Secţiunea 10 - A. Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului şi ale specificaţiilor tehnice elaborate de către EFSA* - Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

M.Of. 303 bis

În vigoare
Versiune de la: 26 Iulie 2023
SECŢIUNEA 10:
SUBSECŢIUNEA 1:A. Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului şi ale specificaţiilor tehnice elaborate de către EFSA*

Nr. crt.

Categoria de alimente

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă

Criterii

Metoda analitică de referinţă

Referenţial interpretare rezultate

Unitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul

1.

Probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, după toaletare, dar înainte de răcirea carcaselor, pentru testarea E. coli verotoxigene (VTEC)

1

E. coli verotoxigene (VTEC)

Metoda RT-PCR, conform specificaţiilor tehnice descrise de EFSA

Reglementările UE în vigoare Recomandările EFSA Secţiunea 1 pct. 8 din cap. I

Abatoare de bovine/ovine, conform programului specific elaborat de către ANSVSA

2.

Carne tocată de bovine şi ovine, carne tocată amestec care conţine carne de bovine şi/sau ovine, carne preparată de bovine, ovine

5

E. coli verotoxigene (VTEC)

Metoda RT-PCR, conform specificaţiilor tehnice descrise de EFSA

Reglementările UE în vigoare Recomandările EFSA Secţiunea 1 pct. 8 din cap. I

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei de conservare conform programului specific elaborat de către ANSVSA

3.

Lapte şi produse lactate

5

E. coli verotoxigene (VTEC)

Metoda RT-PCR, conform specificaţiilor tehnice descrise de EFSA

Reglementările UE în vigoare Recomandările EFSA

Alimente introduse pe piaţă în timpul perioadei de conservare conform programului specific elaborat de către ANSVSA

4.

Monitorizarea altor agenţi zoonotici şi a altor microorganisme în alimentele de origine animală destinate exportului în ţări terţe, în conformitate cu legislaţia ţărilor importatoare

____
*Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimentele de origine animală se va realiza în baza programelor specifice elaborate de către ANSVSA.
SUBSECŢIUNEA 2:B. Monitorizarea unor parametri şi agenţi zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu cerinţele pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în Statele Unite ale Americii

Nr. crt.

Categoria de alimente

Nr. unităţi

(eşantioane)/probă

Criterii

Metoda analitică de referinţă(1)

Referenţial interpretare rezultate(2)

Unitatea de la care se prelevează probele/Etapa căreia i se aplică criteriul

1.

Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii

Metoda USDA-FSIS Metoda ELISA

-

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA

2.

Carcase de bovine şi porcine

1

E. coli generic

ISO 16649-3

-

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA

3.

Produse din carne

1

Determinarea speciei de provenienţă a cărnii(1)

Metoda USDA-FSIS

Metoda ELISA

-

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA

1

Salmonella/325 g produs din carne

Metoda FSIS Microbiological Laboratory Methods for the Analysis of the Ready-to-Eat Products for the Presence of Salmonella (MLG 4 and 4C)

Reglementările USDA-FSIS

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA

5

Listeria monocytogenes

EN ISO 11290-1(2)

Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA

1

E. coli VTEC

ISO/TS 13136:2012

-

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA salamuri crud uscate

1

Enterotoxina stafilococică

ISO 19020:2017

-

Unităţi certificate pentru operaţiuni de export în SUA salamuri crud uscate

____
(1)Aceste criterii se aplică loturilor de produse din carne de ungulate domestice sau care conţin carne de ungulate domestice - porc, inclusiv loturilor de conserve din carne de ungulate domestice sau care conţin carne de ungulate domestice - porc, ce sunt destinate exportului în Statele Unite ale Americii.
(2)În vederea derulării operaţiunilor de export cu produse din carne «gata pentru consum» în Statele Unite ale Americii, operatorii din domeniul alimentar au obligaţia de a pune în aplicare programele de autocontrol, bazate pe prelevarea de probe, pentru determinarea Listeria monocytogenesca criteriu de siguranţă a alimentelor; în acest caz, analizele de laborator se efectuează în conformitate cu prelevările EN ISO 11290-1, iar criteriul de siguranţă aplicat loturilor de produse din carne «gata pentru consum», destinate exportului în Statele Unite ale Americii, este Listeria monocytogenes absentă în 25 g produs.