Secţiunea 6 - Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea - Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
M.Of. 303 bis
În vigoare
SECŢIUNEA 6:Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea
Nr. crt. | Produsul | Frecvenţa controlului | Examen microbiologic, aspecte urmărite | Interpretare rezultate | Examen fizico-chimic, conduită realizare, metoda de analiză, bază legislativă | |
1. | Apă(1) de la punctul de intrare în unitate şi utilizată în procesul tehnologic | Pentru unităţile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar care utilizează apă în procesul tehnologic se vor recolta probe astfel: Reţea publică de la punctul de intrare în unitate - anual Sursă proprie - semestrial | Apa din reţea publică de la punctul de intrare în unitate şi care se utilizează în procesul tehnologic: - E. coli - Enterococi Apa din sursă proprie: - E coli - Enterococi - Cl. Perfringes -(inclusiv pentru spori) | Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare | Pentru apa din sursă proprie conform prevederilor Legii nr. 458/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, instrucţiunilor tehnice ale ANSVSA | |
pH | SR ISO 10523 | |||||
amoniu | SR ISO 5664 SR ISO 7150 | |||||
azotiţi | SR ISO 6777/A99 | |||||
azotaţi | SR ISO 7890/1 | |||||
cloruri | SR ISO 9297 | |||||
Sau metode alternative validate care să îndeplinească condiţiile impuse de prevederile Legii nr. 458/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare | ||||||
Pentru unităţile care nu utilizează apă în procesul tehnologic se vor recolta probe de apă numai în caz de reclamaţie, suspiciune, toxiinfecţie alimentară. | ||||||
2. | Aditivi alimentari din: - carne proaspătă(2); - carne tocată(2); - preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004; - produse din carne, inclusiv conserve(3). | Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi analizaţi în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Se vor recolta probe de carne proaspătă, carne tocată, preparate din carne, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, produse din carne, inclusiv conserve, introduse pe piaţă şi aflate în perioada de conservare, precum şi din unităţile de procesare a cărnii şi carmangerii pentru determinare: | |||
Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu amendamentele ulterioare | Nitriţi | SR EN 12014/3 | ||||
Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare. | Monoglutamat de sodiu | ISO 4134 | ||||
Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi analizaţi în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi-di-, tri- şi polifosfaţi) | Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS) | |||
Aditivi alimentari din: - peşte neprelucrat; - moluşte şi crustacee neprelucrate congelate şi congelate rapid; - peşte şi produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluşte şi crustacee(4) | Trimestrial - se recoltează minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi analizaţi în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi-di-, tri- şi polifosfaţi) | Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS) | ||
Nitriţi | SR EN 12014/3 | |||||
Monoglutamat de sodiu | ISO 4134 | |||||
Tartrazină | ||||||
3. | Alergeni (5) din produse din carne, inclusiv conserve | Semestrial | Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare | Proteină vegetală (soia) | Real time PCR | |
Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii şi de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE şi 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului. Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare | Gluten | ELISA | ||||
Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare | Lapte | ELISA | ||||
4. | Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animală | Semestrial | Număr total de germeni SR EN ISO 4833-1 Bacterii coliforme ISO 4831 şi 4832 Drojdii şi mucegaiuri ISO 21527 | Ordinul ministrului sănătăţii nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, cu modificările ulterioare | Se vor recolta probe de la nivelul spaţiilor de depozitare a materialelor pentru ambalarea produselor alimentare ce aparţin unităţilor autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi de pe ambalajele propriu-zise. | |
____
(1)Probele de apă recoltate din surse clorinate se vor neutraliza cu soluţie 2% de tiosulfat de sodiu înainte de a fi examinate microbiologic.
(2)Se recoltează probe de carne proaspătă, carne tocată şi peşte proaspăt (refrigerat), în caz de suspiciune sau reclamaţie, pentru determinarea, după caz, a nitriţilor şi/sau fosfaţilor, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase, având în vedere că, în conformitate cu definiţia pentru carne proaspătă şi carne tocată din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, nu sunt admişi aditivii alimentari în compoziţia acestora, iar în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 pentru peştele proaspăt nu este admisă utilizarea nitriţilor şi fosfaţilor. Nitriţii sunt folosiţi în mod fraudulos pentru menţinerea culorii tonului proaspăt, iar fosfaţii ca agenţi de reţinere a apei.
(3)În plus faţă de recoltările realizate în scopul de a verifica dacă se respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008, se vor recolta inclusiv: produse din carne şi conserve pe a căror etichetă nu sunt înscrişi nitriţi şi/sau monoglutamat de sodiu şi/sau fosfaţii; peşte marinat, cu excepţia heringului şi şprotului marinat - cu menţiunea că probele se vor recolta numai la suspiciune sau la reclamaţie, cu scopul de a identifica posibilele practici frauduloase.
(4)Pentru determinarea tartrazinei, matricea va fi reprezentată de acele categorii de produse de pescărie prelucrate, pentru care tartrazina este admisă conform Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008.
(5)Pentru alergeni se vor recolta doar probe de produse din carne, inclusiv conserve, pe a căror etichetă nu este menţionată prezenţa alergenilor, atât ca urme, cât şi/sau ca ingredient.
NOTĂ:
Se prelevează unităţi de probe separate pentru aditivi şi alergeni.
*) La capitolul I secţiunea 6, numărul curent 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Nr. crt. | Produsul | Frecvenţa controlului | Examen microbiologic, aspecte urmărite | Interpretare rezultate | Examen fizico-chimic, conduită realizare, metodă de analiză, bază legislativă | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. | Aditivi alimentari din: - carne proaspătă(2); - carne tocată(2) | În caz de suspiciune sau reclamaţie | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu amendamentele ulterioare | Se vor recolta probe din unităţi care produc şi unităţi care comercializează carne proaspătă şi carne tocată, pentru determinare: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nitriţi | SR EN 12014/3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi) | Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aditivi alimentari din: - produse din lapte | Trimestrial - se va recolta minimum 1 probă/trimestru, în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Monoglutamat de sodiu | ISO 4134 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aditivi alimentari din: - produse din carne, inclusiv conserve(3) | Trimestrial - se vor recolta minimum 2 probe/trimestru/aditivi/grupe de aditivi, în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Nitriţi | SR EN 12014/3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Monoglutamat de sodiu | ISO 4134 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi) | Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aditivi alimentari din: - peşte proaspăt (refrigerat) (2) | În caz de suspiciune sau reclamaţie | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Se vor recolta probe de peşte proaspăt aflat în perioada de conservare din unităţi de produse proaspete din pescuit şi unităţi de comercializare pentru determinare: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi) | Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nitriţi | SR EN 12014/3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aditivi alimentari din: - fileuri de peşte neprelucrate congelate - moluşte şi crustacee neprelucrate congelate şi congelate rapid | Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Fosfaţi (acid fosforic - fosfaţi:-di, -tri şi polifosfaţi) | Tehnici de spectrometrie cu absorbţie moleculară (UV-VIS) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aditivi alimentari din: - peşte marinat (hering şi şprot marinat) (3) | Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Nitraţi | SR EN 12014/3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Produse de pescărie prelucrate | Trimestrial - se recoltează minimum 1 probă/trimestru/aditiv în funcţie de numărul unităţilor de profil autorizate/înregistrate la nivelul judeţului. | Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008, cu amendamentele ulterioare | Monoglutamat de sodiu | ISO 4134 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tartrazină | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||