Art. 11. - Norma sanitara veterinara din 2019 privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman
M.Of. 690 bis
În vigoare Versiune de la: 4 Noiembrie 2025
Art. 11
(1)În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare, operatorii unităţilor de procesare au obligaţia efectuării validării acestor unităţi, cu respectarea prevederilor cap. I secţiunea 2 din anexa XVI şi respectiv ale cap. I din anexa X la Regulamentul (CE) nr. 142/2011.
(2)Perioada minimă de efectuare a validării unităţilor de procesare este de 3 zile consecutive pentru metodele de prelucrare 1-6 prevăzute la lit. A-F din cap. III al anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 142/2011, respectiv de 30 zile consecutive pentru metoda de procesare 7 prevăzută la lit. G din cap. III al anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 142/2011.
(3)Înainte de emiterea autorizaţiei sanitar-veterinare a unităţilor de procesare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a verifica dacă validarea unităţilor de procesare a fost realizată de operatorul unităţii respective, conform prevederilor alin. (2) şi (3).
(4)Prelevarea de probe din produse derivate, pentru efectuarea de teste de laborator microbiologice, pe metode acreditate, în cadrul validării unităţilor de procesare se efectuează fie de către operator în prezenţa unui medic veterinar oficial, fie de către medicul veterinar oficial, iar probele sunt sigilate de reprezentantul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(5)Testarea microbiologică a probelor de produse derivate prevăzute la alin. (4) se efectuează, pe metode acreditate, la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru furaje din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară sau la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(6)Unităţile de procesare categoria 1 şi categoria 2 sunt autorizate sanitar-veterinar numai cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, ale Regulamentului (CE) nr. 142/2011, precum şi ale art. 4 alin. (2) din prezenta normă sanitar-veterinară.
(7)Pentru prevenirea apariţiei riscurilor pentru sănătatea animală şi sănătatea publică este interzis ca o unitate de neutralizare autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, situată pe acelaşi amplasament cu o unitate generatoare de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, să proceseze/prelucreze/incinereze/transforme/manipuleze subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman provenite din locuri exterioare.
(8)Prevederile alin. (7) nu se aplică unităţilor de procesare care sunt situate pe acelaşi amplasament cu o unitate de abatorizare, cărora li se aplică derogarea prevăzută în cap. I secţiunea 1 pct. 1 lit. (a) din anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011.