Secţiunea 1 - Definiţii - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 2008 privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală

M.Of. 895

În vigoare
Versiune de la: 19 Iulie 2024
SECŢIUNEA 1:Definiţii
Art. 1
Prezentul capitol stabileşte procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor de origine animală stabilite la art. 1 alin. (3) lit. (c), (d) şi (e) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
Art. 2
În sensul prezentului capitol, termenii şi expresiile următoare se definesc astfel:
a)înregistrare sanitară veterinară - înscrierea producătorilor în listele privind vânzarea directă, de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului;
b)activităţi supuse înregistrării sanitare veterinare - activităţile de vânzare directă de produse primare de origine animală obţinute din producţia animalelor de crescătorie, din vânătoare şi pescuit sălbatic şi de carne de pasăre şi de lagomorfe obţinută din sacrificarea la fermă, care sunt supuse înregistrării şi controlului sanitar-veterinar;
c)document de înregistrare sanitară veterinară - documentul emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activitatea de vânzare directă desfăşurată de producătorii înregistraţi sanitar-veterinar;
d)producţie primară - producerea, creşterea animalelor domestice sau obţinerea produselor primare, incluzând animalele crescute până la momentul sacrificării, precum şi vânătoarea sau pescuitul, aşa cum este definită la art. 3 pct. 17 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002. Producţia primară cuprinde următoarele activităţi:
1.activităţile de la locul de creştere a animalelor domestice, inclusiv transportul acestora către o anumită destinaţie;
2.creşterea de animale pentru obţinerea de alimente, transportul animalelor la abator sau transportul animalelor între ferme;
3.transportul, depozitarea şi manipularea produselor primare la ferma sau la locul obţinerii acestora, cu condiţia să nu modifice natura lor;
4.producţia, creşterea şi recoltarea de melci la fermă, transportul la o unitate de procesare sau la un loc de comercializare;
5.în cazul produselor din peşte şi vânat, transportul pentru livrarea produselor primare de la locul de obţinere la o altă locaţie, incluzând transportul de la locul de obţinere până la o unitate de procesare;
6.mulsul şi depozitarea laptelui crud la nivelul exploataţiei de producţie a laptelui;
7.producţia şi colectarea de ouă la ferma proprie, excluzând operaţiunile de ambalare a ouălor;
8.pescuitul, manipularea produselor pescăreşti primare la bordul vaselor, dar care nu include operaţiunile de filetare, porţionare, prelucrare sau ambalare prin vacuumare şi transportul acestora la prima unitate terestră, inclusiv hală de licitaţie;
9.pescuitul, manipularea şi transportul peştelui prins în ape dulci, râuri şi lacuri;
10.producţia, creşterea şi recoltarea peştilor în crescătorii piscicole şi transportul acestora către o destinaţie stabilită;
11.producţia, creşterea şi recoltarea moluştelor bivalve vii şi transportul acestora la un centru de purificare;
12.vânătoarea, uciderea şi eviscerarea vânatului la faţa locului şi transportul acestuia spre o unitate autorizată sanitar-veterinar pentru manipularea vânatului sălbatic;
13.recoltarea melcilor şi transportul acestora către o unitate de destinaţie;
14.toate activităţile legate de extracţia şi păstrarea mierii de albine, recoltarea altor produse apicole primare, inclusiv păstrarea produselor melifere, chiar dacă această activitate permite ca stupii să fie la distanţă faţă de locul de păstrare al producătorului, cu excepţia mierii de colectură, şi/sau ambalarea acesteia;
e)produse de origine animală comercializate prin vânzare directă:
1.produse primare de origine animală - produsele rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, din vânat sălbatic sau pescuit, aşa cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. (b) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004; din categoria produselor primare de origine animală destinate vânzării directe fac parte:
(i)laptele crud;
(ii)ouăle obţinute în ferme proprii, fără activităţile de marcare sau ambalare a acestora;
(iii)mierea de albine extrasă şi alte produse apicole primare recoltate din stup, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încălzire a mierii de albine;
(iv)produsele pescăreşti primare a căror natură nu a fost substanţial modificată, inclusiv moluştele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultură;
(v)vânatul sălbatic nejupuit şi nedeplumat, obţinut de către vânători, eviscerat sau neeviscerat;
2.carnea de pasăre sau lagomorfe care provine de la animale tăiate în fermă;
f)vânzare directă de produse de origine animală - livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantităţi mici de produse primare rezultate din creşterea animalelor de crescătorie, din vânătoare şi pescuit şi de carne de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în fermă. Vânzarea directă de produse de origine animală:
(i)include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale;
(ii)nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar-veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie;
g)cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală pot face obiectul vânzării directe de către producător la consumatorul final sau la unităţi locale de comerţ cu amănuntul care furnizează produsele direct consumatorului final:
1.lapte crud - lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie; lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
2.peşte proaspăt - până la 300 kg/săptămână pentru peştele capturat din mare şi din ape dulci;
3.vânat sălbatic nejupuit şi nedeplumat - maximum 10 unităţi vânat mare şi 100 de unităţi vânat mic pe an;
4.carne de pasăre sau lagomorfe - provenind de la cel mult 10.000 de capete/an;
5.melci şi moluşte bivalve vii - până la 50 kg/săptămână;
6._
6.1.ouă de găină - provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
6.2.ouă de prepeliţă - provenind de la cel mult 300 de prepeliţe ouătoare/zi;
h)producător - persoană fizică sau juridică, reprezentată de producătorii agricoli crescători de animale, de vânători şi pescari, care desfăşoară activitate de vânzare directă a produselor primare de origine animală, a cărnii de pasăre şi de lagomorfe sacrificate în exploataţie;
i)automate pentru vânzarea directă a laptelui crud - echipamente şi instalaţii adecvate aparţinând producătorilor agricoli care deţin exploataţii de vaci de lapte, prin intermediul cărora pot comercializa direct către consumatorul final laptele crud provenit din exploataţiile proprii de animale;
j)centru de sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul exploataţiei, cu o producţie de până la 10.000 de capete sacrificate/an - unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare de la nivelul exploataţiei, în care se desfăşoară activităţi pentru sacrificarea animalelor provenite din exploataţia proprie şi vânzarea directă de către producător a cărnii către consumatorul final sau comercianţi cu amănuntul locali care furnizează produsele direct consumatorului final;
k)unităţi de comerţ cu amănuntul locale - unităţi de comerţ cu amănuntul care se situează pe o rază de 100 km faţă de producător şi care aprovizionează direct consumatorul final.