Art. 20. - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală

M.Of. 895

În vigoare
Versiune de la: 19 Iulie 2024
Art. 20
(1)Pentru unităţile de vânzare cu amănuntul care îndeplinesc cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor conform legislaţiei specifice, direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2)Unităţile de vânzare cu amănuntul vor fi înregistrate într-un registru special de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, acestea acordând pentru fiecare unitate un număr de înregistrare, precedat de literele "VA", care semnifică "vânzarea cu amănuntul".
(3)Pentru automatele de vânzare a produselor alimentare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în raza teritorială unde funcţionează automatele emite un singur document de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, conform anexei nr. 16, pentru fiecare operator din domeniul alimentar care utilizează automate de vânzare a produselor alimentare, însoţit de documentul în care sunt trecute elementele de identificare a tuturor automatelor deţinute de operator, precum şi locurile de amplasare ale acestora, conform modelului prevăzut în anexa nr. 17.

(4)Elementul de identificare/Plăcuţa de identificare, aplicat/aplicată pe fiecare automat, trebuie să cuprindă inscripţionat, vizibil şi lizibil, literele «VA», care semnifică «vânzare cu amănuntul», indicativul judeţului unde este înregistrat operatorul din domeniul alimentar care utilizează automatele, numărul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor emis de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, numărul de identificare unic al automatului în concordanţă cu numărul de automate pe care le deţine societatea comercială, precum şi seria unică a automatului; responsabilitatea confecţionării şi aplicarea elementului de identificare/plăcuţei de identificare deţinut/deţinută de fiecare automat revine operatorului din sectorul alimentar.

(5)Ulterior emiterii documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, toate automatele de vânzare a produselor alimentare sunt supuse controalelor oficiale realizate de medicii veterinari oficiali/inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(6)Operatorul din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare prin intermediul automatelor trebuie să deţină o listă actualizată cu amplasarea automatelor deţinute, listă ce trebuie pusă la dispoziţia autorităţilor competente, la cererea acestora.
(7)Operatorul care deţine unităţi mobile şi/sau temporare de comercializare a alimentelor are obligativitatea să se înregistreze sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială este situat sediul social; în cazul în care vânzarea se realizează pe raza altui judeţ, operatorul are obligativitatea să notifice direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială doreşte să îşi expună produsele cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de începerea activităţii, conform anexei nr. 20.
(8)În cazul în care, în urma verificării unităţii de către medicii veterinari oficiali/inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se constată neîndeplinirea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în nota de constatare/procesul-verbal de constatare se înscriu deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura operatorului din sectorul alimentar.
(9)La expirarea termenului de remediere a deficienţelor stabilite în nota de constatare/procesul-verbal de constatare, operatorul din sectorul alimentar solicită, printr-o cerere scrisă, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti reverificarea unităţii.
(10)Înainte de începerea activităţii, operatorul din sectorul alimentar are obligaţia de a obţine documentul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul, de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(11)Documentul de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul îşi păstrează valabilitatea atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.