Art. 1. - Art. 1 - Ordonanță de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

M.Of. 883

În vigoare
Versiune de la: 9 Septembrie 2024
Art. 1
(1)Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează organizarea, funcţionarea şi guvernanţa întreprinderilor publice şi asigură creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea calităţii informaţiei prezentate public de către acestea, prin implementarea principiilor de guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice.
(2)Întreprinderile publice prevăzute la art. 2 pct. 2 aplică dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3)Instituţiile de credit prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi băncile de dezvoltare care sunt constituite şi funcţionează potrivit Legii nr. 207/2022 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii şi funcţionării băncilor de dezvoltare din România, cu modificările şi completările ulterioare, care au calitatea de întreprinderi publice, aplică dispoziţiile legislaţiei speciale privind guvernanţa corporativă. În măsura în care regulile de guvernanţă corporativă prevăzute de legislaţia specială nu dispun, se aplică prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(4)Societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, şi intermediarii principali autorizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară a căror activitate este reglementată de Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, cu modificările şi completările ulterioare, care au calitatea de întreprinderi publice, aplică dispoziţiile legislaţiei speciale privind guvernanţa corporativă. În măsura în care regulile de guvernanţă corporativă prevăzute de legislaţia specială nu dispun, se aplică prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(5)Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică întreprinderilor publice din industria de apărare şi securitate naţională, precum şi celor care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol. În aceste cazuri, procedura de selecţie a membrilor consiliului de administraţie cuprinde o etapă suplimentară, constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care un candidat selectat nu a obţinut avizul favorabil necesar accesului la informaţii clasificate, acesta nu poate fi numit în funcţia de administrator al întreprinderii publice.

(6)Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică întreprinderilor publice care au ca obiect principal de activitate:
a)[textul din Art. 1, alin. (6), litera A. din capitolul I a fost abrogat la 09-sep-2024 de Art. 1, punctul 2. din Ordonanta urgenta 108/2024]
b)fabricarea de monede metalice şi bilete de bancă.
(7)Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică întreprinderilor publice pentru care s-a deschis procedura insolvenţei conform dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte reglementări speciale incidente. În condiţiile închiderii procedurii de insolvenţă şi reinserţiei operatorului economic în circuitul economic, devin aplicabile dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.