Art. xi. - La articolul 1, după alineatul (1 1 ) se introduce un nou alineat, alin. (1 2 ), cu următorul cuprins: - Ordonanță de urgență 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 274

În vigoare
Versiune de la: 25 Octombrie 2024 până la: 30 Decembrie 2024
Art. XI
Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:
1.La articolul 1, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:
"(12) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. f), Guvernul poate aproba, prin memorandum, iniţiat de autorităţile publice tutelare şi avizat de Ministerul Finanţelor, ca societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome înfiinţate de stat, care realizează proiecte majore de investiţii de interes naţional pentru creşterea capacităţii energetice a României sau finanţează aceste proiecte derulate de filialele lor, să repartizeze o cotă mai mică de 50% din profitul net rămas după deducerea sumelor repartizate pe destinaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d), sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, pentru realizarea investiţiilor respective."
2.La articolul 1, după alineatul (2) se introduc şase noi alineate, alin. (21)-(26), cu următorul cuprins:
"(21) Guvernul poate aproba prin memorandum elaborat de Ministerul Finanţelor ca, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor, cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi în cazul regiilor autonome înfiinţate de stat, repartizarea unei cote din profitul net realizat, rămas după deducerea sumelor repartizate pe destinaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d), sub formă de dividende cuvenite acţionarilor sau vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, să fie mai mare decât limita stabilită potrivit alin. (1) lit. f), luând în considerare cadrul fiscal-bugetar.
(22) În baza memorandumului aprobat potrivit dispoziţiilor alin. (21), conducătorii autorităţilor tutelare care deţin calitatea de acţionar în numele statului român la societăţile naţionale, companiile naţionale, regiile autonome sau, după caz, la societăţi sunt obligaţi să mandateze reprezentanţii acestora în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie pentru a duce la îndeplinire dispoziţiile alin. (21) până la termenul legal de depunere a situaţiilor financiare anuale.
(23) În cazuri temeinic justificate, prin memorandumuri iniţiate de autorităţile publice tutelare şi avizate de Ministerul Finanţelor, Guvernul poate aproba exceptarea sau stabilirea unei alte cote decât cea stabilită potrivit alin. (21), după caz, cu respectarea prevederilor alin. (1) lit. f), în cazul unor societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi, cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi în cazul unor regii autonome înfiinţate de stat, pe baza propunerilor şi a impactului economico-financiar prezentat de acestea, în scopul realizării unor investiţii cu impact major în menţinerea/dezvoltarea activităţii economice a acestora. Memorandumurile vor cuprinde, în mod obligatoriu, perioada de desfăşurare a investiţiei.
(24) Diferenţa dintre cota stabilită potrivit alin. (21) şi cea aprobată potrivit dispoziţiilor alin. (23) va fi repartizată la alte rezerve, ca sursă proprie de finanţare, şi va fi utilizată exclusiv şi în integralitate în scopul finanţării investiţiilor cu impact major în menţinerea/dezvoltarea activităţii economice a acestora.
(25) Suma reprezentând diferenţa dintre cota stabilită potrivit alin. (21) şi cea aprobată potrivit alin. (23), neutilizată/neangajată la finele exerciţiului financiar pentru care a fost obţinută exceptarea sau pentru care s-a stabilit o altă cotă, se virează sub formă de dividende cuvenite acţionarilor sau vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, în cazul proiectelor majore de investiţii finalizate în cursul anului de referinţă.
(26) Suma reprezentând diferenţa dintre cota stabilită potrivit alin. (21) şi cea aprobată potrivit alin. (12), neutilizată/neangajată la finele exerciţiului financiar, se virează sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul statului în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, în cazul proiectelor majore de investiţii de interes naţional finalizate în cursul anului de referinţă. "
3.La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În caz de nerespectare a termenelor prevăzute la art. 1 alin. (25), (26) şi (3), societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul şi regiile autonome datorează dobândă penalizatoare conform art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
4.După articolul 3 se introduce un nou articol, art. 31, cu următorul cuprins:
"Art. 31
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) nerespectarea destinaţiei pentru utilizarea sumei reprezentând diferenţa dintre cota stabilită potrivit art. 1 alin. (21) şi cea aprobată potrivit art. 1 alin. (23) în scopul finanţării investiţiilor, potrivit art. 1 alin. (24);
b) nerespectarea termenului de virare a dividendelor sau a vărsămintelor la bugetul statului, prevăzut la art. 1 alin. (25) şi (26).
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei. Amenda se aplică conducătorului/reprezentantului legal al societăţii naţionale, companiei naţionale şi societăţii, cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi al regiei autonome înfiinţate de stat.
(3) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) se realizează de către personalul împuternicit din cadrul structurii de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului Finanţelor şi al structurilor teritoriale de inspecţie economico-financiară din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(4) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."