Art. 401. - Art. 40 1 - Ordonanță de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

M.Of. 883

În vigoare
Versiune de la: 9 Septembrie 2024
Art. 401
(1)La solicitarea acţionarilor care deţin, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social subscris şi vărsat, consiliul de administraţie sau consiliul de supraveghere convoacă adunarea generală a acţionarilor pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere pe ordinea de zi, folosind metoda votului cumulativ. Dacă solicitarea este efectuată de acţionarii care deţin peste 10% din capitalul social al întreprinderii publice, consiliul de administraţie sau, după caz, consiliul de supraveghere este obligat să convoace adunarea generală a acţionarilor cu acest punct pe ordinea de zi, caz în care aplicarea metodei votului cumulativ va fi obligatorie.
(2)Prin metoda votului cumulativ, fiecare acţionar are dreptul să îşi aloce votul său cumulativ, obţinut prin multiplicarea voturilor deţinute cu numărul de membri care vor forma consiliul de administraţie sau, după caz, consiliul de supraveghere, către unul sau mai mulţi candidaţi propuşi pentru consiliul de administraţie sau consiliul de supraveghere.
(3)Oricare dintre acţionari poate transmite propuneri scrise către consiliul de administraţie sau consiliul de supraveghere pentru aplicarea metodei votului cumulativ, în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a convocatorului adunării generale a acţionarilor care are pe ordinea de zi alegerea membrilor consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere.
(4)În exercitarea votului cumulativ, acţionarii votează cumulativ în favoarea unuia sau mai multor candidaţi. Acţionarii indică numărul de voturi pentru fiecare candidat în parte.
(5)Atunci când se optează pentru metoda votului cumulativ, membrii consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere în funcţie la data votării vor fi incluşi în lista candidaţilor pentru numirea membrilor consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere, alături de candidaţii propuşi de către acţionari.
(6)Toate persoanele de pe lista candidaţilor sunt supuse votului acţionarilor la adunarea generală a acţionarilor.
(7)Membrii consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere în funcţie la data adunării generale a acţionarilor, care nu sunt reconfirmaţi prin votul cumulativ în calitatea de membri ai consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere, sunt consideraţi ca fiind revocaţi din funcţie prin decizia adunării generale a acţionarilor. În cazul revocării administratorilor ca urmare a aplicării metodei votului cumulativ, această revocare nu va fi considerată ca o revocare nejustificată, iar întreprinderea publică nu va fi răspunzătoare pentru daune-interese.
(8)Mandatul membrilor consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere în funcţie la data adunării generale a acţionarilor la care a fost aplicată metoda votului cumulativ va continua în situaţia reconfirmării acestora în funcţie prin folosirea acestei metode de vot.
(9)Persoanele care au obţinut cele mai multe voturi cumulative la data adunării generale a acţionarilor formează consiliul de administraţie sau consiliul de supraveghere.
(10)Dacă doi sau mai mulţi candidaţi obţin un număr egal de voturi cumulative, candidatul votat de un număr mai mare de acţionari este ales în calitate de membru al consiliului de administraţie sau al consiliului de supraveghere.
(11)Criteriile de selecţie a membrilor consiliului de administraţie sau consiliului de supraveghere, atunci când există egalitate de voturi cumulative, exprimate de acelaşi număr de acţionari, se stabilesc de adunarea generală a acţionarilor şi sunt specificate în minuta adunării.
(12)În cazul societăţilor ale căror acţiuni sunt listate pe o piaţă reglementată, prevederile legislaţiei specifice pieţei de capital sunt aplicabile.