Secţiunea 6 - Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea - Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

M.Of. 303 bis

În vigoare
Versiune de la: 26 Iulie 2023
SECŢIUNEA 6:Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea

Nr. crt.

Produsul

Frecvenţa controlului

Examen microbiologic, aspecte urmărite

Interpretare rezultate

Examen fizico-chimic, conduită realizare, metoda de analiză, bază legislativă

1.

Apă(1) de la punctul de intrare în unitate şi utilizată în procesul tehnologic

Pentru unităţile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar care utilizează apă în procesul tehnologic se vor recolta probe astfel:

Reţea publică de la punctul de intrare în unitate - anual

Sursă proprie - semestrial

Apa din reţea publică de la punctul de intrare în unitate şi care se utilizează în procesul tehnologic: - E. coli

- Enterococi

Apa din sursă proprie:

- E coli

- Enterococi

- Cl. Perfringes -(inclusiv pentru spori)

Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Pentru apa din sursă proprie conform prevederilor Legii nr. 458/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, instrucţiunilor tehnice ale ANSVSA

pH

SR ISO 10523

amoniu

SR ISO 5664

SR ISO 7150

azotiţi

SR ISO 6777/A99

azotaţi

SR ISO 7890/1

cloruri

SR ISO 9297

Sau metode alternative validate care să îndeplinească condiţiile impuse de prevederile Legii nr. 458/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Pentru unităţile care nu utilizează apă în procesul tehnologic se vor recolta probe de apă numai în caz de reclamaţie, suspiciune, toxiinfecţie alimentară.

2.

Aditivi alimentari din:

- carne proaspătă(2);

- carne tocată(2);

- preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

- produse din carne, inclusiv conserve(3).

Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi analizaţi în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Se vor recolta probe de carne proaspătă, carne tocată, preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, produse din carne, inclusiv conserve, introduse pe piaţă şi aflate în perioada de conservare, precum şi din unităţile de procesare a cărnii şi carmangerii pentru determinare:

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu amendamentele ulterioare

Nitriţi

SR EN 12014/3

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare.

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi analizaţi în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi-di-, tri- şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din:

- peşte neprelucrat;

- moluşte şi crustacee neprelucrate congelate şi congelate rapid;

- peşte şi produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluşte şi crustacee(4)

Trimestrial - se recoltează minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi analizaţi în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi-di-, tri- şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Nitriţi

SR EN 12014/3

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Tartrazină

3.

Alergeni (5) din produse din carne, inclusiv conserve

Semestrial

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

Proteină vegetală (soia)

Real time PCR

Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii şi de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE şi 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului.

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

Gluten

ELISA

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

Lapte

ELISA

4.

Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animală

Semestrial

Număr total de germeni

SR EN ISO 4833-1

Bacterii coliforme

ISO 4831 şi 4832

Drojdii şi mucegaiuri

ISO 21527

Ordinul ministrului sănătăţii nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, cu modificările ulterioare

Se vor recolta probe de la nivelul spaţiilor de depozitare a materialelor pentru ambalarea produselor alimentare ce aparţin unităţilor autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi de pe ambalajele propriu-zise.

____
(1)Probele de apă recoltate din surse clorinate se vor neutraliza cu soluţie 2% de tiosulfat de sodiu înainte de a fi examinate microbiologic.
(2)Se recoltează probe de carne proaspătă, carne tocată şi peşte proaspăt (refrigerat), în caz de suspiciune sau reclamaţie, pentru determinarea, după caz, a nitriţilor şi/sau fosfaţilor, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase, având în vedere că, în conformitate cu definiţia pentru carne proaspătă şi carne tocată din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, nu sunt admişi aditivii alimentari în compoziţia acestora, iar în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 pentru peştele proaspăt nu este admisă utilizarea nitriţilor şi fosfaţilor. Nitriţii sunt folosiţi în mod fraudulos pentru menţinerea culorii tonului proaspăt, iar fosfaţii ca agenţi de reţinere a apei.

(3)În plus faţă de recoltările realizate în scopul de a verifica dacă se respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008, se vor recolta inclusiv: produse din carne şi conserve pe a căror etichetă nu sunt înscrişi nitriţi şi/sau monoglutamat de sodiu şi/sau fosfaţii; peşte marinat, cu excepţia heringului şi şprotului marinat - cu menţiunea că probele se vor recolta numai la suspiciune sau la reclamaţie, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase.

(4)Pentru determinarea tartrazinei, matricea va fi reprezentată de acele categorii de produse de pescărie prelucrate, pentru care tartrazina este admisă conform Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008.

(5)Pentru alergeni se vor recolta doar probe de produse din carne, inclusiv conserve, pe a căror etichetă nu este menţionată prezenţa alergenilor, atât ca urme, cât şi/sau ca ingredient.
NOTĂ:
Se prelevează unităţi de probe separate pentru aditivi şi alergeni.

*) La capitolul I secţiunea 6, numărul curent 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Nr. crt.

Produsul

Frecvenţa controlului

Examen microbiologic, aspecte urmărite

Interpretare rezultate

Examen fizico-chimic, conduită realizare, metodă de analiză, bază legislativă

2.

Aditivi alimentari din:

- carne proaspătă(2);

- carne tocată(2)

În caz de suspiciune sau reclamaţie

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu amendamentele ulterioare

Se vor recolta probe din unităţi care produc şi unităţi care comercializează carne proaspătă şi carne tocată, pentru determinare:

Nitriţi

SR EN 12014/3

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din: - produse din lapte

Trimestrial - se va recolta minimum 1 probă/trimestru, în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Aditivi alimentari din:

- produse din carne, inclusiv conserve(3)

Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi, în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Nitriţi

SR EN 12014/3

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din:

- peşte proaspăt (refrigerat) (2)

În caz de suspiciune sau reclamaţie

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Se vor recolta probe de peşte proaspăt aflat în perioada de conservare din unităţi de produse proaspete din pescuit şi unităţi de comercializare pentru determinare:

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Nitriţi

SR EN 12014/3

Aditivi alimentari din:

- fileuri de peşte neprelucrate congelate

- moluşte şi crustacee neprelucrate congelate şi congelate rapid

Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi)

Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS)

Aditivi alimentari din:

- peşte marinat (hering şi şprot marinat) (3)

Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Nitraţi

SR EN 12014/3

Produse de pescărie prelucrate

Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru/aditiv în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului.

Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare

Monoglutamat de sodiu

ISO 4134

Tartrazină