Capitolul iii - Obligaţiile operatorilor economici în derularea operaţiunilor de import, export şi comerţ intraunional de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală supuse controlului oficial pentru siguranţa alimentelor - Norma din 2022 pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import, export şi comerţ intraunional de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală supuse controlului oficial pentru siguranţa alimentelor

M.Of. 776

În vigoare
Versiune de la: 7 Iulie 2025
CAPITOLUL III:Obligaţiile operatorilor economici în derularea operaţiunilor de import, export şi comerţ intraunional de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală supuse controlului oficial pentru siguranţa alimentelor
Art. 3
Transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, provenite din ţări terţe, definite la art. 1 alin. (1) lit. a) şi prevăzute în anexa nr. 3, pot fi importate numai în conformitate cu procedurile stabilite în prezenta normă.
Art. 4
Transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, provenite din ţări terţe, pot intra în România numai printr-un punct de intrare sau printr-un birou vamal, atunci când transporturile intră printr-un punct de trecere a frontierei situat pe teritoriul unui alt stat membru, altul decât punctul de intrare.
Art. 5
(1)La importul de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, prevăzute în anexa nr. 3, operatorul economic trebuie să notifice, în prealabil, data estimată pentru sosirea transportului la punctul de intrare, precum şi natura transportului, cu cel puţin o zi lucrătoare înainte de sosirea preconizată a transportului. În cazul constrângerilor logistice legate de transport, care împiedică respectarea termenului menţionat, notificarea prealabilă se efectuează cu cel puţin 4 ore înainte de sosirea transportului, conform prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1.013 privind notificarea prealabilă a transporturilor de anumite categorii de animale şi de mărfuri care intră în Uniune.
(2)Notificarea la punctul de intrare se realizează de către operatorul economic care derulează operaţiuni de import pe sistemul TRACES NT, prin completarea şi semnarea părţii I a documentului Notificare de sosire (NOA), în conformitate cu informaţiile prevăzute la art. 4 alin. (4) din Regulamentul delegat (UE) 2024/2.104 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte cazurile şi condiţiile în care autorităţile competente pot solicita operatorilor să notifice sosirea anumitor bunuri care intră în Uniune.

(3)Transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, importate prin punctele de intrare, trebuie să fie însoţite până la destinaţie de documentul Notificare de sosire (NOA) prevăzut în anexa nr. 1, completat şi semnat de inspectorul autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5) şi (6) din Regulamentul delegat (UE) 2024/2.104 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte cazurile şi condiţiile în care autorităţile competente pot solicita operatorilor să notifice sosirea anumitor bunuri care intră în Uniune.

(4)La importul de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, operatorii au obligaţia de a achita tariful stabilit prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2006 pentru aprobarea tarifelor privind finanţarea inspecţiilor la frontieră, pentru controlul importului furajelor şi al produselor de origine nonanimală, cu modificările ulterioare.
(5)Operatorii economici au obligaţia de a achita tariful aferent analizei probelor prelevate, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi de a transmite către laboratorul care efectuează analiza dovada achitării acestuia în maximum 3 zile lucrătoare de la data prelevării probelor.
(6)Operatorii economici prezintă inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul punctelor de intrare documentele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b), care atestă că produsele şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală sunt conforme cu legislaţia Uniunii Europene şi cu legislaţia naţională din domeniul siguranţei alimentelor; de asemenea, la solicitarea inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul punctelor de intrare, operatorii economici prezintă şi alte documente însoţitoare ale transportului, precum certificate emise de autoritatea competentă din ţara de origine, documente privind originea, facturi, fişe tehnice, documente vamale, scrisoarea de trăsură pentru transportul rutier, care permit verificarea concordanţei dintre documente şi produsele sau ingredientele alimentare de origine nonanimală din cadrul transportului.
(7)Documentele care însoţesc transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b), şi etichetele aplicate pe ambalajele produselor de origine nonanimală trebuie să menţioneze originea produselor şi alte date de identificare a acestora.
(8)Operatorii economici trebuie să prezinte inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul punctelor de intrare documentul de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile de producere/depozitare/transport al produselor şi al altor ingrediente alimentare de origine nonanimală şi, acolo unde este cazul, documentul de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor al depozitului de destinaţie/unităţii de producţie unde ajunge produsul, eliberate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu prevederile prezentului ordin.
(9)Operatorii economici trebuie să asigure traducerea autentificată a documentelor la solicitarea inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
(10)Operatorii economici trebuie să asigure trasabilitatea transporturilor de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, ulterior efectuării controlului oficial pentru siguranţa alimentelor în punctul de intrare sau la biroul vamal.
(11)La solicitarea inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul punctelor de intrare, operatorul economic pune la dispoziţia acestora resurse umane şi logistice suficiente necesare la descărcarea lotului din mijlocul de transport în vederea realizării controlului oficial. În cazul în care există modalităţi speciale de transport şi/sau unele forme specifice de ambalaj, iar echipamentul de prelevare disponibil nu permite prelevarea de eşantioane reprezentative, operatorul economic pune la dispoziţia inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, la solicitare, echipamentul adecvat pentru prelevarea de probe.
Art. 6
(1)Atunci când transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, provenite din ţări terţe şi care au ca destinaţie România, sunt puse în liberă circulaţie într-un alt stat membru al Uniunii Europene, operatorul economic trebuie să notifice sosirea transportului de produse de origine nonanimală în depozitul de destinaţie, la structura cu atribuţii în controlul pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cărora se află depozitul de destinaţie, cu cel puţin o zi lucrătoare înaintea sosirii fizice a transportului la depozitul de destinaţie. În cazul constrângerilor logistice legate de transport, care împiedică respectarea termenului menţionat, notificarea prealabilă se efectuează cu cel puţin 4 ore înainte de sosirea transportului, conform prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1.013.
(2)Notificarea la structura cu atribuţii în controlul pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti se efectuează prin completarea şi transmiterea documentului de intrare prevăzut în anexa nr. 2, completat şi semnat în partea A şi semnat la pct. 21 din partea B a acestui document, de către operatorul economic.
(3)În cazul în care un transport de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală ajunge în mai multe depozite de destinaţie sau unităţi de procesare, situate pe raza mai multor structuri judeţene/municipiul Bucureşti, este necesară notificarea separată a structurilor cu atribuţii în controlul pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală din cadrul fiecărei direcţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe raza cărora se află destinaţia produselor respective.
(4)Operatorul economic prezintă o declaraţie privind faptul că transportul a fost pus în liberă circulaţie în alt stat membru al Uniunii Europene împreună cu documentele justificative.
(5)Pentru transporturile provenite din ţări terţe care au îndeplinit deja formalităţile vamale şi au fost puse în liberă circulaţie în alt stat membru, supravegherea şi controlul privind siguranţa alimentelor se efectuează în depozitul de destinaţie menţionat de către operatorul economic în partea I a documentului de intrare, prevăzut în anexa nr. 2.
(6)Atunci când transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală sunt puse în liberă circulaţie într-un alt stat membru al Uniunii Europene, se aplică procedura prevăzută la art. 5 alin. (4)-(11).
Art. 7
(1)Atunci când intrarea transporturilor de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală pe teritoriul Uniunii Europene se efectuează printr-un punct de trecere a frontierei situat pe teritoriul unui alt stat membru, controlul oficial se realizează de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul structurii cu atribuţii în efectuarea controlului pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aflate în zona de competenţă a biroului vamal de destinaţie înscris în declaraţia vamală de tranzit.
(2)Atunci când transporturile de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală intră pe teritoriul Uniunii Europene printr-un punct de trecere a frontierei situat pe teritoriul unui alt stat membru şi nu au fost încă puse în liberă circulaţie se aplică procedura prevăzută la art. 5 alin. (4)-(11).
(3)În situaţiile prevăzute la alin. (2), operatorii economici notifică sosirea transportului cu cel puţin o zi lucrătoare înaintea sosirii acestuia la structura cu atribuţii în efectuarea controlului pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aflate în zona de competenţă a biroului vamal de destinaţie înscris în declaraţia vamală de tranzit. În cazul constrângerilor logistice legate de transport, care împiedică respectarea termenului menţionat, notificarea prealabilă se efectuează cu cel puţin 4 ore înainte de sosirea transportului, conform prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1.013 privind notificarea prealabilă a transporturilor de anumite categorii de animale şi de mărfuri care intră în Uniune.
(4)Notificarea la structura cu atribuţii în efectuarea controlului pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aflate în zona de competenţă a biroului vamal de destinaţie înscris în declaraţia vamală de tranzit, se realizează de către operatorul economic care derulează operaţiuni de import prin completarea părţii I a documentului Notificare de sosire (NOA), prevăzut în anexa nr. 1, şi transmiterea acestuia prin fax sau alt mijloc de comunicare agreat.

Art. 8
Anterior efectuării operaţiunilor de export de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală, operatorii economici trebuie să se informeze referitor la condiţiile privind siguranţa alimentelor de origine nonanimală impuse prin legislaţia în vigoare de către autoritatea competentă din ţara de destinaţie.
Art. 9
În cazul în care autorităţile competente şi/sau operatorii economici din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul care urmează să fie exportat respectă condiţiile privind siguranţa alimentelor, operatorul economic care derulează operaţiuni de export are obligaţia să solicite inspectorilor autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul structurii cu atribuţii în controlul pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei zonă de competenţă îşi desfăşoară activitatea, emiterea unui astfel de certificat şi să achite tarifele stabilite pentru astfel de operaţiuni, conform legislaţiei în vigoare.
SECŢIUNEA 3:Comerţ intraunional
Art. 10
(1)Operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intraunional cu produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală trebuie să notifice sosirea transportului de produse şi alte ingrediente alimentare de origine nonanimală în depozitul de destinaţie/unitatea de procesare, la structura cu atribuţii în efectuarea controlului pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cărora se află aceste unităţi, cu cel puţin 24 de ore înaintea sosirii transportului.
(2)Notificarea la structura cu atribuţii în efectuarea controlului pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti se efectuează prin completarea şi transmiterea documentului de notificare comerţ intraunional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.