Ordinul 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi
M.Of. 651
Ieşit din vigoareMinistrul sănătăţii publice, Gheorghe Eugen Nicolăescu |
Nr. crt. | Alimente nerecomandate | Limita de la care alimentele devin nerecomandate | Exemple de categorii de alimente care prin conţinut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate |
1. | Alimente cu conţinut mare de zaharuri* | Peste 15 g zaharuri/100 g produs | - prăjituri |
2. | Alimente cu conţinut mare de grăsimi | Peste 20 g grăsimi/100 g produs, din care, cumulativ: | - hamburgeri |
3. | Alimente cu conţinut mare de sare | Peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu/100 g produs) | - chipsuri |
4. | Băuturi răcoritoare** | - | - orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate |
5. | Alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare | Peste 300 kcal pe unitatea de vânzare | - orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare |
6. | Alimente neambalate*** | - | - alimente vrac |
7. | Alimente neetichetate**** | - | - alimente care nu respectă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare |
Copii | Adolescenţi | |||||||
Băieţi | Fete | |||||||
1-3 ani | 4-6 ani | 7-10 ani | 11-14 ani | 15-19 ani | 11-14 ani | 15-19 ani | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
Calorii (kcal} | ||||||||
- necesar mediu | 1.300 | 1.800 | 2.400 | 3.100 | 3.500 | 2.600 | 2.800 | |
- variaţii posibile în funcţie de caracteristicile grupului | 900-1.800 | 1.300-2.300 | 1.700-3.300 | 2.200-3.700 | 3.000-3.900 | 1.800-3.000 | 2.000-3.000 | |
Proteine totale | ||||||||
- necesar mediu | 44-51 g | 61-70 g | 82-94 g | 106-121 g | 120-137 g | 89-101 g | 96-109 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 31- 70 g | 44-90 g | 58-129 g | 75-144 g | 102-152 g | 61-117 g | 68-117 g | |
- % din valoarea calorică | 14-16% | 14-16% | 14-16% | 14-16% | 14-16% | 14-16% | 14-16% | |
Proteine animale | ||||||||
- necesar mediu | 31- 36 g | 40-46 g | 49-56 g | 52-55 g | 60-69 g | 49-55 g | 48-54 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 22-49 g | 29-59 g | 35-77 g | 41- 79 g | 51- 76 g | 34-64 g | 34-59 g | |
- % din cantitatea proteinelor totale | 70% | 65% | 60% | 55% | 50% | 55% | 50% | |
Proteine vegetale | ||||||||
- necesar mediu | 13-15 g | 21-24 g | 33-38 g | 54-66 g | 60-69 g | 40-46 g | 48-55 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 9-21 g | 15-31 g | 23-52 g | 34-65 g | 51- 76 g | 25-55 g | 34-58 g | |
- % din cantitatea proteinelor totale | 30% | 35% | 40% | 45% | 50% | 45% | 50% | |
Lipide totale | ||||||||
- necesar mediu | 49-60 g | 58-68 g | 65-77 g | 83-100 g | 94-113 g | 70-84 g | 75-90 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 34-77 g | 42-87 g | 46-106 g | 71-119 g | 81-126 g | 49-87 g | 54-97 g | |
- % din valoarea calorică | 35-40% | 30-35% | 25-30% | 25-30% | 25-30% | 25-30% | 25-30% | |
Lipide animale | ||||||||
- necesar mediu | 37-45 g | 44-51 g | 49-58 g | 58-70 g | 60-79 g | 50-59 g | 53-63 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 26-58 g | 32-65 g | 35-80 g | 50-83 g | 57-88 g | 37-68 g | 38-68 g | |
- % din cantitatea lipidelor totale | 75% | 75% | 75% | 70% | 70% | 70% | 70% | |
Lipide vegetale | ||||||||
- necesar mediu | 12-15 g | 14-17 g | 16-19 g | 25-30 g | 28-47 g | 20-25 g | 22-27 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 8-19 g | 10-22 g | 11-26 g | 21- 36 g | 24-38 g | 11-29 g | 16-29 g | |
- % din cantitatea lipidelor totale | 25% | 25% | 25% | 30% | 30% | 30% | 30% | |
Glucide | ||||||||
- necesar mediu | 143-168 g | 220-240 g | 322-351 g | 416-454 g | 470-521 g | 349-380 g | 376-410 g | |
- variaţii posibile în funcţie de nivelul caloric | 100-222 g | 174-309 g | 228-483 g | 295-541 g | 402-571 g | 241-439 g | 268-439 g | |
- % din valoarea calorică | 45-53% | 50-55% | 55-60% | 55-60% | 55-60% | 55-60% | 55-60% | |
Grupa de vârstă | Elemente minerale | |||||
Calciu | Fosfor | Magneziu | Fier | Zinc | Iod | |
Copii | ||||||
0-12 luni | 800 | 400 | 70 | 7 | 4 | 40 |
1-3 ani | 900 | 400 | 125 | 8 | 7 | 60 |
4-6 ani | 900 | 500 | 180 | 9 | 9 | 80 |
7-9 ani | 1.100 | 700 | 220 | 10 | 10 | 100 |
10-12 ani | 1.200 | 800 | 270 | 12 | 12 | 120 |
Băieţi | ||||||
13-15 ani | 1.200 | 1.000 | 330 | 13 | 14 | 140 |
16-19 ani | 1.300 | 1.100 | 360 | 16 | 15 | 150 |
Fete | ||||||
13-15 ani | 1.100 | 900 | 310 | 15 | 14 | 130 |
16-19 ani | 1.200 | 1.000 | 310 | 18 | 14 | 140 |
Grupa de alimente | Copii | Adolescenţi | |||||
1-3 ani | 4-6 ani | 7-10 ani | Băieţi | Fete | |||
11-14 ani | 15-19 ani | 11-14 ani | 15-19 ani | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
Lapte şi produse lactate (în echivalent lapte) | 700 | 700 | 800 | 750 | 700 | 700 | 700 |
Carne şi preparate din carne (în echivalent carne) | 60 | 85 | 110 | 190 | 230 | 170 | 190 |
Peşte şi preparate din peşte (în echivalent peşte) | 0 | 15 | 25 | 35 | 35 | 30 | 30 |
Ouă (g) | 30 | 35 | 40 | 50 | 50 | 50 | 50 |
Grăsimi | |||||||
- total | 25 | 32 | 40 | 50 | 55 | 35 | 40 |
- animale | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 20 | 20 |
- vegetale | 10 | 12 | 15 | 20 | 25 | 15 | 20 |
Produse cerealiere (în echivalent făină) | 90 | 160 | 230 | 380 | 460 | 330 | 360 |
Cartofi | 110 | 150 | 180 | 200 | 230 | 180 | 200 |
Alte legume | 210 | 220 | 230 | 350 | 380 | 290 | 310 |
Leguminoase uscate | 0 | 5 | 5 | 10 | 15 | 7 | 7 |
Fructe | 100 | 130 | 150 | 180 | 200 | 180 | 180 |
Zahăr şi produse zaharoase | 35 | 45 | 50 | 70 | 80 | 55 | 55 |
Valoare calorică | kcal/100 g | Alimente |
Minimă | Sub 5 | Apă, apă minerală, ceai neîndulcit, supe clare |
Scăzută | 5-60 | Fructe: mere, căpşuni, caise, piersici, prune, cireşe, vişine, pepene, portocale, mandarine, grepfrut, mango, ananas |
Moderată | 60-120 | Fructe: pere, struguri, banane, fructe uscate, fructe glasate |
Crescută | 120-300 | Îngheţată, iaurt gras, smântână, caşcaval, brânză topită, carne grasă, salam, cârnaţi, paste cu sos, biscuiţi, prăjituri, cereale îmbogăţite, muşii, sosuri |
Foarte crescută | Peste 300 | Plăcintă cu carne, cartofi prăjiţi, pui/peşte/carne prăjit/prăjită, hamburger, pizza, dulciuri (prăjituri cu cremă, ciocolată, bomboane), margarina, unt, maioneză, alune, seminţe |
Grupa alimentară | Pâine, cereale, orez, paste | Legume şi vegetale | Fructe | Lapte şi derivate | Ouă | Carne, peşte |
Principalii nutrienţi | Carbohidraţi | Vitamine şi minerale | Vitamine şi minerale | Calciu | Proteine cu valoare biologică înaltă | Proteine |
Alte componente nutritive | Fibre | Fibre | Carbohidraţi | Grăsimi | Colesterol | Grăsimi |
Aliment | 1.600 | 1.800 | 2.000 | 2.200 | 2.400 | 2.600 | 2.800 | 3.200 |
kcal | ||||||||
Cereale | 150 g | 180 g | 180 g | 210 g | 240 g | 270 g | 300 g | 300 g |
Legume | 2 ceşti * | 2 1/2 ceşti | 2 1/2 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 1/2 ceşti | 3 1/2 ceşti | 4 ceşti |
Fructe | 1 1/2 ceşti | 1 1/2 ceşti | 2 ceşti | 2 ceşti | 2 ceşti | 2 ceşti | 2 1/2 ceşti | 2 1/2 ceşti |
Lapte | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti | 3 ceşti |
Carne | 150 g | 150 g | 165 g | 180 g | 195 g | 195 g | 210 g | 210 g |
Vârsta (ani) | 4-6 | 4-6 | 7-10 | 11-13 | 11-13 | 11-13 | 11-13 | 14-18 |
Grupa alimentară | Mărimea porţiei | Număr maxim de porţii/zi la 2-6 ani | Număr maxim de porţii/zi la 7-10 ani | Număr maxim de porţii/zi la 11-13 ani |
Pâine, cereale şi paste | - pâine = 1 felie | 6 | 5-6 | 6-7 |
Legume | - legume cu frunze verzi =1 ceaşcă | 3 | 4-5 | 5-6 |
Fructe | - măr, banană, portocală = 1 fruct mediu | 2-4 | 3 | 3-4 |
Lactate | - lapte degresat sau parţial degresat = 1 ceaşcă | 3 | 3 | 3 |
Carne*, pui, peşte, fasole uscată, mazăre, ouă | - carne slabă fiartă/la grătar, pui sau peşte = 90 g | 1 | 2 | 2-3 |
Dulciuri | - îngheţată = 1/2 ceaşcă | 1, ocazional | 1, ocazional | 1, ocazional |
Produse cu conţinut ridicat de grăsimi | - brânză topită = 35 g |
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Acte numărul de obiecte din listă: (3)
Acte influenţate numărul de obiecte din listă: (1)
Jurisprudenţă numărul de obiecte din listă: (63)
Hotarari judecătoresti numărul de obiecte din listă: (63)
- Decizie nr. 57/2022 din 28-ian-2022, Curtea de Apel Galati, litigiu privind achizitiile publice (Contencios administrativ si fiscal)
- Decizie nr. 2441/2021 din 18-nov-2021, Curtea de Apel Bucuresti, obligatia de a face (Contencios administrativ si fiscal)
- Decizie nr. 1394/2021 din 09-nov-2021, Curtea de Apel Ploiesti, anulare act administrativ (Contencios administrativ si fiscal)