Norme Metodologice din 2003 privind deschiderea şi repartizarea/retragerea creditelor bugetare din bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

M.Of. 938

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 31 Decembrie 2010
Norme Metodologice din 2003 privind deschiderea şi repartizarea/retragerea creditelor bugetare din bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Dată act: 18-dec-2003
Emitent: Ministerul Finantelor Publice
Art. 1
(1)În conformitate cu prevederile art. 27 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor măsuri în materie financiar-fiscală, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi unităţile din subordinea acestora pot efectua cheltuieli în limita aprobată prin buget şi a creditelor bugetare deschise, în condiţiile legii.
(2)Deschiderea şi repartizarea/retragerea creditelor bugetare pentru cheltuielile aprobate în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se efectuează în limita creditelor bugetare şi potrivit destinaţiilor aprobate în aceste bugete şi în raport cu gradul de folosire a fondurilor puse la dispoziţie anterior.
Art. 11
Începând cu anul 2011, din bugetul asigurărilor sociale de stat se deschid credite bugetare şi se efectuează plăţi şi de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii, ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite, în limita bugetelor aprobate prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Art. 2
(1)În vederea efectuării cheltuielilor bugetare, ordonatorii principali de credite ai bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate solicită lunar Ministerului Finanţelor Publice, până la data de 25 a lunii curente pentru luna următoare, deschiderea de credite bugetare pe capitole de cheltuieli, cu defalcare pe titluri, atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru activitatea instituţiilor subordonate.
(2)Cererile pentru deschiderea de credite bugetare se aprobă de către ordonatorii principali de credite sau alte persoane cărora le-au fost delegate aceste atribuţii, în condiţiile legii, şi de către conducătorii compartimentelor financiar-contabile şi se avizează pentru control financiar preventiv propriu şi delegat.
[textul din Art. 2, alin. (2) a fost abrogat la 31-dec-2010 de Art. I, punctul 2. din Ordinul 2890/2010]
Art. 3
(1)În scopul deschiderii creditelor bugetare, Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, după caz, completează şi prezintă Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia generală de programare bugetară sectorială şi securitate socială exemplarul 1 (galben) şi 3 (roz) din formularul "Cerere pentru deschidere de credite", cod 14.20.07/TS, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.801/1995, cu modificările şi completările ulterioare. Formularul "Cerere pentru deschidere de credite" este însoţit de următoarele documente:
a)"Nota justificativă pentru deschiderea creditelor bugetare", potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1;
b)"Situaţia centralizatoare a borderourilor privind transmiterea dispoziţiilor pentru repartizarea/retragerea creditelor bugetare", potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2;
c)"Borderou privind transmiterea dispoziţiilor pentru repartizarea/retragerea creditelor bugetare prin Trezoreria Statului din judeţul/sectorul/municipiul Bucureşti", potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3;
d)"Dispoziţie bugetară privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare", potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4.
(2)Formularele prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) nu au regim special şi se întocmesc pe suport hârtie, potrivit modelelor prevăzute în anexele nr. 1-4 la prezentele norme metodologice.
(3)Documentele enumerate la alin. (1) se aprobă de către persoanele menţionate la art. 2 alin. (2), care vor fi prevăzute în specimenele de semnături depuse de către Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală a contabilităţii publice.

Art. 4
În cazuri justificate, până la data de 25 a fiecărei luni, Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pot dispune retragerea creditelor bugetare deschise şi neutilizate din conturile proprii sau ale instituţiilor subordonate, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice. În acest scop se întocmesc şi se prezintă Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia generală a contabilităţii publice formularele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c) şi d).

Art. 5
(1)După aprobarea deschiderii de credite bugetare de către Ministerul Finanţelor Publice, Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă au obligaţia de a ridica de la Direcţia generală a contabilităţii publice exemplarele nr. 3 şi 4 din dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare, împreună cu exemplarul nr. 3 (roz) din "Cerere pentru deschiderea creditelor bugetare", vizate şi ştampilate de către persoanele cu atribuţii în acest sens din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, prin care se confirmă deschiderea şi repartizarea/retragerea creditelor bugetare respective.
(2)Exemplarul nr. 3 din "Dispoziţia bugetară privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare", vizată şi ştampilată de persoanele cu atribuţii în acest sens din Ministerul Finanţelor Publice, se transmite de către Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ordonatorilor de credite din subordine cărora le-au fost repartizate credite bugetare, astfel încât aceştia să aibă cunoştinţă de creditele bugetare care le-au fost repartizate pentru luna respectivă.

Art. 6
(1)În scopul înregistrării în contabilitatea Trezoreriei Statului a creditelor bugetare deschise şi repartizate/retrase din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, Planul de conturi al Trezoreriei Statului se completează cu următoarele conturi în afara bilanţului:
a)contul 05 "Credite deschise şi repartizate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", care se deschide pe numele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al instituţiilor publice din subordine, cu desfăşurare pe capitole şi titluri de cheltuieli conform Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.394/1995, cu modificările şi completările ulterioare;
b)contul 08 "Credite deschise şi repartizate din bugetul asigurărilor pentru şomaj", care se deschide pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi al instituţiilor publice din subordine, cu desfăşurare pe capitole şi titluri de cheltuieli conform Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.394/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Conturile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se deschid la solicitarea instituţiilor publice finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, după caz, la unităţile Trezoreriei Statului în a căror rază sunt înregistrate fiscal, cu excepţia instituţiilor publice ai căror conducători au calitatea de ordonator principal şi secundar de credite, cu sediul în municipiul Bucureşti, precum şi al instituţiilor publice autonome cu sediul în municipiul Bucureşti, ale căror conturi se deschid la Direcţia trezorerie şi contabilitate publică a municipiului Bucureşti.
(3)Înregistrarea în contabilitatea Trezoreriei Statului a creditelor bugetare deschise şi repartizate/retrase din bugetul asigurărilor sociale de stat de către Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile publice din subordinea acestora cărora le-au fost repartizate credite din acest buget se asigură în continuare cu ajutorul contului 03 "Credite bugetare deschise şi repartizate din bugetul asigurărilor sociale de stat", cu desfăşurare pe capitole şi titluri de cheltuieli conform Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
NOTĂ:
Codul contului de credite deschise şi repartizate (xx.yy.yy.00.zz) se formează astfel:
"xx" - codul contului contabil atribuit deschiderilor de credite bugetare, care se completează, după caz, astfel:
- "03" - pentru bugetul asigurărilor sociale de stat;
- "05" - pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
- "08" - pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj;
"yy.yy" - codul capitolului de cheltuială, conform clasificaţiei bugetare;
- "00" - Câmp rezervat pentru codificarea Ministerului Finanţelor Publice;
"zz" - Cod titular care se completează, după caz, astfel:
- "20" - Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale;
- "19" - Ministerul Administraţiei şi Internelor;
- "18" - Ministerul Apărării Naţionale;
- "31" - Serviciul Român de Informaţii, pentru bugetul asigurărilor sociale de stat; şi,
- "20" - Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj;
- "03" - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Codul contului deschis la Trezoreria Statului se înscrie atât pe formularul "Cerere pentru deschidere de credite", cod 14.20.07/TS, cât şi pe formularul "Dispoziţie bugetară privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare", prevăzut în anexa nr. 4.

Art. 7
(1)În scopul înregistrării în contabilitatea Trezoreriei Statului a plăţilor de casă din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, Planul de conturi al Trezoreriei Statului se completează cu următoarele conturi de cheltuieli bugetare:
a)contul 27 "Cheltuielile bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", care se deschide pe numele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al instituţiilor publice din subordine, cont de activ cu ajutorul căruia se evidenţiază plăţile de casă efectuate de ordonatorii de credite ai bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate, cu desfăşurare pe conturi analitice, pe capitole şi titluri de cheltuieli;
Notă: Începând cu data de 1 ianuarie 2004, contul 27 îşi schimbă denumirea din "Venituri încasate pentru bugetul Capitalei" în "Cheltuielile bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate".
Începând cu aceeaşi dată, veniturile încasate de către primăriile de sector pentru bugetul propriu al municipiului Bucureşti se evidenţiază cu ajutorul contului 50.83 "Disponibil din venituri încasate pentru bugetul Capitalei", evidenţa analitică pe subcapitole de venituri bugetare fiind organizată în contabilitatea proprie a primăriilor sectoarelor municipiului Bucureşti;
b)contul 29 "Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj", care se deschide pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi al instituţiilor publice din subordine, cont de activ cu ajutorul căruia se evidenţiază plăţile de casă efectuate de ordonatorii de credite ai bugetului asigurărilor pentru şomaj în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate, cu desfăşurare pe conturi analitice, pe capitole şi titluri de cheltuieli.
(2)Conturile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se deschid la solicitarea instituţiilor publice finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, după caz, la unităţile Trezoreriei Statului în a căror rază sunt înregistrate fiscal, cu excepţia instituţiilor publice ai căror conducători au calitatea de ordonator principal şi secundar de credite, cu sediul în municipiul Bucureşti, ale căror conturi se deschid la Direcţia trezorerie şi contabilitate publică a municipiului Bucureşti.
(3)Înregistrarea în contabilitatea Trezoreriei Statului a plăţilor de casă efectuate de către Casa Naţională de Pensii Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile publice din subordinea acestora se asigură în continuare cu ajutorul contului 25 "Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat", cu desfăşurare pe capitole şi titluri de cheltuieli conform Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 8
[textul din Art. 8 a fost abrogat la 31-dec-2010 de Art. I, punctul 5. din Ordinul 2890/2010]
Art. 9
[textul din Art. 9 a fost abrogat la 31-dec-2010 de Art. I, punctul 5. din Ordinul 2890/2010]
Art. 10
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
ANEXA Nr. 1:
DENUMIREA INSTITUŢIEI PUBLICE ...............
DIRECŢIA .........................
NOTĂ JUSTIFICATIVĂ pentru deschiderea creditelor bugetare de la capitolul ......... pe anul ........ trim. ....... luna .........
- mii lei -

NR. CRT.

DENUMIRE INDICATOR

SUMA

1

Credite bugetare aprobate cumulat de la începutul anului până la finele trimestrului pentru care se solicită deschiderea de credite

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

2

Credite bugetare aprobate aferente trimestrului pentru care se solicită deschiderea de credite

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

3

Credite bugetare deschise cumulat de la începutul anului

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

4

Plăţi de casă la finele lunii precedente celei în care se solicită deschiderea de credite

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

5

Disponibilităţi existente în cont la finele lunii precedente celei în care se solicită deschiderea de credite

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

6

Cheltuieli preliminate pe luna în curs

 

7

Cheltuieli preliminate pentru perioada pentru care se solicită deschiderea de credite

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

8

Credite bugetare solicitate a fi deschise

(pct. 4+6+7) - pct. 3)

 
 

- cu detaliere pe titluri de cheltuieli

 

Director General,

Verificat şi vizat pt. control financiar preventiv,

Notă: Se întocmeşte în 2 exemplare din care un exemplar se prezintă Ministerului Finanţelor Publice.
ANEXA Nr. 2:
DENUMIREA INSTITUŢIEI PUBLICE ...............
SITUAŢIA CENTRALIZATOARE a borderourilor privind transmiterea dispoziţiilor pentru repartizarea/retragerea creditelor bugetare
MII LEI

NR. CRT.

DENUMIRE JUDEŢ

BORDEROU

COD CAPITOL CHELT.

SUMA

TOTAL

din care detaliat pe titluri de cheltuieli

NR.

DATA

PERSONAL

MATERIALE

TRANSFERURI

SUBVENŢII

CAPITAL

           
           
           
 

TOTAL GENERAL

         

ORDONATOR PRINCIPAL DE CREDITE

CONDUCĂTORUL COMPARTIMENTULUI FINANCIAR-CONTABIL

Notă: Se întocmeşte în 2 exemplare din care un exemplar se prezintă Ministerului Finanţelor Publice.
Se întocmeşte numai de către ordonatorul principal de credite.
ANEXA Nr. 3:
DENUMIREA INSTITUŢIEI PUBLICE ..............
BORDEROU NR. ......... din ............ privind transmiterea dispoziţiilor pentru repartizarea/retragerea creditelor bugetare prin trezoreria statului din judeţul/sectorul/municipiul Bucureşti
- mii lei -

NR. CRT.

DISPOZIŢIA BUGETARĂ

COD CAPITOL CHELT.

ORDONATOR DE CREDITE

SUMA TOTALĂ

din care detaliat pe titluri de cheltuieli

NR.

DATA

PERSONAL

MATERIALE

TRANSFERURI

SUBVENŢII

CAPITAL

           
           
           
    

TOTAL

      

ORDONATOR PRINCIPAL DE CREDITE,

CONDUCĂTORUL COMPARTIMENTULUI FINANCIAR-CONTABIL

Notă: Se întocmeşte în 2 exemplare care se prezintă Ministerului Finanţelor Publice.
Se întocmesc distinct, câte 2 exemplare pentru fiecare judeţ.
ANEXA Nr. 4:
DENUMIRE INSTITUŢIE PUBLICĂ ................
DISPOZIŢIE BUGETARĂ PRIVIND REPARTIZAREA/RETRAGEREA CREDITELOR BUGETARE
NR. .......... DATA ..............

Banca plătitorului

 

Plătitor:

Cont nr.

 

Banca beneficiarului:

 

Beneficiar:

Cont nr.

 

Suma (în litere/în cifre)

Lei

 
Cu drept de utilizare de la data de: zi ....... luna ......... an .........

Stampila şi semnătura ordonatorului principal de credite

Bancă plătitor

Bancă beneficiar

 

(data înreg. ştampila, semnătura)

(data înreg. ştampila, semnătura)

- verso -

Cont contabil

Capitol de cheltuieli

Titlu

Cod fiscal

Suma lei

     

TOTAL CAPITOL

   
Notă: Se întocmeşte în 4 exemplare (faţă-verso sau pe format A4) care se prezintă Ministerului Finanţelor Publice.
Se întocmeşte în lei (ultimele 3 cifre din suma înscrisă sunt în mod obligatoriu zero).
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 938 din data de 24 decembrie 2003
*) În tot cuprinsul normelor metodologice, sintagma "Direcţia generală de programare bugetară sectorială şi securitate socială" se înlocuieşte cu sintagma "Direcţia generală de programare bugetară", sintagma "Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale" se înlocuieşte cu sintagma "Casa Naţională de Pensii Publice", sintagma "Direcţia generală a contabilităţii publice" se înlocuieşte cu sintagma "Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică", sintagma "Direcţia trezorerie şi contabilitate publică a municipiului Bucureşti" se înlocuieşte cu sintagma "Activitatea de trezorerie şi contabilitate publică a municipiului Bucureşti" şi sintagma "Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.394/1995, cu modificările şi completările ulterioare", se înlocuieşte cu sintagma "Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005, cu modificările şi completările ulterioare".