Art. i. - La articolul 1 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins: - Ordonanță de urgență 22/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

M.Of. 316

În vigoare
Versiune de la: 16 Mai 2024 până la: 28 Iunie 2024
Art. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 193 din 27 februarie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 1 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 1
(1) Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi care nu solicită protecţie internaţională potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, denumită în continuare Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază, pe perioada staţionării temporare în cadrul taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară, de următoarele:"
2.La articolul 1, alineatele (11), (3) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(11) Prevederile alin. (1) lit. d)-f) se aplică şi beneficiarilor Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului care nu se află în cadrul taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară.
........................................................
(3) Achiziţia produselor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-c) se realizează prin procedura de achiziţie publică în regim de urgenţă, conform art. 68 alin. (1) lit. f) coroborat cu art. 69 alin. (4) şi art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi, după caz, de către inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
........................................................
(10) Familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare şi hrană, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului."
3.La articolul 1, după alineatul (10) se introduc opt noi alineate, alin. (11)-(18), cu următorul cuprins:
"(11) După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, familiile şi persoanele singure prevăzute la alin. (10) beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (10).
(12) După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, persoanele prevăzute la alin. (10) au acces la sistemul asigurărilor pentru şomaj, la măsurile de prevenire a şomajului şi la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acordate în urma înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile stabilite pentru cetăţenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
(13) Sumele forfetare prevăzute la alin. (10) şi (11) se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie.
(14) Prin familie, în sensul alin. (10) se înţelege grupul de persoane format din soţi, părinte/părinţi şi/sau copiii minori ai acestora, precum şi persoana cu care este cazat copilul minor conform prevederilor art. 136 alin. (2) lit. a), b) şi d) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care are în creştere şi îngrijire unul sau mai mulţi copii minori.
(15) Dispoziţiile alin. (10), (11) şi (13) se aplică inclusiv familiilor şi persoanelor singure beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, cazate în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
(16) Dispoziţiile alin. (10)-(13) nu se aplică persoanelor care solicită ori beneficiază de protecţie internaţională în România potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi nici celor cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară.
(17) În scopul acordării sumelor forfetare prevăzute la alin. (10), (11) şi (15), precum şi pentru prevenirea acordării de sume forfetare multiple pentru acelaşi beneficiar, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dezvoltă o aplicaţie informatică pe care o pune la dispoziţia autorităţilor competente stabilite prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (10).
(18) Tipurile de date care se introduc în aplicaţia informatică prevăzută la alin. (17), precum şi măsurile administrative de organizare, funcţionare şi utilizare a acesteia se stabilesc prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (10)."
4.Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 3
(1) Asigurarea utilităţilor de primă necesitate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-c) se realizează de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi, după caz, de către inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
(2) În situaţia în care familiile şi persoanele singure beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului sunt cazate în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, sumele forfetare lunare, pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute la art. 1 alin. (10) şi (11), se decontează către unitatea care asigură cazarea, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de decontare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărârea Guvernului prevăzută la art. 1 alin. (10)."
5.La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 4
(1) Cheltuielile ocazionate cu utilităţile de primă necesitate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-c), precum şi cele necesare funcţionării taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aprobat potrivit legii."
6.Articolele 5 şi 17 se abrogă.