Art. ii. - Articolul 3 va avea următorul cuprins: - Ordonanță de urgență 23/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reorganizarea activităţii acesteia, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 228

În vigoare
Versiune de la: 24 Mai 2024
Art. II
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 29 iunie 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 144/2014, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.Articolul 3 va avea următorul cuprins:
"Art. 3
(1) În cadrul Agenţiei se înfiinţează Direcţia generală antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de prevenire, descoperire şi combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală.
(2) În cadrul direcţiilor regionale antifraudă fiscală funcţionează structuri teritoriale judeţene cu sediul în judeţele din aria de activitate a acestora, astfel cum sunt stabilite prin hotărârea Guvernului de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Operaţionalizarea structurilor antifraudă teritoriale judeţene are loc începând cu data de 1 ianuarie 2025."
2.Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4
(1) Personalul Direcţiei generale antifraudă fiscală este compus din funcţionari publici, cu funcţii publice generale sau specifice, şi din personal contractual.
(2) Funcţiile publice specifice utilizate în cadrul Agenţiei pentru Direcţia generală antifraudă fiscală sunt funcţii publice specifice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector şef direcţie antifraudă, inspector şef serviciu antifraudă şi funcţii publice specifice de execuţie din clasa I de inspector antifraudă.
(3) Ocuparea posturilor aferente funcţiilor publice specifice prevăzute la alin. (2) se face potrivit prevederilor referitoare la ocuparea funcţiilor publice din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Personalul care ocupă funcţii publice specifice în cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală are drepturi şi îndatoriri specifice de serviciu care se stabilesc prin statutul finanţistului, aprobat în condiţiile art. 380 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Numirea în funcţiile publice specifice prevăzute la alin. (2), modificarea/suspendarea/încetarea raporturilor de serviciu, precum şi sancţionarea se fac prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(6) Ocuparea funcţiilor publice specifice prevăzute la alin. (2) se face cu condiţia obţinerii avizului psihologic şi a avizului psihologic de integritate ca urmare a promovării evaluărilor psihologice complexe, precum şi a evaluărilor de integritate realizate prin intermediul unităţilor specializate atestate în condiţiile legii.
(7) Persoanele care ocupă funcţiile publice specifice prevăzute la alin. (2) sunt supuse anual sau la solicitarea Agenţiei, dar nu mai mult de două ori într-un an calendaristic, evaluărilor prevăzute la alin. (6). Costurile acestor evaluări se suportă din bugetul Agenţiei.
(8) Funcţionarilor publici care ocupă funcţii publice specifice în cadrul structurii antifraudă li se consideră vechime în specialitatea studiilor absolvite întreaga perioadă în care îşi desfăşoară activitatea în structura antifraudă.
(9) În cazul în care, cu ocazia efectuării evaluărilor anuale sau periodice realizate conform alin. (7), nu mai este îndeplinită condiţia prevăzută la alin. (6), persoanelor care ocupă funcţiile publice specifice prevăzute la alin. (2) li se aplică prevederile art. 519 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare."
3.La articolul 5, alineatele (1) şi (4) vor avea următorul cuprins:
"Art. 5
(1) Personalul Agenţiei din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală care ocupă funcţii publice specifice poartă, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane şi alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecţie şi comunicare, care se atribuie gratuit. În anumite situaţii, în realizarea atribuţiilor de serviciu, personalul care ocupă funcţii publice specifice poate îmbrăca ţinuta civilă. Personalul Agenţiei din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală în timpul acţiunilor speciale cu risc beneficiază de suportul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române sau, după caz, al Inspectoratului General al Poliţiei Române, la solicitarea preşedintelui Agenţiei, în condiţiile stabilite prin protocolul prevăzut la art. 9.
...........................................................
(4) Normele generale şi speciale de dotare a personalului care ocupă funcţii publice specifice în cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală, însemnele distinctive, modelul ecusonului, uniformei, al legitimaţiei de control/serviciu şi al ordinului de serviciu se stabilesc prin hotărâre a Guvernului."
4.La articolul 6, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 6
(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul din cadrul Agenţiei care ocupă funcţii publice specifice în cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi beneficiază de protecţie, potrivit legii."
5.La articolul 8, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 8
(1) La orice acţiune de control antifraudă participă minimum două persoane care ocupă funcţii publice specifice utilizate în cadrul Agenţiei pentru Direcţia generală antifraudă fiscală."