Art. 59. - Pentru a evita cuprinderea repetată în sondaje a aceloraşi persoane fizice se procedează astfel: - Norme Tehnice din 2025 privind completarea registrului agricol pentru perioada 2025-2029

M.Of. 482 bis

În vigoare
Versiune de la: 23 Mai 2025
Art. 59
(1)Pentru determinarea producţiei animale obţinute de persoanele fizice cu domiciliul în judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector, primarii unităţilor administrativ-teritoriale/subdiviziunilor administrativ teritoriale organizează, cu ocazia înscrierii datelor în registrul agricol, sondaje pentru culegerea de la persoanele fizice a informaţiilor cu privire la producţia animală.
(2)Sondajul se efectuează pe un eşantion de 5% din numărul total al persoanelor fizice înscrise în registrul agricol, ceea ce înseamnă că din 20 de persoane fizice se alege una. Selectarea se face pe baza registrului agricol, conform "Poziţiei numărul" din cadrul acestuia. Informaţiile ce se obţin de la persoanele fizice selectate se înscriu într-un chestionar potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4.
(3)Pentru determinarea producţiei animale obţinute de entităţile cu personalitate juridică ce au activitate pe raza judeţului/municipiului/oraşului/comunei/localităţii componente/sectorului se completează un chestionar potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4, în care se trec raportările de la toate entităţile cu personalitate juridică ce au activitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Prin însumarea coloanelor 2, 4, 6 etc. rezultă producţiile totale obţinute la nivel de judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector pentru entităţile cu personalitate juridică ce au activitate pe raza întregii unităţi administrativ-teritoriale.
(4)Persoana care efectuează ancheta - sondajul pentru persoanele fizice sau centralizarea raportărilor pentru persoanele juridice - completează în chestionar în coloanele A, B, C şi D datele de identificare, iar în coloanele 1, 3, 5 etc., datele referitoare la numărul de animale sacrificate, numărul de animale - vaci, bivoliţe, oi, capre - mulse, numărul de oi tunse, numărul păsărilor - găini - care au ouat în cursul anului, numărul altor păsări - bibilici, curci, gâşte, raţe - care au ouat în cursul anului, numărul familiilor de albine de la care s-a extras mierea, datele din capitolele corespunzătoare din partea I a registrului agricol - cap. VII şi VIII. Coloanele 2, 4, 6 etc. se completează pe baza declaraţiilor persoanelor fizice din eşantion, prin sondaj, şi pe baza raportărilor pentru persoanele juridice.
(5)Pentru a evita cuprinderea repetată în sondaje a aceloraşi persoane fizice se procedează astfel:
a)pentru anul 2025 se aleg persoanele fizice înscrise în registrul agricol la nr. 001, 021, 041, 061 etc.;
b)pentru anul 2026 se aleg persoanele fizice înscrise în registrul agricol la nr. 003, 023, 043, 063 etc.;
c)pentru anul 2027 se aleg persoanele fizice înscrise în registrul agricol la nr. 005, 025, 045, 065 etc.;
d)pentru anul 2028 se aleg persoanele fizice înscrise în registrul agricol la nr. 007, 027, 047, 067 etc.;
e)pentru anul 2029 se aleg persoanele fizice înscrise în registrul agricol la nr. 009, 029, 049, 069 etc.
(6)Datele culese de la persoanele fizice cuprinse în sondaj sunt utilizate pentru determinarea producţiei pe total judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă, astfel:
a)pe rândul "Total pentru persoanele fizice cuprinse în sondaje" se completează suma datelor înscrise în fiecare coloană;
b)se calculează nivelul mediu al indicatorilor prin împărţirea datelor de pe rândul "Total" potrivit lit. c)-n);
c)coloana 2: coloana 1 - pentru greutatea medie la sacrificare a bovinelor;
d)coloana 4: coloana 3 - pentru greutatea medie la sacrificare a ovinelor;
e)coloana 6: coloana 5 - pentru greutatea medie la sacrificare a caprinelor;
f)coloana 8: coloana 7 - pentru greutatea medie la sacrificare a porcinelor;
g)coloana 10: coloana 9 - pentru producţia medie de lapte de vacă;
h)coloana 12: coloana 11 - pentru producţia medie de lapte de bivoliţă;
i)coloana 14: coloana 13 - pentru producţia medie de lapte de oaie;
j)coloana 16: coloana 15 - pentru producţia medie de lapte de capră;
k)coloana 18: coloana 17 - pentru producţia medie de lână;
l)coloana 20: coloana 19 - pentru producţia medie de ouă de găină;
m)coloana 22: coloana 21 - pentru producţia medie de ouă de la alte păsări;
n)coloana 24: coloana 23 - pentru producţia medie de miere;
o)producţia animală obţinută de persoanele fizice, la nivel de judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector, se determină prin înmulţirea producţiilor medii, rezultate prin calculele menţionate la lit. c)-n), cu numărul de animale sacrificate - bovine, ovine, caprine, porcine, numărul mediu de vaci, numărul mediu de bivoliţe, numărul de oi mulse, numărul de capre mulse, numărul de ovine tunse, numărul găinilor care au ouat în cursul anului, numărul altor păsări - bibilici, curci, raţe, gâşte - care au ouat în cursul anului, numărul de familii de albine de la care s-a extras mierea.
(7)Pentru calculul şi înregistrarea producţiei de peşte se foloseşte chestionarul prevăzut în anexa nr. 5 "Chestionar privind producţia de peşte obţinută de persoanele fizice/entităţile juridice în anul 20...", care, la nivel de judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector, se completează pentru toţi fermierii înregistraţi cu activitate în piscicultură.
(8)Producţia animală totală, corespunzătoare indicatorilor înregistraţi în formularul din cap. XIII din registrul agricol la pct. 12.1-12.10, la nivel de judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector, se obţine prin însumarea producţiei animale obţinute de persoanele fizice cu producţia animală obţinută de persoanele juridice. Producţiile astfel determinate se înscriu în formularul din cap. XIII din registrul agricol, la rândurile cu codurile 03, 06, 09, 12, 15, 18, 21, 25, 32, 39, 43, 47, 51, 55, 59 şi 67, în coloana corespunzătoare anului la care se referă datele.
(9)Pentru completarea chestionarelor în vederea efectuării calculelor de mai sus şi pentru completarea cap. XIII din registrul agricol se ţine seama şi de următoarele:
a)la pct. 12.1 - cod rând 01, 04, 07, 10, 13, 16 şi 19, numărul de animale sacrificate se completează, pentru fiecare specie, cu datele din cap. VIII, cod rând 06, 23, 32, 41, 50, 59, 68 coloana "Total unitate administrativ-teritorială/localitate componentă/sector ", Sem. 1+Sem. 2. La cod rând 03, 06, 09, 12, 15, 18 şi 21 se înregistrează greutatea totală a animalelor sacrificate, exprimată în tone greutate vie, obţinută aşa cum s-a specificat la alin. (7);
b)la pct. 12.2 - cod rând 23 şi pct. 12.3 - cod rând 30 se înscrie numărul mediu de vaci, respectiv de bivoliţe, calculat ca medie aritmetică simplă, respectiv se adună numărul de vaci/numărul de bivoliţe existent la începutul anului şi cel de la sfârşitul anului, respectiv începutul anului următor şi se împarte la 2. Datele de la începutul anului şi cele de la sfârşitul anului se extrag din centralizatorul pe localitate componentă - cap. VII, cod rând 20 şi cod rând 23. Exemplu pentru anul 2025: (rândul 20 din cap. VII, coloana 1, anul 2025+coloana 9, anul 2026)/2 şi/sau (rândul 23 din cap. VII, coloana 1, anul 2025+coloana 9, anul 2026)/2. La rândurile 25, 32, 39 şi 43 se înregistrează producţia totală de lapte, obţinută aşa cum s-a specificat la alin. (7);
c)cod rând 26 şi cod rând 33 se completează cu numărul viţeilor obţinuţi în cursul anului - cap. VIII, cod rând 02, coloana "Total unitate administrativ-teritorială/localitate componentă/sector", Sem. 1+Sem. 2;
d)la pct. 12.4 şi 12.5 - cod rând 37 şi 41 se înscrie numărul oilor şi al caprelor mulse, care se va stabili diminuându-se efectivul de oi fătătoare, de mioare şi, respectiv, de capre existent la începutul anului cu numărul animalelor moarte în cursul anului, calculat pe baza indicelui de mortalitate;
e)la pct. 12.6 - cod rând 45 se înscrie numărul oilor tunse, care se calculează scăzându-se din efectivul total de ovine de la începutul anului numărul ovinelor adulte vândute şi numărul ovinelor adulte moarte în cursul anului, stabilit pe baza indicelui de mortalitate;
f)la pct. 12.7 - cod rând 49, la numărul găinilor care au ouat în cursul anului se înregistrează toate găinile ouătoare. Datele se stabilesc cu ajutorul mediei aritmetice simple, pe baza numărului găinilor ouătoare de la începutul şi sfârşitul anului, împărţit la 2. Datele de la începutul şi sfârşitul anului se extrag din centralizatorul pe localitate componentă - cap. VII, cod rând 76;
g)la pct. 12.8 - cod rând 53, pentru celelalte păsări ouătoare: raţe, gâşte, bibilici şi alte păsări ouătoare, se procedează conform celor prevăzute la lit. f). Datele privind numărul altor păsări ouătoare de la începutul şi sfârşitul anului se extrag din centralizatorul pe localitate componentă - cap. VII, cod rând 68 minus cod rând 76;
h)la pct. 12.9 - cod rând 57, pentru numărul familiilor de albine de la care s-a extras miere sursa în baza căreia se stabilesc datele este situaţia centralizată din registrul agricol privind numărul familiilor de albine, cap. VIII, cod rând 72, din care se scade numărul familiilor dispărute până la începutul primului cules;
i)proporţia familiilor de albine dispărute este în funcţie de intensitatea iernii, condiţiile de hrănire, situaţia sanitară, de exemplu: frecvenţa şi intensitatea epizootiilor;
j)aprecierile privind proporţia familiilor de albine dispărute în iarnă şi a producţiei medii pe familie de albine se fac împreună cu apicultorii din judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector. De asemenea, se utilizează şi informaţiile culese prin sondaj de la apicultorii de pe raza unităţii administrativ-teritoriale;
k)la cod rând 59 se înscrie producţia totală de miere extrasă, stabilită în funcţie de producţia medie apreciată de organele tehnice zooveterinare în colaborare cu apicultorii din judeţ/municipiu/oraş/comună/localitate componentă/sector, membri ai asociaţiilor crescătorilor de albine, precum şi din informaţiile culese prin sondaj de la apicultorii de pe raza judeţului/municipiului/oraşului/comunei/localităţii componente/sectorului;
l)la cod rând 02, 05, 08, 11, 14, 17, 20, 24, 27, 31, 34, 38, 42, 46, 50, 54, 58, 64, 65, şi 66 se înscriu rezultatele conform relaţiilor de calcul înscrise în formular.
(10)Exemplu pentru completarea chestionarului de sondaj prevăzut în anexa nr. 4 privind producţia animală obţinută de persoanele fizice/entităţile juridice în anul 2025 şi calculul mediilor indicatorilor respectivi, în cazul persoanelor fizice:
Judeţul ...................
Comuna/Oraşul/Municipiul ...................
CHESTIONAR privind producţia animală obţinută de persoanele fizice/entităţile juridice în anul 2025

Nr. crt.

Poziţia din registrul agricol

Numele şi prenumele capului gospodăriei/Denumirea entităţii cu personalitate juridică

Producţii animaliere*)

Volum

Număr poziţie

Bovine

Ovine

Lapte de vacă

Ouă de găină

Nr. animale sacrificate

Greutate totală în viu

(kg)

Nr. animale sacrificate

Greutate totală în viu

(kg)

Producţia totală de lapte muls

(l)

Numărul păsărilor care au ouat în cursul anului

Producţia totală de ouă

(bucăţi)

A

B

C

D

1

2

3

4

5

6

7

1

001

PETRU I.

Nicolae

2

870

5

75

1.800

15

1.250

1

021

MARIN T.

Ion

-

-

-

-

1.900

10

1.020

3

1

041

TĂNASE V.

Ion

-

-

2

40

-

12

900

13

1

241

ADAM E.

Petre

1

70

-

-

2.050

7

630

20

1

381

ILIE P.

Vasile

-

-

2

70

-

-

-

...

TOTAL

pentru persoanele fizice cuprinse în sondaj sau pentru toate persoanele juridice

12

3.110

34

784

72.140

820

79.885

*) Se înscriu produsele animaliere în ordinea existentă în cap. XIII din partea a II-a a registrului agricol.
NOTĂ:
- conform art. 59 alin. (6) lit. b):
-- a) coloana 2: coloana 1 - pentru greutatea medie la sacrificare a bovinelor = 3.110: 12 = 259 kg/cap
-- b) coloana 4: coloana 3 - pentru greutatea medie la sacrificare a ovinelor = 784: 34 = 23 kg/cap
-- c)...................
-- d) coloana 10: coloana 9 - pentru producţia medie de lapte de vacă = 72.140: 36 = 2004 l/cap
-- e)...................
-- f) coloana 20: coloana 19 - pentru producţia medie de ouă de găină = 79.885: 820 = 97 ouă/cap.