Art. 6. - Documentele necesare pentru persoanele fizice care livrează porci la abatoare autorizate sanitar-veterinar sunt următoarele: - Norme Metodologice din 2006 de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 1.853/2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenţii, în anul 2006, producătorilor agricoli din sectorul animalier şi din sectorul piscicol, precum şi condiţiile de acordare a subvenţiilor
M.Of. 179
În vigoare Versiune de la: 21 Noiembrie 2006
Art. 6
(1)Pentru porcii în greutate vie de la 90 kg la 120 kg, livraţi la abatoare autorizate sanitar-veterinar care clasifică carcasele conform Sistemului de clasificare a carcaselor EUROP, corespund carcaselor în greutate de la 65 kg la 95 kg, prezentate conform prevederilor Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificările ulterioare.
(2)Pentru a beneficia de subvenţia prevăzută la art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.853/2005, producătorii agricoli crescători de porcine trebuie să completeze o cerere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4, şi să o depună în termen de 30 de zile de la data efectuării plăţii pentru porcii abatorizaţi, însoţită de documente, pentru fiecare categorie de beneficiar şi în funcţie de regimul utilizării abatorului.
(3)Documentele necesare pentru persoanele fizice care livrează porci la abatoare autorizate sanitar-veterinar sunt următoarele:
a)copie de pe biletul de proprietate a animalelor, eliberat de consiliul local, în care se va menţiona numărul de porci deţinuţi de proprietar, înscrişi în Registrul agricol;
b)copie de pe certificatul sanitar-veterinar emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz;
c)copie de pe borderoul de achiziţie întocmit de abator;
d)copii de pe actele care atestă efectuarea plăţii;
e)copie de pe factura fiscală de abatorizare a porcilor, în situaţia abatorizării în regim de prestare de servicii;
f)copie de pe autorizaţia sanitară veterinară şi de pe licenţa de fabricaţie a abatorului.
(4)Documentele necesare pentru persoanele juridice sunt următoarele:
a)pentru persoanele juridice care livrează porci la abatoare autorizate sanitar-veterinar:
- copii de pe certificatul unic de înregistrare al societăţii comerciale;
- numărul de înregistrare în registrul special de evidenţă a exploataţiilor de la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz;
- copie de pe actul de însoţire a mărfii;
- copie de pe certificatul sanitar-veterinar emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz;
- copii de pe factura fiscală de vânzare a porcilor şi de pe documentele care atestă efectuarea plăţii facturii;
- copie de pe autorizaţia sanitară veterinară şi de pe licenţa de fabricaţie a abatorului;
b)pentru persoanele juridice care abatorizează porci în regim de prestare de servicii:
- copii de pe certificatul unic de înregistrare al societăţii comerciale;
- numărul de înregistrare în registrul special de evidenţă a exploataţiilor de la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz;
- copie de pe actul de însoţire a mărfii;
- copie de pe raportul de tăiere a porcilor, pentru animalele abatorizate în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2006;
- copie de pe certificatul sanitar-veterinar emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz;
- copie de pe factura fiscală de abatorizare a porcilor şi de pe documentele care atestă efectuarea plăţii facturii;
- copie de pe autorizaţia sanitară veterinară şi de pe licenţa de fabricaţie a abatorului;
c)pentru persoanele juridice care abatorizează porcii în abatoarele proprii:
- copii de pe certificatul unic de înregistrare al societăţii comerciale de creştere şi abatorizare;
- copie de pe autorizaţia sanitară veterinară pentru activitatea de abatorizare;
- copie de pe actul de licenţiere a activităţii de abatorizare;
- mişcarea lunară şi cumulată a efectivului de porcine, înregistrată la unitatea de creştere şi semnată de conducătorul unităţii şi de directorul economic al unităţii, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4a);
- copie de pe raportul de tăiere a porcilor, pentru animalele abatorizate în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2006;
- copie de pe certificatul sanitar-veterinar emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz;
- copie de pe actul de însoţire a porcilor de la fermă la abator;
- copie de pe nota de intrare-recepţie în abator.
d)Beneficiarii prevăzuţi la lit. c) depun cererea în termen de 30 de zile de la data înscrierii în nota de intrare-recepţie în abator a porcilor pentru care se solicită subvenţie.
(5)La fiecare solicitare a subvenţiei, pentru crescătorii de porcine persoane juridice cererea va fi însoţită de documentele prevăzute la alin. (4), la care se adaugă:
- factura fiscală de cumpărare a animalelor pentru care se solicită subvenţie, din care să rezulte provenienţa - intern/extern, numărul de porci cumpăraţi, precum şi greutatea totală şi medie de achiziţionare a acestora;
[textul din Art. 6, alin. (5) a fost abrogat la 13-apr-2006 de Art. I, alin. (1), punctul 6. din Ordinul 201/2006]
(6)Solicitanţii subvenţiei prevăzute la art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.853/2005 pentru porcii obţinuţi în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, trebuie să depună documentele prevăzute la alin. (2)-(5), la care se adaugă:
b)certificatul de atestare ecologică a porcilor, certificatul de atestare ecologică a exploataţiei sau certificatul Maşter însoţit de anexă pentru solicitanţii care fac parte dintr-o schemă de certificare "în grup", după caz, eliberat de organismul de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cu care producătorul a încheiat contract.
a)fişa de înregistrare la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a producătorului în agricultura ecologică;
b)certificatul de atestare ecologică a porcilor, certificatul de atestare ecologică a exploataţiei sau certificatul Maşter însoţit de anexă pentru solicitanţii care fac parte dintr-o schemă de certificare "în grup", după caz, eliberat de organismul de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cu care producătorul a încheiat contract.(7)Începând cu data de 1 martie 2006, solicitanţii subvenţiilor prevăzute la alin. (5) şi (6) ale art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1.853/2005, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să depună cererea prevăzută în anexa nr. 4, cu viza direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor cuprinse în Programul-cadru privind respectarea normelor de biosecuritate în exploataţiile de porcine autorizate/aprobate sanitar veterinar din România, prevăzut în anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 89/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 15 februarie 2006, în cazul persoanelor juridice, respectiv îndeplinirea măsurilor minime de biosecuritate în exploataţiile de porcine din sistem gospodăresc, cuprinse în anexa nr. 4c) la prezentele norme metodologice, în cazul persoanelor fizice, însoţită de documentele prevăzute la alin. (1)-(5), după caz, la care se adaugă:
a)copie de pe raportul de clasificare a carcaselor de porcine, pentru porcii abatorizaţi începând cu data de 1 martie 2006, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3a) la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 849/2004 privind aprobarea modelelor de cereri de autorizare pentru activitatea de clasificare a carcaselor, a modelelor formularelor-tip pentru atestatul de clasificator şi pentru autorizaţia de clasificare şi a modelelor rapoartelor de clasificare şi registrului agenţiilor de clasificare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.127 din 30 noiembrie 2004;
b)centralizatorul rapoartelor de clasificare, pentru porci abatorizaţi începând cu data de 1 martie 2006, pe clasele de calitate E şi U. Pe centralizator se va menţiona numele clasificatorului şi al agenţiei de clasificare de care aparţine acesta sau numele clasificatorului autorizat independent.