Secţiunea 3 - Spaţii pentru preparare hrană - Norma din 2017 privind desfăşurarea activităţii de apărare împotriva incendiilor în sistemul administraţiei penitenciare
M.Of. 110 bis
În vigoare Versiune de la: 3 Februarie 2020
SECŢIUNEA 3:Spaţii pentru preparare hrană
Art. 207
În spaţiile de preparare a hranei se iau următoarele măsuri:
a)menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii (de exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere);
b)afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţiunilor de evacuare specifice;
c)amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje, precum: material lemnos, cartoane, hârtii, talaş, paie, polistiren, textile şi altele asemenea;
d)amenajarea, organizarea şi întreţinerea în bune condiţii a căilor de acces şi evacuare şi evitarea blocării acestora;
e)aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză după ce au fost folosite.
Art. 208
În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire:
a)folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor de utilizare şi de apărare împotriva incendiilor;
b)depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat - GPL, altele decât cele aflate în uz;
c)prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;
d)lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere.
Art. 209
Maşinile de gătit, grătarele pentru fript, aragazurile, cuptoarele şi celelalte utilaje care generează temperaturi ridicate, se amplasează la o distanţă de cel puţin un metru faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.
Art. 210
Sunt obligatorii efectuarea verificărilor periodice a mijloacelor de preparare şi încălzire a hranei şi remedierea de îndată a deficienţelor sesizate, în aşa fel încât acestea să nu constituie surse de producere a incendiilor.
Art. 212
Verificarea scăpărilor de gaze se face cu emulsie de apă şi săpun sau conform instrucţiunilor producătorului.
Art. 213
Maşinile de gătit şi grătarele pentru fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice.
Art. 214
Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc maşinile de gătit, grătarele pentru fript sau cuptoarele pentru copt se curăţă şi se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.
Art. 216
În dreptul fiecărei maşini de gătit cu gaze naturale sau gaze lichefiate se afişează instrucţiuni de utilizare a gazelor, iar manipularea robinetelor de alimentare se face numai cu chei speciale.
Art. 217
Instrucţiunile de utilizare recomandate de producător se afişează în dreptul fiecărui echipament din dotarea încăperii pentru prepararea hranei.
Art. 218
În cadrul instrucţiunilor de utilizare se prevăd reguli specifice de intervenţie în caz de incendiu.
Art. 219
La terminarea programului de lucru în aceste spaţii se efectuează următoarele operaţiuni obligatorii:
a)întreruperea alimentării cu energie a maşinilor, utilajelor, aparatelor, dispozitivelor pentru prepararea hranei;
b)verificarea închiderii tuturor robinetelor de gaz de pe conducte şi recipiente;
c)evacuarea deşeurilor rezultate în urma desfăşurării activităţii şi efectuarea curăţeniei la locul de muncă;
d)întreruperea iluminatului artificial, încuierea şi, după caz, predarea cheilor la locurile stabilite de conducătorul unităţii.