Capitolul ii - Procedura instituirii şi încetării stării de asediu şi a stării de urgenţă - Ordonanță de urgență 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta

M.Of. 22

În vigoare
Versiune de la: 18 Martie 2023
CAPITOLUL II:Procedura instituirii şi încetării stării de asediu şi a stării de urgenţă
Art. 10
Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul - ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
Art. 11
Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţă populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare. Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este retransmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgenţă.
Art. 12
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
Art. 13
În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Art. 14
Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:
a)motivele care au impus instituirea stării;
b)zona În care se instituie;
c)perioada pentru care se instituie;
c1)măsurile de primă urgenţă care urmează a fi luate;

d)drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă;
e)autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;
f)alte prevederi, dacă se consideră necesare.
Art. 15
În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia. Prelungirile se dispun în condiţiile prevederilor art. 5.

Art. 16
(1)Încetarea stării de asediu sau de urgenţă are loc la data stabilită în decretul de instituire sau în decretul de prelungire.
(2)În cazul înlăturării situaţiilor de pericol, înainte de expirarea termenului stabilit, încetarea aplicării măsurii excepţionale se dispune prin decret, cu încuviinţarea prealabilă a Parlamentului.