială ale personalului, aflate în plată la data de 31 decembrie 2023, şi condiţionat de îndeplinirea următoarelor cerinţe cumulative: - Ordonanță de urgență 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
M.Of. 274
În vigoare Versiune de la: 25 Octombrie 2024 până la: 30 Decembrie 2024
Art. XIII
(1)Prin derogare de la prevederile art. 73 alin. (1), (6)-(8) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la data de 31 decembrie 2023 pot prevedea creşterea cheltuielilor de natură salarială pentru anul 2024 faţă de ultimul buget de venituri şi cheltuieli aprobat, numai ca urmare a menţinerii drepturilor de natură salarială ale personalului, aflate în plată la data de 31 decembrie 2023, şi condiţionat de îndeplinirea următoarelor cerinţe cumulative:
a)să prezinte odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli un plan de reorganizare, restructurare şi redresare financiară, aprobat de către adunarea generală a acţionarilor sau consiliul de administraţie, după caz, care să conţină măsuri concrete şi cuantificabile de reducere a pierderilor şi plăţilor restante, după caz, şi termenele de realizare a acestora;
b)să nu programeze în anul 2024 creşterea numărului de personal faţă de cel realizat în anul 2023, cu excepţia creşterii numărului de personal rezultat din aplicarea prevederilor cap. III secţiunea a 2-a Măsuri referitoare la disciplina economico-financiară a operatorilor economici din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare;
c)să nu acorde în anul 2024 premii, prime, bonusuri şi alte drepturi de natură salarială similare, cu excepţia celor aprobate conform prevederilor cap. III secţiunea a 2-a Măsuri referitoare la disciplina economico-financiară a operatorilor economici din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor cap. V Dispoziţii tranzitorii şi finale;
d)să nu majoreze/indexeze sau, după caz, să nu prevadă alte mecanisme de creştere salarială în cursul anului 2024, pentru drepturile reprezentând salarii aflate în plată la data de 31 decembrie 2023.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la 31 decembrie 2023 şi care în anul 2023 au beneficiat de ajutor de stat aprobat prin act normativ cu putere de lege pot prevedea creşterea cheltuielilor de natură salarială pentru anul 2024 faţă de nivelul realizat în anul 2023, numai ca urmare a menţinerii drepturilor de natură salarială ale personalului, aflate în plată la data de 31 decembrie 2023, fără respectarea prevederilor de la lit. a), b) şi d) ale alin. (1).
(3)Operatorii economici care aplică prevederile alin. (1) sunt exceptaţi de la aplicarea corelaţiei dintre indicele de creştere a câştigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz.
(4)Prin derogare de la prevederile art. 73 alin. (11) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent şi care nu programează pierderi în anul 2024, în cazuri temeinic justificate, precum realizarea unor investiţii cu impact major în menţinerea/dezvoltarea activităţii economice a acestora, precum şi de influenţa unor factori care nu depind de acţiunea/inacţiunea acestora, Guvernul poate aproba prin memorandum exceptarea acestora de la aplicarea corelaţiei dintre indicele de creştere a câştigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz.
(5)În cazul regiilor autonome şi al societăţilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale, memorandumul prevăzut la alin. (4), precum şi cel prevăzut la art. 73 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023 sunt iniţiate de autorităţile publice tutelare şi avizate de Ministerul Finanţelor.
(6)În cazul regiilor autonome şi al societăţilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice locale, memorandumul prevăzut la alin. (4), precum şi cel prevăzut la art. 73 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023 sunt iniţiate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ca urmare a solicitării justificate a autorităţii publice tutelare.
(7)Sumele reprezentând creşteri ale cheltuielilor de natură salarială aferente indicelui mediu de creştere a preţurilor prognozat pentru anul 2024, prevăzute la art. 73 alin. (1) lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, se acordă începând cu luna următoare aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli sau bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat sau ca urmare a aprobării memorandumului menţionat la alin. (4) şi nu pot depăşi lunar nivelul acestui indice pentru operatorii economici care primesc subvenţii/transferuri de la bugetul de stat/local, după caz, pentru activităţi operaţionale.