Art. 9. - Se calculează producţia de masă verde/ha a pajiştii (P) prin însumarea producţiilor obţinute la fiecare ciclu de păşunat: - Ordinul 544/2013 privind metodologia de calcul al încărcăturii optime de animale pe hectar de pajişte

M.Of. 386

În vigoare
Versiune de la: 28 Iunie 2013
Art. 9
(1)Pentru buna gestionare a pajiştilor păşunatul se realizează la o densitate optimă de animale.
(2)Pentru determinarea producţiei se foloseşte metoda directă a cosirilor repetate.
(3)Se calculează producţia de masă verde/ha a pajiştii (P) prin însumarea producţiilor obţinute la fiecare ciclu de păşunat:
P = P1 + P2 + ...+ Pn
(4)După ce animalele părăsesc tarlalele, se determină prin cosire şi cântărire restul de masă verde/ha rămasă neconsumată (R) de pe pajişte:
R = R1 + R2 + …+ Rn
(5)Calcularea cantităţii totale de furaje disponibile/ha de pajişte (P.d.) se face prin diferenţa:
P.d. (kg/ha) = P - R,
în care:
P-producţia de masă verde a pajiştii (kg/ha);
R - restul de masă verde rămasă neconsumată (kg/ha).