Secţiunea 4 - EXPERTIZA SANITAR-VETERINARĂ A ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR OBLIGATORII* - Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

M.Of. 303 bis

În vigoare
Versiune de la: 26 Iulie 2023
SECŢIUNEA 4:EXPERTIZA SANITAR-VETERINARĂ A ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR OBLIGATORII*
SUBSECŢIUNEA 1:A. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală, introduse pe piaţă şi din import, aflate în perioada de valabilitate**
Criterii microbiologice de siguranţă a alimentelor de origine animală
În caz de neconformitate se aplică măsuri directe asupra produselor de origine animală, conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Etapa căreia i se aplică criteriul de siguranţă a alimentelor(29)

1.

Alimente gata pentru consum destinate sugarilor şi produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale (7)

10

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-1

(Nedetectată în 25 g)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

2.

Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea Listeriei monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-2 (100 cfu/g)(30)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

EN ISO 11290-1

(Nedetectată în 25 g)(31)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-1

(Nedetectată în 25 g)(31) (33)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Înainte ca produsul alimentar să fi ieşit de sub controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care l-a produs

3.

Alimente gata pentru consum care nu permit dezvoltarea Listeriei monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale(7) (8)

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-2 (100 cfu/g)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

4.

Carne tocată şi carne preparată destinate consumului în stare crudă

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

5.

Carne tocată şi carne preparată de pasăre destinate să fie consumate gătite

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

6.

Carne tocată şi carne preparată provenite de la alte specii decât pasăre, destinate să fie consumate gătite

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

7.

Carne separată mecanic (13)

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

8.

Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

9.

Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate gătite

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

10.

Gelatină şi colagen

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2,073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă şi din import în timpul perioadei lor de conservare

11.

Unt şi smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare(20)

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

12.

Lapte praf şi zer praf

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv(19)

EN ISO 19020

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

13.

Îngheţată(16), cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

14.

Produse din ouă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

15.

Produse alimentare gata pentru consum conţinând ouă crude, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

16.

Crustacee şi moluşte tratate termic

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

17.

Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicate şi gasteropode vii

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

5(18)

E. coli(12)

EN ISO 16649-3

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

18.

Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv(19)

EN ISO 19020

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

19.

Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv(19)

EN ISO 19020

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

20.

Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

5

Enterotoxina stafilococică

Metoda europeană de screening a EU-RL pentru stafilococ coagulazo-pozitiv(19)

EN ISO 19020

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

21.

Lapte praf pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate copiilor sub 6 luni(17)

30

Cronobacter spp.

(Enterobacter sakazakii)

EN ISO 22964

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

22.

Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni

30

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

23.

Formule de continuare deshidratate

30

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

24.

Carne proaspătă de pasăre(21)

5

Salmonella typhimurium(22)

Salmonella enteritidis

EN ISO 6579-1 (pentru detecţie) Sistemul White - Kaufmann - Le Minor (pentru serotipizare)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

25.

Produse din pescuit din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină(25)

9

Histamină(26)

EN ISO 19343, respectiv metodele alternative

LC/MS/MS, metoda HPLC cu detecţie fluorescentă etc.

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

26.

Produse din pescuit, cu excepţia celor de la punctul 27, care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, fabricate din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină(25)

9

Histamină(26)

EN ISO 19343, respectiv metodele alternative

LC/MS/MS, metoda HPLC cu detecţie fluorescentă etc.

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

27.

Sos de peşte produs prin fermentarea produselor pescăreşti

1

Histamină(26)

EN ISO 19343, respectiv metodele alternative

LC/MS/MS, metoda HPLC cu detecţie fluorescentă

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

28.

Carne de reptile

5

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

*) La capitolul I secţiunea 4 litera A, numărul curent 2 şi nota (31) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Etapa căreia i se aplică criteriul de siguranţă a alimentelor(29)

2.

Alimente gata pentru consum care permit dezvoltarea Listeriei monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-2 (100 cfu/g) (30)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

EN ISO 11290-1 (nedetectată în 25 g) (31a)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-1 (nedetectată în 25 g)(31b), (33)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Înainte ca produsul alimentar să fi ieşit de sub controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care l-a produs

.........................................................................
(31)Acest criteriu se aplică în cazul:
a)produselor alimentare «gata pentru consum», introduse pe piaţă în timpul perioadei de conservare, atunci când producătorul nu este în măsură să demonstreze, pe bază de studii, că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare;
b)produselor alimentare «gata pentru consum», înainte ca acestea să fi părăsit controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care le-a produs, atunci când acesta nu este în măsură să demonstreze, pe bază de studii, că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare.

SUBSECŢIUNEA 2:B. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităţilor de procesare, precum şi la nivelul zonelor de producţie/relocare a moluştelor bivalve vii
Criterii microbiologice de igienă a procesului tehnologic de fabricaţie a alimentelor de origine animală
În caz de neconformitate la nivelul unităţilor se aplică măsuri de revizuire a igienei procesului tehnologic, a programelor de autocontrol, a procedurilor specifice, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
În caz de neconformitate la nivelul unei zone de recoltare a moluştelor bivalve vii se declasează zona într-o clasă inferioară sau se închide în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/627.

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Etapa căreia i se aplică criteriul de igienă a procesului tehnologic

1.

Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline (9)

5

NTG

EN ISO 4833-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Carcase după toaletare, dar înainte de refrigerare

5

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Carcase după toaletare, dar înainte de refrigerare

50

(5 x 10 sesiuni)(10)

Salmonella

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Carcase după toaletare, dar înainte de refrigerare

2.

Carcase de păsări, respectiv pui de carne şi curcani

50

(5 x 10 sesiuni) (10)

Salmonella/25 g de probă comună din pielea gâtului recoltate la nivelul abatoarelor

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Carcase după refrigerare

3.

Carne tocată

5

NTG(11)

EN ISO 4833-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

E. coli(12)

ISO 16649-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

4.

Carne separată mecanic(13)

5

Număr total de germeni

EN ISO 4833-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

E. coli(12)

ISO 16649-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

5.

Carne preparată

5

E. coli(12)

ISO 16649-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

6.

Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate (14)

5

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

7.

Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic

5

E. coli(15)

ISO 16649-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de E. coli este cel mai ridicat

8.

Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea

5

Stafilococi coagulazo-pozitivi

EN ISO 6888- 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat

9.

Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

5

Stafilococi coagulazo-pozitivi

EN ISO 6888-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat

10.

Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

5

Stafilococi coagulazo-pozitivi

EN ISO 6888-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

11.

Unt şi smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare

5

E. coli(15)

ISO 16649-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

12.

Lapte praf şi zer praf(14)

5

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Stafilococi coagulazo-pozitivi

EN ISO 6888-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

13.

Îngheţată(16) şi deserturi lactate congelate

5

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

14.

Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni

10

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

5

Bacillus cereus prezumtiv

EN ISO 7932

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

15.

Formule de continuare deshidratate

5

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-1

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

16.

Produse din ouă

5

Enterobacteriaceae

EN ISO 21528-2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

17.

Produse decorticate şi fără cochilie din crustacee şi moluşte tratate termic

5

E. coli

EN ISO 16649-3

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

Stafilococi coagulazo-pozitivi

EN ISO 6888-1 sau 2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Sfârşitul procesului de fabricaţie

18.

Carcase de pui pentru îngrăşare

50

(5 x 10 sesiuni)(10)

Campylobacter spp./26 g de probă comună din pielea gâtului recoltate la nivelul abatoarelor

Campylobacter spp./10 g de probă comună din pielea gâtului recoltate la nivelul abatoarelor

EN ISO 10272-2

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Carcase după refrigerare

19.

Moluşte bivalve vii recoltate din zone în curs de clasificare sau clasificate din apele Mării Negre ce aparţin României

O probă constituită din 15-30 de scoici

Număr E.coli în 100 g carne de scoici

EN ISO 16649-3 sau alte metode validate în conformitate cu EN ISO 16140

Regulamentul (UE) 2019/627

Moluşte bivalve vii în momentul recoltării din zonele clasificate sau în curs de clasificare

SUBSECŢIUNEA 3:C. Expertiza sanitar-veterinară prin examene de laborator ale alimentelor de origine animală - alte criterii care nu sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Unitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul

1.

Conserve care conţin alimente de origine animală

1

(minimum 5 bucăţi)

Microorganisme viabile în produsul conservat prin tratament termic

SR 8924

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de procesare

Determinarea toxinei botulinice(24)

SR 13419 ISO 17919

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de procesare

2.

Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii(24) (32)

Metoda ELISA PCR

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de tranşare

Unitate de procesare

3.

Carne de vânat sălbatic

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii (24) (32)

Metoda ELISA

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de tranşare

4.

Carne de vânat de crescătorie

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii (24) (32)

Metoda ELISA

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de tranşare

5.

Carne tocată

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii (24) (32)

Metoda ELISA PCR

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de carne tocată

Unitate de procesare

6.

Carne preparată

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii(24) (32)

Metoda ELISA PCR

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de carne preparată

7.

Produse din carne

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii (24) (32)

Metoda ELISA PCR

-

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de procesare

8.

Produse din pescuit proaspete(5) şi congelate, întregi

1 probă cu 3-5 bucăţi

Anisakis, paraziţi vizibili

Controlul vizual al peştelui conform Regulamentului

(CE) nr. 2.074/2005 al Comisiei din 5 decembrie 2005, cu amendamentele ulterioare

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Vas-fabrică

Vas-congelator

Unitate de produse proaspete din pescuit (cherhana)

Unitate de procesare a peştelui

Centru de colectare a peştelui

Fermă de acvacultură cu centru de colectare a peştelui integrat sau cu centru de prelucrare integrat

Piaţa de licitaţie

Piaţă angro de peşte

Piaţa de desfacere

Pescărie

Determinarea speciei de peşte(32)

Metode PCR

Regulamentul (UE) 2017/625

9.

Produse din pescuit preparate(6), icre neprelucrate de peşte

1 probă cu 3-5 bucăţi în cazul produselor din pescuit preparate

1 probă de 100 g în cazul icrelor

Anisakis, paraziţi vizibili

Controlul vizual al peştelui conform Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005, cu amendamentele ulterioare

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Unitate de procesare a produselor din pescuit, vas-fabrică

Determinarea speciei de peşte(32)

Metode PCR

Regulamentul (UE) 2017/625

SUBSECŢIUNEA 4:D. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piaţă, aflate în perioada de valabilitate, prin examene fizico-chimice***

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Etapa căreia i se aplică criteriul

1.

Peşte şi produse din pescuit neprelucrate, provenite de la speciile Sebastes spp, Helicolenus dactylopterus, Sebastichthys capensis, Pleuropectinidae (cu excepţia Hippoglossus spp, Salmo salar, Merlucciidae, Gadidae)

1

Azot bazic volatil total (ABVT) sau azot-trimetilamină (TMA-N)

Metoda descrisă în capitolul II din anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/627

Metode de analiză sau echivalenţă cu ABVT

Regulamentul (UE) nr. 627/2019

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

2.

Carne de pasăre - carcase şi părţi din carcase

7/testul chimic carcase;

5/testul chimic părţi din carcase

Determinarea conţinutului de apă(26) (27) (32)

Regulamentul (CE) nr. 543/2008 al Comisiei din 16 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte standardele de comercializare a cărnii de pasăre

Regulamentul (CE) nr. 543/2008, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

1

Determinare HADH(28) (32)

Metoda prevăzută în Ghidul de validare LGC/R/2013/279

Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

1

Determinarea conţinutului de calciu(13) (32)

Metodă standardizată la nivel internaţional

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 2.074/2005, cu amendamentele ulterioare

Unitate procesare carne înainte de intrare în fabricaţie

3.

Carne tocată

1

Raport colagen-proteină(32)

SR ISO 937 (proteină)

SR ISO 3496 (colagen)

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Procent de grăsime (32)

SR ISO 1443

SR ISO 1444

Reacţia Kreis

SR 9065-10

4.

Produse din carne, inclusiv conserve

1

Azot uşor hidrolizabil

SR 9065-7

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Substanţe grase(32)

SR ISO 1443

SR ISO 1444

NaCl(32)

SR 1841/1,2

Raport colagen/proteină(32)

SR ISO 937 (proteină)

SR ISO 3496 (colagen)

5.

Lapte crud

1

Punct crioscopic(32)

EN ISO 5764

SR 2418

Lapte crud comercializat direct către consumatorul final sau prin intermediul automatelor

6.

Brânzeturi din lapte crud şi brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea

1

Grăsime/substanţă uscată(32)

SR ISO 3433

SR EN ISO 1735

SR EN ISO 5534

SR 3664/2008

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

1

Decelarea grăsimilor de origine vegetală din lapte şi produse lactate (numai pentru lapte şi produse din lapte)(32)

ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/150 al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1.240 în ceea ce priveşte metodele de analiză şi evaluare calitativă a laptelui şi produselor lactate eligibile pentru intervenţia publică şi pentru ajutoarele pentru depozitarea privată

Lapte şi produse lactate introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

1

Identificarea speciei de provenienţă a laptelui pe baza profilului lipidic(32)

ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă

Regulamentul (UE) 2018/150

Lapte şi produse lactate introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

7.

Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea

1

Grăsime/substanţă uscată(32)

SR ISO 3433

SR EN ISO 1735

SR EN ISO 5534

SR 1981:2008

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

1

Sare(32)

SR EN ISO 5943

1

Decelarea grăsimilor de origine vegetală din lapte şi produse lactate (numai pentru lapte şi produse din lapte) (32)

ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă

Regulamentul (UE) 2018/150

Lapte şi produse lactate introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

1

Identificarea speciei de provenienţă a laptelui pe baza profilului lipidic(32)

ISO 17678/Metodă alternativă - analiză directă pe spectrometrie de masă.

Regulamentul (UE) 2018/150

Lapte şi produse lactate introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

8.

Miere de albine

1

HMF (hidroximetilfurfural)(32)

SR SR 784

Metoda cu tablete

Phadebas pentru determinarea indicelui diastazic

Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

Indice diastazic(32)

Zahăr invertit(32)

Zaharoză(32)

Indice polinic(32)

Umiditate(32)

Conductivitatea electrică(32)

9.

Moluşte bivalve vii, gasteropode marine, echinoderme, tunicate, pectinide

1

Paralitic Shellfish Poison (PSP)

AOAC OMA 2005.06

(metoda Lawrance)

Secţiunea VII, capitolul V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Moluşte bivalve vii, gasteropode marine, echinoderme, tunicate, pectinide de la nivelul zonelor marine de producţie, inclusiv de la nivelul exploataţiilor, înainte de introducerea pe piaţă şi atunci când sunt introduse pe piaţă

Amnesic Shellfish Poison (ASP)

Cromatografie lichidă de înaltă performanţă cu detecţie de ultraviolete (HPLC/UV)

Acid ocadaic şi esterii lui (OA, DTX1, DTX2 şi DTX3) şi pectenotoxine luate împreună (PTX1 şi PTX2)

Metoda cromatografie lichidă - spectometrie de masă/spectrometrie de masă stabilită de laboratorul de referinţă al Uniunii Europene (EURL LC-MS/MS)

Iesotoxine (YTX, 45 OH YTX, Homo YTX şi 45 Homo YTX)

Azaspiracide (AZA1, AZA2 şi AZA3)

SUBSECŢIUNEA 5:SUBSECŢIUNEA 5: E. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităţilor de procesare prin examene fizico-chimice

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Unitatea de la care se prelevează probele

1.

Carne de pasăre - carcase şi părţi din carcase

7/testul chimic carcase

5/testul chimic părţi din carcase

Determinarea conţinutului de apă(26) (27) (32)

Regulamentul (CE) nr. 543/2008

Regulamentul (CE) nr. 543/2008, cu amendamentele ulterioare

Abatoare de păsări, unităţi de tranşare a cărnii de pasăre

2.

Carne tocată destinată comercializării

1

Raport colagen/proteină (32)

SR ISO 937 (proteină)

SR ISO 3496 (colagen)

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

Unitate de carne tocată

Conţinut de grăsime(32)

SR ISO 1443

SR ISO 1444

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

3.

Produse din carne, inclusiv conserve

1

NaCl(32)

SR 1841/1, 2

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

Unitate de procesare a cărnii

Raport colagen/proteină(32)

SR ISO 937 (proteină)

SR ISO 3496 (colagen)

Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, cu amendamentele ulterioare

4.

Lapte pasteurizat

1

Determinarea activităţii fosfatazei alcaline(26) (32)

EN ISO 11816-1

Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei din 6 noiembrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 în ceea ce priveşte dispoziţiile de aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman şi de abrogare a anumitor dispoziţii de aplicare

Unitate de procesare a laptelui

5.

Miere de albine

1

HMF (hidroximetilfurfural)(32)

SR 784

Metoda cu tablete

Phadebas pentru determinarea indicelui diastazic

Directiva 2001/110/CE privind mierea, cu amendamentele ulterioare

Unităţi de procesare a mierii

Indice diastazic(32)

Zahăr invertit(32)

Zaharoză(32)

Umiditate(32)

Indice polinic(32)

Conductivitatea electrică(32)

SUBSECŢIUNEA 6:F. Expertiza sanitar-veterinară a laptelui crud prin examene de laborator****

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Unitatea de la care se prelevează probele

1.

Lapte crud de vacă provenit din exploataţii de vaci producătoare de lapte şi destinat procesării sau vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor

1

Număr total de germeni

EN ISO 4833-1(23)

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Exploataţii de vaci producătoare de lapte care livrează laptele la unităţile de procesare

Centre de colectare a laptelui materie primă

Automate pentru vânzarea directă a laptelui crud

Centre de prelucrare a laptelui

Număr de celule somatice

EN ISO 13366-1(23)

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

2.

Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, capră, bivoliţă - din exploataţii de animale producătoare de lapte şi destinat procesării

1

Număr total de germeni

EN ISO 4833-1(23)

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Exploataţii de animale producătoare de lapte (oi, capre, bivoliţe) care livrează laptele la unităţile de procesare

Centre de colectare a laptelui materie primă

Automate pentru vânzarea directă a laptelui crud

Centre de prelucrare a laptelui

SUBSECŢIUNEA 7:G. Expertiza sanitară veterinară a ouălor şi produselor din ouă prin examene de laborator*****

Nr. crt.

Categoria de alimente(4)

Nr. unităţi (eşantioane)/probă(3)

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Unitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul

1.

Ouă pentru consum

1

(10-15 bucăţi)

Salmonella enteritidis şi typhimurium

(coajă şi conţinut)

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 1.237/2007, cu amendamentele ulterioare

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare

2.

Ouă pentru consum

1

(10-15 bucăţi)

Salmonella enteritidis şi typhimurium (coajă şi conţinut)

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 1.237/2007, cu amendamentele ulterioare

Centru de colectare a ouălor

3.

Ouă pentru consum

1

(10-15 bucăţi)

Salmonella enteritidis şi typhimurium (coajă şi conţinut)

EN ISO 6579-1

Regulamentul (CE) nr. 1.237/2007, cu amendamentele ulterioare

Centru de ambalare a ouălor

4.

Ouă destinate procesării

1

(minimum 5 bucăţi)

Determinarea conţinutului în acid lactic(26)

Metoda imunoenzimatică

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Unitate de procesare a ouălor

5.

Ou lichid (ou lichid netratat termic) destinat procesării

1 (500 ml)

6.

Produse din ouă nemodificate

1 (500 g)

Determinarea concentraţiei de acid 3-hidroxibutiric(26) (32)

Metoda imunoenzimatică

Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare

Unitate de procesare a ouălor

SUBSECŢIUNEA 71:H. Expertiza sanitar-veterinară a apelor marine româneşti din zonele de producţie şi relocare a moluştelor bivalve vii

Nr. crt.

Categoria

Număr unităţi

(eşantioane/probă)

Criterii

Metoda analitică de referinţă

Referenţial interpretare rezultate

Etapa căreia i se aplică criteriul

1

Apă marină din zone de producţie şi relocare a moluştelor bivalve vii

2

Una dintre unităţile ce constituie proba trebuie să fie dintr-un punct fix, iar cealaltă unitate dintr-un punct mobil

Celule fitoplanctonice producătoare de toxine

Genurile: Pseudonitzschia, Alexandrium, Pyrodinium, Gymnodinium, Dinophysis, Gonyaulax, Lingulodinium, Protoceratium, Protoperidinium, Prorocentrum, Azadinium, Amphidoma

Microscopică

Determinatoare

Înainte de colectarea moluştelor şi punerea pe piaţă a acestora

SUBSECŢIUNEA 8:
SUBSECŢIUNEA 81:
* Operatorii din domeniul alimentar, în cadrul programelor de autocontrol elaborate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, trebuie să monitorizeze toţi parametrii relevanţi stabiliţi în prezenta secţiune, având în vedere specificul activităţii unităţii.
** Se vor preleva probe de alimente de origine animală introduse pe piaţă şi aflate în perioada de valabilitate, o dată pe an, din 1% din unităţile de vânzare cu amănuntul, ţinând cont de volumul activităţii desfăşurate, pentru determinarea criteriilor de siguranţă a alimentelor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
*** Se vor preleva probe de alimente de origine animală introduse pe piaţă, inclusiv produsele din import, şi aflate în perioada de valabilitate o dată pe an, din 1% din unităţile de vânzare cu amănuntul, ţinând cont de volumul activităţii desfăşurate, pentru determinarea parametrilor fizico-chimici prevăzuţi în secţiunea 4 lit. D din prezentul capitol.
**** Se vor preleva probe de lapte crud din centrele de colectare, exploataţiile de animale producătoare de lapte care livrează lapte la unităţile de procesare, precum şi din automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud, cu frecvenţele stabilite în secţiunile 2 şi 3 din prezentul capitol, pentru determinarea criteriilor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.
***** Se vor preleva probe de ouă pentru consum introduse pe piaţă şi aflate în perioada de valabilitate, o dată pe an, din 1% din unităţile de vânzare cu amănuntul, ţinând cont de volumul activităţii desfăşurate, pentru determinarea parametrilor prevăzuţi în secţiunea 4 lit. G din prezentul capitol. Se vor preleva probe de ouă pentru consum din centrele de ambalare ouă şi centrele de colectare ouă, cu frecvenţele stabilite în secţiunile 2 şi 3 din prezentul capitol.

SUBSECŢIUNEA 82:
(1)Se va utiliza revizia cea mai recentă a standardului.
(2)Referenţialul pentru interpretarea rezultatelor se poate modifica şi/sau completa în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice naţionale, comunitare şi internaţionale.
(3)Se va recolta o singură dată numărul de unităţi (eşantioane)/probă prevăzute pentru o singură categorie de produse din care vor fi efectuate analizele de laborator microbiologice sau fizico-chimice, conform rubricii "criterii".
(4)Pe documentul de însoţire al probei recoltate se vor înscrie atât categoria generală de produs, cât şi indicaţiile referitoare la tipul unităţii din sectorul alimentar autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, de la care a fost prelevată proba (de exemplu, abator, unitate tranşare carne, unitate de procesare carne/lapte/ouă/produse de pescuit, depozit, măcelărie, carmangerie, centru de prelucrare a laptelui, supermarket), pentru a putea fi identificat produsul conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, precum şi în conformitate cu prevederile secţiunii 4 din prezentul capitol.
(5)Produse din pescuit proaspete - toate produsele din pescuit neprelucrate (întregi sau porţionate), inclusiv produsele ambalate în vid sau în atmosferă modificată, care nu au fost supuse niciunui tratament în afară de refrigerare în vederea conservării.
(6)Produse din pescuit preparate - toate produsele din pescuit care au fost supuse unor operaţiuni care au afectat integritatea anatomică a acestora, cum ar fi: eviscerarea, decapitarea, porţionarea, filetarea, tocarea.
(7)Testele regulate pe baza criteriului nu sunt necesare, în condiţii normale, pentru următoarele produse gata pentru consum: produsele alimentare care au fost supuse unui tratament termic sau unei alte transformări eficiente pentru a elimina L. monocytogenes, în cazul în care recontaminarea nu este posibilă după acest tratament (de exemplu, produsele tratate termic în ambalajul final); miere, moluşte bivalve vii.
(8)Produsele cu pH < = 4,4 sau aw < = 0,92, produsele cu pH < = 5,0 şi aw < = 0,94, produsele cu o perioadă de conservare mai mică de cinci zile sunt considerate în mod automat ca aparţinând acestei categorii. Alte categorii de produse pot, de asemenea, aparţine acestei categorii, sub rezerva unei justificări ştiinţifice.
(9)Limitele (m şi M), conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, se aplică numai probelor prelevate prin metoda destructivă. Media logaritmică zilnică se calculează prin luarea unei valori logaritmice a fiecărui rezultat individual al testului şi apoi prin recalcularea mediei respectivelor valori logaritmice.
(10)Cele 5 probe sunt prelevate în conformitate cu normele pentru prelevarea de probe stabilite de Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, şi cu frecvenţele stabilite în secţiunea 2 din prezentul capitol.
(11)Acest criteriu nu se aplică pentru carnea tocată produsă la nivelul vânzării cu amănuntul, în cazul în care perioada de conservare a produsului este mai mică de 24 de ore.
(12)E. coli este folosit aici ca indicator al contaminării fecale.
(13)Aceste criterii se aplică în cazul cărnii separate mecanic (CSM) produse prin tehnicile prevăzute la pct. 3 din capitolul III al secţiunii V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.
(14)Acest criteriu nu se aplică produselor destinate unei prelucrări ulterioare în sectorul alimentar.
(15)E. coli este folosit aici ca indicator al nivelului de igienă.
(16)Numai îngheţata cu ingrediente pe bază de lapte.
(17)Trebuie efectuată testarea paralelă pentru Enterobacteriaceae şi Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii), cu excepţia cazului în care s-a stabilit o corelaţie între aceste microorganisme la nivel de unitate de procesare individuală. În cazul în care se detectează Enterobacteriaceae în unul dintre eşantioanele de produse testate la o unitate de procesare individuală, lotul trebuie testat pentru Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii). Este responsabilitatea producătorului de a demonstra, spre satisfacţia autorităţii competente, dacă există o astfel de corelaţie între Enterobacteriaceae şi Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii).
(18)Fiecare unitate de probă conţine minimum 10 animale individuale.
(19)EU-RL - laborator european de referinţă pentru stafilococi coagulazo-pozitivi. Metoda europeană de screening pentru detectarea enterotoxinelor stafilococice.
(20)Excluzând produsele pentru care producătorul poate demonstra, spre satisfacţia autorităţilor competente, că datorită timpului de maturare şi valorii aw a produsului, după caz, nu există niciun risc de contaminare cu Salmonella.
(21)Criteriul se aplică cărnii proaspete provenite din efective de găini de reproducţie, găini ouătoare, broileri şi curcani pentru reproducere şi pentru îngrăşare.
(22)În ceea ce priveşte Salmonella typhimurium monofazică, numai 1,4,[5],12:i:- este inclusă.
(23)Se acceptă utilizarea metodelor de analiză alternative pentru laptele crud în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (CE) nr. 2019/627, după cum urmează:
- pentru stabilirea numărului total de germeni la 30°C, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referinţă definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de norma SR EN ISO 161402 completat cu standardul EN ISO 16297 pentru cazul specific al numărului de germeni prezenţi în laptele crud. În special, relaţia de conversie dintre o metodă alternativă şi metoda de referinţă definită mai sus se stabileşte în conformitate cu standardul EN ISO 21187;
- pentru stabilirea numărului de celule somatice, atunci când metodele sunt validate în raport cu metoda de referinţă definită mai sus, în conformitate cu protocolul stabilit de standardul ISO 8196-3 şi atunci când metodele sunt aplicate în conformitate cu standardul ISO 13366-2 sau cu alte protocoale similare recunoscute pe plan internaţional.
(24)Acest criteriu se aplică în cazul unor suspiciuni, toxiinfecţii alimentare, reclamaţii din partea consumatorilor etc.
(25)Determinările de histamină se efectuează la speciile de peşti din familiile Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae, Scombresosidae, din unităţi de procesare, depozite frigorifice, nave pescador, unităţi de vânzare cu amănuntul şi altele asemenea.
(26)Programul se desfăşoară în cadrul laboratoarelor desemnate de ANSVSA.
(27)Pentru determinarea conţinutului de apă, conform Regulamentului (CE) nr. 543/2008, cu amendamentele ulterioare, este obligatorie specificarea în procesul-verbal de prelevare a procedeului de răcire.
(28)HADH = identificarea cărnii decongelate prin determinarea activităţii enzimei HADH. Recoltarea se va face la suspiciunea falsificării cărnii de pasăre prin recongelare.
(29)În cazul alimentelor deţinute în scopul vânzării, inclusiv alimentele din cadrul depozitelor proprii ale unităţilor de producţie, alimente transferate altor operatori, precum şi alimentele distribuite sau care sunt promovate.
(30)Acest criteriu se aplică numai atunci când producătorul este în măsură să demonstreze că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare. Operatorul poate stabili limite intermediare, în timpul prelucrării, care trebuie să fie suficient de scăzute pentru a garanta că limita de 100 ufc/g nu se depăşeşte la încheierea perioadei de conservare. Medicul veterinar oficial responsabil de prelevarea probelor precizează în cererea de analiză informaţii privind studiile efectuate de operator, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
(31)Acest criteriu se aplică în cazul:
a)produselor alimentare «gata pentru consum», înainte ca acestea să fi părăsit controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care le-a produs, atunci când acesta nu este în măsură să demonstreze, pe baza studiilor efectuate, sau nu a efectuat studii care să demonstreze că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare;
b)produselor alimentare «gata pentru consum», introduse pe piaţă în timpul perioadei de conservare, atunci când producătorul nu este în măsură să demonstreze, pe baza studiilor efectuate, că produsul nu va depăşi limita de 100 ufc/g în timpul perioadei de conservare sau atunci când medicul veterinar oficial responsabil de prelevarea probelor nu deţine informaţii cu privire la studiile efectuate de producător, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. Medicul veterinar oficial responsabil de prelevarea probelor furnizează în cererea de analiză informaţii pentru personalul din laboratoarele de analize ale DSVSA cu privire la faptul că producătorul nu a efectuat studii pentru a garanta că limita de 100 ufc/g nu se depăşeşte la încheierea perioadei de conservare a produsului sau cu privire la faptul că nu deţine informaţii cu privire la efectuarea unor astfel de studii de către producătorul produsului alimentar «gata pentru consum». În astfel de situaţii, specialiştii din cadrul laboratoarelor oficiale din DSVSA analizează probele de produse alimentare «gata pentru consum» atât prin metoda detecţiei (EN ISO 11290-1), cât şi prin metoda numărării (EN ISO 11290-2).
(32)Determinările se efectuează în conformitate cu planul cifric, precum şi în caz de suspiciune, reclamaţii, conform Programului de prevenire şi combatere a fraudelor alimentare elaborat şi transmis de la nivel de ANSVSA prin notă de serviciu.
(33)În vederea derulării operaţiunilor de export cu produse din carne «gata pentru consum» în Statele Unite ale Americii, operatorii din domeniul alimentar au obligaţia de a pune în aplicare programele de autocontrol, bazate pe prelevarea de probe, pentru determinarea Listeria monocytogenes drept criteriu de siguranţă a alimentelor; în acest caz, analizele de laborator se efectuează în conformitate cu prelevările EN ISO 11290-1, iar criteriul de siguranţă aplicat loturilor de produse din carne «gata pentru consum», destinate exportului în Statele Unite ale Americii, este Listeria monocytogenes absentă în 25 g produs.

SUBSECŢIUNEA 83:NOTĂ:
Conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la tulpinile de Salmonella spp., Campylobacter jejuni şi Campylobacter coli izolate din produse alimentare de origine animală provenite de la bovine, porcine şi păsări se monitorizează antibiorezistenţa. Se testează rezistenţa antimicrobiană şi la alţi agenţi zoonotici, în măsura în care aceştia prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Tulpinile de Salmonella spp., Listeria monocytogenes şi E. coli trebuie trimise la IISPV pentru tipizare şi colecţie.
În cazul probelor pozitive pentru enterotoxina stafilococică, o cantitate de minimum 150 grame din proba pozitivă şi/sau tulpini de stafilococ coagulazo-pozitiv izolate din probă se vor trimite către IISPV în vederea identificării genelor codificatoare de enterotoxine.
În cazul apariţiei unui focar de toxiinfecţie alimentară, toate tulpinile izolate din alimentele incriminate sunt trimise către IISPV în vederea caracterizării definitive prin tipizare moleculară.