Art. 42. - Art. 4 2 - Ordonanță de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

M.Of. 883

În vigoare
Versiune de la: 9 Septembrie 2024
Art. 42
(1)AMEPIP este condusă de un preşedinte şi de doi vicepreşedinţi. Salarizarea pentru funcţiile de preşedinte şi de vicepreşedinte ale AMEPIP se stabileşte la nivelul coeficienţilor maximi prevăzuţi în anexa nr. IX lit. D din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţiile art. 44 alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

(2)Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP sunt persoane de înaltă competenţă profesională, absolvenţi de studii superioare şi cel puţin 10 ani de experienţă profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puţin 7 ani în funcţii de conducere executivă în societăţi cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcţii de conducere în administraţia publică, perioadă în care au exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.
(3)Preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui proces de selecţie competitiv şi deschis, pentru stabilirea propunerilor de candidaţi, cu sprijinul unui expert independent, cu experienţă relevantă în recrutarea resurselor umane. Acesta este selectat de Secretariatul General al Guvernului, printr-o procedură de achiziţie publică, potrivit prevederilor Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
(31)Procedura de selecţie pentru stabilirea propunerilor de candidaţi, prevăzută la alin. (3), se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

(32)În caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte al AMEPIP, unul dintre vicepreşedinţi este desemnat, prin decizie a prim-ministrului, să exercite atribuţiile preşedintelui AMEPIP, până la numirea conducătorului instituţiei potrivit prevederilor alin. (3), dar nu mai mult de 6 luni.

(33)În cazul în care funcţiile de preşedinte şi de vicepreşedinţi ai AMEPIP sunt sau devin vacante, Secretariatul General al Guvernului va proceda de îndată la organizarea procesului de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai AMEPIP. În această situaţie, prim-ministrul numeşte, prin decizie, preşedintele şi vicepreşedinţii, interimari, până la data numirii conducerii instituţiei potrivit prevederilor alin. (3), dar nu mai mult de 6 luni.

(4)Interdicţiile pentru numirea în funcţiile de administrator şi de director prevăzute la art. 4 se aplică în mod corespunzător preşedintelui şi vicepreşedinţilor AMEPIP.
(5)Mandatul preşedintelui, respectiv al vicepreşedinţilor AMEPIP este de 4 ani şi poate fi reînnoit o singură dată.
(6)Preşedintele AMEPIP conduce întreaga activitate a instituţiei, numeşte şi eliberează din funcţie personalul, în condiţiile legii.
(7)Preşedintele AMEPIP este ordonator principal de credite. Preşedintele AMEPIP poate delega această calitate, în condiţiile legii, unui vicepreşedinte, secretarului general sau altor persoane împuternicite în acest scop, cu excepţia conducătorului compartimentului financiar-contabil. Prin ordin al preşedintelui AMEPIP se precizează competenţele delegate şi condiţiile delegării acestora.
(8)Preşedintele reprezintă AMEPIP în raporturile cu autorităţile publice tutelare, cu celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, cu persoane fizice şi juridice române sau străine, precum şi în justiţie.
(9)În exercitarea atribuţiilor care îi revin, preşedintele AMEPIP emite ordine, decizii şi avize. Actele administrative ale preşedintelui AMEPIP pot fi atacate la instanţa de contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(10)Mandatul preşedintelui şi al vicepreşedinţilor AMEPIP încetează în următoarele situaţii:
a)la expirarea duratei mandatului;
b)prin demisie;
c)prin deces;
d)de drept, la survenirea uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 4, constatată potrivit legii;
e)prin revocare, dispusă prin decizia prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, pentru încălcarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, luând în considerare şi raportul de audit prevăzut la art. 411, după caz.
(11)Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP sunt obligaţi să notifice, în scris, de îndată, secretarul general al Guvernului asupra oricărui impediment dintre cele prevăzute la alin. (10) lit. d). În cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 4 lit. g) şi h) sau a oricărei alte infracţiuni săvârşite cu intenţie, mandatul preşedintelui, respectiv al vicepreşedintelui este suspendat de către prim-ministru, prin decizie.
(12)În cazul suspendării preşedintelui, atribuţiile sale se exercită de către unul dintre vicepreşedinţi, desemnat prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului. În cazul suspendării unuia dintre vicepreşedinţi, atribuţiile acestuia se exercită de către preşedinte sau de către celălalt vicepreşedinte, desemnat prin ordin al preşedintelui AMEPIP.
(13)În situaţiile prevăzute la alin. (10) se va proceda, conform prevederilor alin. (2)-(4), la selectarea şi numirea unui nou preşedinte sau vicepreşedinte, pentru restul de mandat rămas.
(14)Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile delegate de preşedinte, prin ordin.