Secţiunea 2 - Conducerea regiei autonome - Ordonanță de urgență 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice

M.Of. 883

În vigoare
Versiune de la: 9 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 2:Conducerea regiei autonome
Art. 18
(1)Prin actul de înfiinţare sau, ulterior înfiinţării, prin decizie a autorităţii publice tutelare se poate stabili dacă atribuţiile de conducere executivă a regiei autonome pot fi delegate de consiliul de administraţie unuia sau mai multor directori.
(2)Directorii regiei autonome sunt numiţi de consiliul de administraţie.
(3)Directorii pot fi numiţi din afara consiliului de administraţie sau dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, cu respectarea procedurii de selecţie prevăzute la alin. (4)-(8).
(4)În termen de maximum 30 de zile de la numirea prin act administrativ al autorităţii publice tutelare, consiliul de administraţie desemnează directorii în baza unei evaluări sau selecţii prealabile efectuate de o comisie organizată la nivelul regiei autonome.

(5)În cazul regiilor autonome cu un număr de peste 500 de angajaţi, selecţia directorilor se efectuează de comisia prevăzută la alin. (4), asistată de expertul independent, membru al comisiei de selecţie şi nominalizare. Durata procesului de selecţie a directorilor nu poate depăşi 30 de zile. În acest caz, termenul de numire a directorilor este de maximum 60 de zile de la numirea consiliului de administraţie.

(6)Consiliul de administraţie sau, după caz, expertul independent stabileşte criteriile de selecţie, cu respectarea cadrului unitar al criteriilor de selecţie prevăzut la art. 46 alin. (2).

(7)Anunţul privind selecţia directorilor se publică, prin grija preşedintelui consiliului de administraţie, în cel puţin 2 publicaţii economice şi/sau financiare de largă răspândire, precum şi pe cel puţin o platformă sau un site de recrutare de resurse umane cu mare vizibilitate la nivel naţional, pe pagina de internet a regiei autonome şi a autorităţii publice tutelare. Anunţul include condiţiile care trebuie să fie întrunite de candidaţi şi criteriile de evaluare a acestora. Selecţia va fi efectuată cu respectarea principiilor liberei competiţii, nediscriminării, transparenţei şi asumării răspunderii şi cu luarea în considerare a specificului şi complexităţii activităţii regiei autonome.

(8)Publicarea anunţului privind selecţia directorilor în conformitate cu prevederile alin. (4) se face cu cel puţin 30 de zile înainte de data-limită pentru depunerea candidaturilor specificată în anunţ.
(9)Lista directorilor, precum şi CV-urile acestora se publică, prin grija preşedintelui consiliului de administraţie, pe pagina de internet a regiei autonome pe întreaga durată a mandatului acestora.

Art. 19
În cazul delegării atribuţiilor de conducere, potrivit dispoziţiilor art. 18, preşedintele consiliului de administraţie nu poate fi numit şi director general al regiei autonome.
Art. 20
Dacă atribuţiile de conducere au fost delegate directorilor, competenţa de reprezentare a regiei autonome aparţine directorului general.
Art. 21
(1)Regia autonomă, prin consiliul de administraţie, încheie contracte de mandat cu directorii.
(2)Contractul de mandat este acordul de voinţă încheiat între regia autonomă, reprezentată de consiliul de administraţie, şi directorul general sau directorii regiei autonome, care include în anexă şi indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari, aprobaţi de consiliul de administraţie.
(3)Directorii pot fi revocaţi de către consiliul de administraţie, conform legii, în condiţiile stabilite în contractul de mandat. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptăţit la plata unor daune-interese, potrivit contractului de mandat. Pentru desemnarea noilor directori se aplică, în mod corespunzător, prevederile art. 18.
(4)Remuneraţia directorilor este stabilită de consiliul de administraţie şi nu poate depăşi nivelul remuneraţiei stabilit pentru membrii executivi ai consiliului de administraţie. Ea este unica formă de remuneraţie pentru directorii care îndeplinesc şi calitatea de administratori.
(5)Remuneraţia este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară stabilită în condiţiile art. 8 alin. (4) şi (41) şi dintr-o componentă variabilă stabilită, pe baza recomandărilor temeinic motivate, de experţi independenţi în domeniul de activitate al regiei autonome.

(6)Indicatorii-cheie de performanţă aprobaţi de consiliul de administraţie constituie elemente faţă de care se determină componenta variabilă a remuneraţiei pentru directorii regiei autonome.

(7)Dispoziţiile art. 8 alin. (9) privind plata asigurării de răspundere profesională se aplică şi directorilor regiei autonome.

Art. 22
(1)În termen de 60 de zile de la numire, directorii elaborează şi prezintă consiliului de administraţie o propunere pentru componenta de management a planului de administrare pe durata mandatului, în vederea realizării indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari.
(2)Dacă este cazul, consiliul de administraţie poate cere completarea sau revizuirea componentei de management a planului de administrare dacă aceasta nu prevede măsurile pentru realizarea obiectivelor cuprinse în scrisoarea de aşteptări şi nu cuprinde rezultatele prognozate care să asigure evaluarea indicatorilor-cheie de performanţă, prevăzuţi în contractul de mandat.

(3)Aprobarea componentei de management şi a planului de administrare în integralitate de către consiliul de administraţie se realizează în termen de maximum 20 de zile de la data depunerii propunerii prevăzute la alin. (1).
(4)După aprobarea planului de administrare de către consiliul de administraţie, componenta de management sau, după caz, indicatorii-cheie de performanţă aprobaţi constituie anexă la contractul de mandat încheiat cu directorii.

(5)Evaluarea activităţii directorilor se face anual de către consiliul de administraţie şi vizează atât execuţia contractului de mandat, cât şi a componentei de management a planului de administrare.

Art. 23
(1)Directorii sunt responsabili cu luarea tuturor măsurilor aferente conducerii regiei autonome, în limitele obiectului de activitate al acesteia şi cu respectarea competenţelor exclusive rezervate de lege consiliului de administraţie.
(2)Trimestrial, directorii vor întocmi un raport cu privire la activitatea de conducere executivă şi cu privire la evoluţia regiei, care va fi comunicat consiliului de administraţie.
(3)Anual, directorii întocmesc un raport cu privire la remuneraţii şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorilor, pe care îl prezintă autorităţii publice tutelare. Raportul cuprinde cel puţin informaţiile prevăzute la art. 55 alin. (3).

Art. 24
Prevederile art. 14-16 alin. (1)-(4) se aplică, în mod corespunzător, directorilor regiei autonome. Acţiunea în răspundere împotriva directorilor este introdusă de consiliul de administraţie al regiei autonome.