Secţiunea 3 - 2.2.1.3. Staţii pentru prepararea hranei (bucătării furajere) - Norma din 2020 de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol
M.Of. 645 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 21 August 2020
SECŢIUNEA 3:2.2.1.3. Staţii pentru prepararea hranei (bucătării furajere)
Art. 209
Pentru prevenirea incendiilor la staţiile sau microstaţiile de preparare a hranei se vor respecta următoarele reguli:
a)încăperile, spaţiile, şoproanele unde este organizată activitatea de preparare a hranei vor fi separate de adăpost, într-un loc bine determinat în cadrul fluxului tehnologic de preparare a hranei şi distribuire a acesteia;
b)instalaţia electrică de iluminat şi de forţă va fi construită conform normativelor în vigoare care precizează măsurile constructive de protecţie în incintele cu praf.
Art. 210
(1)Zilnic, după terminarea lucrului se vor curăţa de praf şi resturi vegetale utilajele, podeaua, conductele, cicloanele, instalaţia electrică (tabloul de comandă şi corpurile de iluminat) şi săptămânal pereţii interiori ai camerei instalaţiei de măcinat nutreţuri.
(2)De asemenea se vor lua următoarele măsuri:
a)tabloul electric de comandă şi control va fi montat într-o încăpere sau nişă separat de locul unde se află moara cu ciocane sau ciclonul de praf, filtrele de praf etc.;
b)se va supraveghea buna funcţionare a morii, etanşeitatea capacelor, îndepărtarea corpurilor străine, a impurităţilor metalice etc. care pot pătrunde la ciocane sau la articulaţiile acestora;
c)la acţionarea morii cu motor termic se va asigura ca evacuarea gazelor arse să se facă în afară şi cât mai departe de acoperiş sau de pereţi;
d)se interzice în interiorul clădirii morii fumatul sau focul deschis şi/sau depozitarea carburanţilor şi lubrifianţilor;
e)se interzice blocarea cu materiale sau cu saci a căilor de acces, precum şi a panoului cu materiale pentru stins incendiu.
Art. 211
Încăperile în care lucrează morile cu ciocane vor fi prevăzute cu ventilatoare sau ferestre rabatabile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat şi protecţie.
Art. 212
În cazul bucătăriilor furajere pentru prepararea hranei lichide se vor respecta următoarele reguli:
a)cazanele sau opăritoarele vor fi prevăzute cu hote sau instalaţii de ventilaţie pentru absorbţia aburului şi înlăturarea atmosferei încărcate cu vapori;
b)este interzisă repararea şi desfundarea cazanelor aflate sub tensiune înainte de deschiderea şi golirea acestora;
c)cazanele şi aparatele de măsură şi control vor fi verificate periodic;
d)este interzisă depăşirea presiunii prevăzută în instrucţiunile de folosire a cazanului.
Art. 213
În cazul amonizării paielor în şiră, operaţie necesară pentru îmbunătăţirea conţinutului de azot şi alte substanţe nutritive se vor respecta următoarele măsuri:
a)cu cisterna de amoniac anhidru şi la lucrarea de amonizare a paielor va lucra numai personal instruit şi numit prin decizie dată de conducerea unităţii deţinătoare;
b)întrucât concentraţia de amoniac-gaz poate provoca accidente (toxicitate, explozie, incendii) se vor verifica continuu locurile de etanşare, racordurile, indicaţiile manometrului, furtunurile de transvazare etc.;
c)nu este admisă aprinderea focului în timpul operaţiilor de umplere şi de golire, întrucât în concentraţie de 16-25 % cu aerul, amoniacul arde.
Art. 214
Se vor respecta instrucţiunile tehnologiei de acoperire cu folie de PVC a şirei, obligativitatea folosirii echipamentului de protecţie şi de igienă după terminarea lucrului.