Art. 21. - În vederea obţinerii certificatului de înregistrare sanitar-veterinară pentru unităţile prevăzute în anexa nr. 4, operatorul depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau prin platformele electronice PCUe/PCUEL, după caz, următoarele documente: - Norma sanitara veterinara din 2019 privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman
M.Of. 690 bis
În vigoare Versiune de la: 4 Noiembrie 2025
Art. 21
(1)Unităţile prevăzute în anexa nr. 4 sunt supuse înregistrării sanitar-veterinare de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2)Certificatul de înregistrare sanitar-veterinară a unităţilor supuse controlului sanitar-veterinar se emite de către direcţia sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform modelului din anexa nr. 2.
(3)În vederea obţinerii certificatului de înregistrare sanitar-veterinară pentru unităţile prevăzute în anexa nr. 4, operatorul depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau prin platformele electronice PCUe/PCUEL, după caz, următoarele documente:
a)formularul de notificare, conform modelelor din anexele nr. 21 - 23, după caz;
b)copia certificatului de înregistrare emis de către Oficiul Registrului Comerţului;
c)copia certificatului constatator emis de către Oficiul Registrului Comerţului;
d)copia actului de identitate al reprezentantului legal şi al persoanei care a depus formularul de notificare;
(4)În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului de înregistrare sanitar-veterinară, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a emite certificatul de înregistrare sanitar-veterinară, care se preia de către operator de la sediul acesteia.
(5)Numărul de înregistrare al unităţilor care necesită doar înregistrarea sanitar-veterinară conform prezentului articol este identic cu numărul de înregistrare al formularului de notificare la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti; această prevedere nu se aplică în cazul în care unitatea are deja alocat un număr de identificare în baza legislaţiei europene din domeniul sanitar-veterinar, caz în care respectivul număr de identificare este şi numărul de înregistrare, în conformitate cu prevederile prezentului articol.
(6)Unităţile de obţinere a trofeelor de vânătoare care sunt numai pentru scopuri necomerciale se exceptează de la înregistrarea prevăzută la alin. (1).
(7)Unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor de origine animală/non-animală comercializate consumatorului final la locul producerii care deţin o înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberată în conformitate cu legislaţia aplicabilă în domeniul siguranţei alimentelor pot desfăşura activităţi de neutralizare prin compostare a deşeurilor de catering, provenite din unitatea proprie, în următoarele condiţii
a)se utilizează lada de compost exclusiv pentru compostarea deşeurilor de catering rezultate din alimente procesate în scopuri necomerciale, în situaţia în care deţin spaţii verzi la punctul de lucru înregistrat;
b)numai persoana responsabilă de aceste facilităţi de compostare trebuie să aibă acces la acestea, este interzis accesul altor persoane sau al animalelor;
c)compostul rezultat din facilităţile de compostare se utilizează ca fertilizator organic/ameliorator de sol numai pe terenul care aparţine punctului de lucru înregistrat; nu este permis transportul compostului la alţi utilizatori de fertilizatori organici/amelioratori de sol în scop necomercial sau comercial;
d)compostul rezultat se păstrează în recipiente/ambalaje curate până la utilizarea acestora; este permisă utilizarea recipientelor/ambalajelor reutilizabile în alte scopuri numai după spălarea şi dezinfecţia acestora;
e)cantităţile compostate nu trebuie să depăşească 20 kg/săptămână;
f)cantităţile de compost în exces care rămân neutilizate se elimină, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1069/2009;
g)se păstrează toate înregistrările cu cantităţile de SNCU conform anexei 39
(8)În vederea eliberării certificatului de înregistrare sanitar-veterinară, unităţile prevăzute la alin. (7) vor depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti următoarele documente:
a)formularul de notificare ce include declaraţia pe proprie răspundere, conform modelului din anexa nr. 23
b)copia înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor eliberată în conformitate cu legislaţia aplicabilă în domeniul siguranţei alimentelor
c)copia actului de identitate al reprezentantului legal şi al persoanei care a depus formularul de notificare;
(9)Operatorii unităţilor prevăzute la alin. (1) şi (7) au obligaţia de a notifica direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti cu privire la actualizarea informaţiilor menţionate în formularele de notificare prevăzute la alin. (3) lit. (a), în cazul oricăror schimbări intervenite ulterior.