Partea ii - Pe baza datelor înscrise în registrul agricol - Partea I se organizează evidenţa centralizată pe comună, oraş, municipiu şi sectoare ale municipiului Bucureşti, comp Setând u-se tabelele din registrul agricol - Partea a II-a. La cap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 şi 10 centralizarea se va face astfel: - Norme Tehnice din 2007 privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2007-2011

M.Of. 569

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 25 August 2008
PARTEA II:
1.Registrul agricol - Partea a II-a - Tabele centralizatoare se completează într-un exemplar la nivelul comunei, oraşului, municipiului şi sectoarelor municipiului Bucureşti.
2.Pe baza datelor înscrise în registrul agricol - Partea I se organizează evidenţa centralizată pe comună, oraş, municipiu şi sectoare ale municipiului Bucureşti, comp Setând u-se tabelele din registrul agricol - Partea a II-a. La cap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 şi 10 centralizarea se va face astfel:
- la gospodăriile cu domiciliul în localitate se vor însuma datele din volumele cu tipul 1;
- la persoanele cu domiciliul în alte localităţi se vor însuma datele din volumele cu tipul 2;
- la persoanele juridice se vor însuma datele din volumele cu tipurile 3 şi 4.
3.Centralizarea datelor pe comună, oraş, municipiu, sector al municipiului Bucureşti se face în următoarele perioade:
a)până la 30 ianuarie, pentru datele privind evoluţia efectivelor de păsări, bovine, porcine, ovine şi caprine pe întregul an expirat;
b)până la 15 februarie, datele privind construcţiile noi (clădiri de locuit şi construcţii gospodăreşti), mijloacele de transport şi maşinile agricole (utilajele, instalaţiile agricole);
c)între 1-15 iunie, pentru datele privind modul de folosinţă a terenului, suprafeţele cultivate şi numărul pomilor.
Datele centralizate pe comune, oraşe, municipii şi sectoare ale municipiului Bucureşti vor fi comunicate direcţiilor generale de statistică judeţene şi a municipiului Bucureşti la termenele şi pe formularele elaborate de institutul Naţional de Statistică, respectiv pe suport de hârtie şi în format electronic, conform formularelor elaborate în format electronic de institutul Naţional de Statistică, după caz.
Comunicarea datelor centralizate se va face sub semnătura primarului şi a secretarului consiliului local.
La verificarea şi analiza datelor centralizate pe localitate pot fi consultaţi specialiştii de la circumscripţiile sanitar-veterinare, de la punctele de însămânţări artificiale, centrele agricole comunale şi de la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi de la direcţiile generale pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, în legătură cu datele de care dispun.
Datele privind producţia vegetală şi animală (cap. 11 şi 12) se stabilesc numai pentru gospodăriile populaţiei cu domiciliul în localitate, prin calcule efectuate la nivelul localităţii pe baza datelor centralizate înscrise în capitole din registrul agricol - Partea a II-a şi a datelor culese cu ajutorul sondajelor.
CAPITOLUL 11:Producţia vegetală obţinută de gospodăriile populaţiei cu domiciliul în localitate
Datele privind suprafaţa cultivată, pe culturi, se iau din cap. 4.
Producţia medie la hectar se înscrie pe baza rezultatelor sondajelor efectuate la un număr de gospodării a căror suprafaţă cultivată reprezintă 10-15% din suprafaţa culturii respective pe total localitate.
Sondajul şi completarea chestionarului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice se efectuează în termen de 5-10 zile de la încheierea recoltării fiecărei culturi.
La efectuarea sondajului şi completarea chestionarului privind producţia obţinută vor fi antrenaţi şi specialişti de la centrele agricole.
De exemplu:
Gospodăriile populaţiei din localitatea A au cultivat cu grâu 420 ha. A fost selectat un eşantion de 21 de gospodării care au cultivat 56 ha, adică 13,3% din suprafaţa totală cultivată cu grâu.
Specialistul anchetator va completa chestionarul-model prezentat în anexa nr. 1, astfel:

Nr. crt.

Numele şi prenumele capului gospodăriei

Suprafaţa cultivată

Producţia obţinută

(kg)

ha

ari

A

B

1

2

1.

Avram T. ion

1

25

3.500

2.

Marius A. Pop

0

75

1.950

...

    

21.

 

1

75

5.250

 

Total:

56

25

159.600

Producţia medie la hectar pe eşantionul format din cele 21 de gospodării se determină după cum urmează:
 
În cap. 11 pe rândul 01 se înscrie 420 ha în coloana "Suprafaţa - ha" şi 2.837 kg în coloana "Producţia medie la hectar - kg -".
În coloana "Producţia totală" se înscrie rezultatul înmulţirii:
2.837 x 420 = 1.191.540 kg, adică 1.191,5 tone.
În acest mod se procedează pentru toate culturile.
Pentru producţia de fructe indicatorii de calcul sunt "Numărul pomilor pe rod" şi "Producţia de fructe pe un pom"; se procedează potrivit exemplului prezentat mai sus.
CAPITOLUL 12:Producţia animală obţinută de gospodăriile populaţiei cu domiciliul în localitate
Se vor raporta date pentru principalele produse animale obţinute de gospodăriile populaţiei. Producţia animală se determină pe baza efectivelor de animale şi a producţiei medii stabilite prin sondaje.
În subcap. 12.1 rândurile 01, 04, 07 şi 10, la numărul de animale sacrificate se vor trece datele din cap. 8 (rândurile 05, 18, 25 şi 32 pentru speciile respective). Pe rândurile 03, 06, 09 şi 12 se va înregistra greutatea totală a animalelor sacrificate, exprimată în tone greutate vie.
În subcap. 12.2 rândul 13 se va înscrie numărul mediu de vaci şi bivoliţe, calculat ca medie aritmetică simplă, respectiv se va aduna numărul de vaci şi bivoliţe existent la începutul anului şi cel de la sfârşitul anului şi se va împărţi la 2. Datele de la începutul anului şi cele de la sfârşitul anului se vor extrage din centralizatorul pe comună - cap. 7.
Pe rândul 17 se va înscrie cantitatea de lapte consumată, în medie, de un viţel în cursul anului raportat, stabilită prin apreciere în funcţie de rasă, destinaţia viţelului (producţie sau îngrăşare), starea sanitar-veterinară a femelelor-matcă, posibilităţile de furajare din gospodării şi de modul de alăptare (supt natural sau la găleată).
Pe rândul 18 se va înscrie cantitatea totală de lapte consumată de viţel, prin înmulţirea cantităţii medii stabilite ca fiind consumată de un viţel (rând 17) cu numărul viţeilor obţinuţi în cursul anului (cap. 8, rând 01).
În subcap. 12.3 şi 12.4, rândurile 19 şi 22, se va înscrie numărul oilor şi caprelor mulse, care seva stabili diminuându-se efectivul de oi fătătoare, mioare şi, respectiv, capre, existent la începutul anului, cu numărul animalelor moarte în cursul anului, calculat pe baza indicelui de mortalitate.
Pe rândul 25 subcap. 12.5 se va înscrie numărul oilor tunse, care se va calcula scăzându-se din efectivul total de ovine de la începutul anului numărul ovinelor adulte moarte în cursul anului, stabilit pe baza indicelui de mortalitate, şi al celor vândute.
Pe rândul 28 subcap. 12.6, la numărul păsărilor care au ouat se vor înregistra toate femelele ouătoare din speciile de păsări domestice, respectiv găini, raţe, gâşte, curci şi bibilici. Datele se vor stabili cu ajutorul mediei aritmetice simple pe baza numărului păsărilor ouătoare de la începutul şi sfârşitul anului, împărţit la 2. Datele de la începutul şi sfârşitul anului se vor extrage din centralizatorul pe comună - cap. 7 (rândul 29).
Pentru numărul familiilor de albine de la care s-a extras miere (rândul 31) sursa în baza căreia se vor stabili datele este situaţia centralizată din Registrul agricol privind numărul familiilor de albine (cap. 7, rândul 30) din care se scade numărul familiilor dispărute până la începutul primului cules. Proporţia familiilor de albine dispărute este în funcţie de intensitatea iernii, condiţiile de hrănire, situaţia sanitară (frecvenţa şi intensitatea epizootiilor).
Aprecierile privind proporţia familiilor de albine dispărute în iarnă şi a producţiei medii pe familie de albine se vor face împreună cu apicultorii din comună.
De asemenea, se vor utiliza şi informaţiile culese prin sondaj de la gospodării.
Pe rândul 33 se va înscrie producţia totală de miere extrasă, stabilită în funcţie de producţia medie apreciată de organele tehnice zooveterinare în colaborare cu apicultorii din comună, membri ai asociaţiilor crescătorilor de albine, precum şi din informaţiile culese prin sondaj de la gospodării.
Autorităţile administraţiei publice locale vor organiza, cu ocazia înscrierii datelor în registrul agricol, sondaje pentru culegerea de la gospodăriile populaţiei a informaţiilor cu privire la producţia animală.
Sondajul se va efectua la 5% din numărul total al gospodăriilor populaţiei, ceea ce înseamnă că din 20 de gospodării se alege una. Selectarea se va face pe baza registrului agricol în care gospodăriile sunt înscrise în ordinea numărului casei.
Pentru a se evita cuprinderea repetată a aceloraşi gospodării se va proceda astfel:
- pentru anul 2007 se aleg gospodăriile înscrise în registrul agricol la nr. 1, 21, 41, 61 ... etc.;
- pentru anul 2008 - gospodăriile nr. 3, 23, 43, 63 ... etc.;
- pentru anul 2009 - gospodăriile nr. 5, 25, 45, 65 ... etc.;
- pentru anul 2010 - gospodăriile nr. 7, 27, 47, 67 ... etc.;
- pentru anul 2011 - gospodăriile nr. 9, 29,49, 69 ... etc.
Informaţiile ce se obţin de la gospodăriile selectate se înscriu într-un chestionar potrivit modelului cuprins în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice.
Datele culese de la gospodăriile cuprinse în sondaj vor fi utilizate pentru determinarea producţiei pe total comună, oraş, municipiu, astfel:
a)pe rândul "Total pentru gospodăriile cuprinse în sondaje" se completează suma datelor înscrise în fiecare coloană:
b)se calculează nivelul mediu al indicatorilor prin împărţirea datelor de pe rândul "Total", după cum urmează:
col. 2: col. 1 - pentru greutatea medie la sacrificarea bovinelor;
col. 4: col. 3 - pentru greutatea medie la sacrificare a porcinelor;
col. 6: col. 5 - pentru greutatea medie la sacrificare a ovinelor;
col. 8: col. 7 - pentru greutatea medie la sacrificare a caprinelor;
col. 10: col. 9 - pentru producţia medie de lapte de vacă şi bivoliţă;
col. 12: col. 11 - pentru producţia medie de lapte de oaie;
col. 14: col. 13 - pentru producţia medie de lapte de capră;
col. 16: col. 15 - pentru producţia medie de lână;
col. 18: col. 17 - pentru producţia medie de ouă;
c)rezultatele obţinute prin calculele menţionate la lit. b) privind nivelurile medii se înscriu în cap. 12 din centralizatorul registrului agricol pe rândurile 02, 05, 08,11,14, 20, 23, 26 şi 29;
d)extinderea datelor se face potrivit indicaţiilor de calcul din cap. 12.