Capitolul iv - Audit statutar şi audit intern - Ordonanță de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

M.Of. 883

În vigoare
Versiune de la: 9 Septembrie 2024
CAPITOLUL IV:Audit statutar şi audit intern
Art. 47
(1)Situaţiile financiare ale întreprinderilor publice sunt supuse auditului statutar, care se efectuează de către auditori statutari, persoane fizice sau juridice autorizate în condiţiile legii.
(11)Auditorii statutari sunt numiţi, pe baza unor criterii de selecţie transparente, înainte de încheierea exerciţiului financiar, de către adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor, iar în cazul regiilor autonome de către autoritatea publică tutelară pentru o perioadă de 3 ani. În toate cazurile, perioada maximă de auditare a unei întreprinderi publice de către acelaşi auditor financiar, persoană fizică sau juridică, este de 6 ani consecutivi şi se efectuează în conformitate cu standardele internaţionale de audit.

(12)După încheierea unei perioade de 6 ani consecutivi în care întreprinderea publică a fost auditată de acelaşi auditor financiar, un nou contract de audit poate fi încheiat cu aceeaşi întreprindere publică numai după expirarea unei perioade de cel puţin 3 ani de la ultimul audit statutar.

(2)Situaţiile financiare anuale, auditate potrivit legii, se depun de către întreprinderile publice la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor. O copie a acestora se va transmite către AMEPIP în termen de 15 zile de la data aprobării de către adunarea generală a acţionarilor.

Art. 471
În vederea auditării situaţiilor financiare ale întreprinderilor publice, auditorul financiar, persoană fizică sau juridică, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a)să fie înregistrat ca persoană fizică sau juridică în Registrul public electronic al auditorilor financiari şi al firmelor de audit, publicat de Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, conform reglementărilor legale în vigoare, şi să aibă experienţă profesională de cel puţin 5 ani;
b)să nu fi fost sancţionat disciplinar prin decizie definitivă în ultimii 3 ani de către autorităţile competente care le supraveghează activitatea;
c)să fi încheiat un contract de asigurare de răspundere civilă profesională, în conformitate cu normele privind asigurarea riscurilor profesionale;
d)să nu se afle în situaţia de incompatibilitate sau conflict de interese prevăzută de legislaţia în vigoare şi să nu fi fost angajat al vreunei întreprinderi publice sau al vreunei alte instituţii publice în ultimii 3 ani;
e)auditorul financiar persoană juridică să aibă cel puţin 3 auditori financiari angajaţi activi, înregistraţi în Registrul electronic public al auditorilor financiari şi al firmelor de audit, publicat de Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. a)-d).

Art. 48
Întreprinderile publice contractează serviciile auditorului statutar în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 49
În cazul întreprinderilor publice constituite ca societăţi pe acţiuni, auditul statutar trebuie să fie efectuat în conformitate cu standardele internaţionale de audit adoptate de Comisia Europeană în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (3) din Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, denumite Standarde internaţionale de audit - ISA.

Art. 50
(1)Întreprinderile publice organizează auditul intern în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Compartimentul de audit intern se constituie distinct în subordinea directă a consiliului de administraţie sau a consiliului de supraveghere, după caz.
(3)Obligaţia asigurării cadrului organizatoric şi funcţional necesar desfăşurării activităţii de audit intern este a consiliului de administraţie sau consiliului de supraveghere, după caz.
(4)Planurile anuale şi multianuale de audit intern, rapoartele misiunilor de audit intern, precum şi rapoartele anuale privind activitatea de audit intern sunt avizate de consiliul de administraţie sau consiliul de supraveghere.