Capitolul viii - Monitorizare şi activităţi postadopţie în adopţia internă - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
CAPITOLUL VIII:Monitorizare şi activităţi postadopţie în adopţia internă
Art. 88
(1)În situaţia în care în perioada de monitorizare postadopţie adoptatorul/familia adoptatoare îşi stabileşte domiciliul/reşedinţa în raza administrativ-teritorială a altei direcţii decât cea care a iniţiat procedura de monitorizare, cea de la noul domiciliu/noua reşedinţă are obligaţia de a realiza activitatea de monitorizare postadopţie şi de a transmite în copie rapoartele trimestriale realizate până la finalizarea perioadei.
(2)În cazul în care pe parcursul monitorizării postadopţie sau ulterior sunt necesare informaţii/documente din dosarul de adopţie, direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială este situat/situată noul domiciliu/noua reşedinţă le poate solicita fie adoptatorilor, fie direcţiei care a iniţiat procedura de adopţie.
Art. 89
(1)Responsabilul de caz al familiei poate propune prelungirea perioadei de monitorizare postadopţie, în condiţiile prevăzute la art. 100 alin. (2) din lege. În această situaţie se întocmeşte un raport care conţine constatările şi recomandările rezultate pe parcursul monitorizării, precum şi motivarea acestei propuneri. Dacă propunerea este realizată de responsabilul de caz al familiei din cadrul O.P.A., acesta transmite raportul compartimentului de specialitate din cadrul direcţiei în termen de maximum 5 zile calendaristice. O copie a raportului este transmisă adoptatorului/familiei adoptatoare în acelaşi termen.
(2)În termen de 15 zile calendaristice de la încheierea perioadei de monitorizare postadopţie, responsabilul de caz întocmeşte raportul final de închidere a cazului. Dacă monitorizarea este realizată de responsabilul de caz al familiei din cadrul O.P.A., acesta transmite raportul compartimentului de specialitate din cadrul direcţiei în termen de maximum 5 zile calendaristice. O copie a acestui raport se predă managerului de caz, dacă copilul este din cadrul aceleiaşi direcţii sau, după caz, este transmisă pe suport electronic direcţiei care are în evidenţă copilul.
(3)Rapoartele prevăzute la alin. (1) şi (2) se încarcă în R.N.A. în termen de 5 zile calendaristice de la redactare şi înregistrare.
Art. 90
Dispoziţiile art. 88 şi 89 nu se aplică în cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui său firesc sau adoptiv şi nici în cazul adopţiei copilului de către tutore sau rude.
Art. 91
(1)Compartimentul de specialitate realizează activităţile postadopţie prevăzute de lege şi facilitează accesul copilului şi al adoptatorului/familiei adoptatoare la acestea, în funcţie de nevoile identificate.
(2)Aceste activităţi pot fi desfăşurate de specialiştii compartimentului de specialitate din direcţie sau de cei ai O.P.A. în cadrul procedurii adopţiei interne.
(3)Activităţile postadopţie se pot realiza la iniţiativa responsabilului de caz, ca urmare a propunerilor şi recomandărilor formulate în rapoartele de monitorizare postadopţie sau la solicitarea adoptatului ori a adoptatorului/familiei adoptatoare, inclusiv pe parcursul sau după expirarea perioadei de monitorizare postadopţie.
(4)Activităţile postadopţie de care beneficiază copilul şi/sau adoptatorul/familia adoptatoare în perioada de monitorizare se consemnează în dosarul copilului de către responsabilul de caz.