Secţiunea 7 - EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENŢEI OPERAŢIUNILOR DE IGIENIZARE ÎN OBIECTIVELE SUPUSE CONTROLULUI SANITAR-VETERINAR - Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

M.Of. 303 bis

În vigoare
Versiune de la: 26 Iulie 2023
SECŢIUNEA 7:EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENŢEI OPERAŢIUNILOR DE IGIENIZARE ÎN OBIECTIVELE SUPUSE CONTROLULUI SANITAR-VETERINAR

Examene

Microbiologic

Unităţile în care se prelevează teste de sanitaţie

Teste de sanitaţie(1)

Număr total de germeni Enterobacteriaceae

Bacterii coliforme

Stafilococ coagulazo-pozitivi

În unităţile autorizate/aprobate sanitar-veterinar şi unităţile înregistrate sanitar veterinar prevăzute în secţiunile 2 şi 3 din prezentul capitol.

Teste de sanitaţie(2)

Listeria monocytogenes(3)

În unităţile autorizate/înregistrate sanitar veterinar care fabrică produse alimentare gata pentru consum

a)_
(1)Conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 976/1998, cu modificările ulterioare.
(2)Conform art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare.
(3)Probele se prelevează din zonele de prelucrare şi din echipamentul utilizat la producţia produselor alimentare în timpul sau la sfârşitul etapei de producţie, iar pentru aceste prelevări de probe, standardul ISO 18593 se foloseşte ca metodă de referinţă.
b)Notă:
Prelevarea testelor de sanitaţie se efectuează de către medicii veterinari oficiali din DSVSA numai în cazul în care în urma verificării/supravegherii/monitorizării se suspicionează sau se constată o neconformitate.
Frecvenţa verificărilor/supravegherii/monitorizării se face conform prevederilor secţiunilor 2 şi 3 din prezentul capitol.
În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare frecvenţa controlului va fi mărită până la obţinerea de rezultate corespunzătoare.