Capitolul xi - Acordarea materialelor igienico-sanitare şi a alimentaţiei de protecţie - Norma din 2002 generală de protecţie a muncii

M.Of. 880

În vigoare
Versiune de la: 17 Mai 2007
CAPITOLUL XI:Acordarea materialelor igienico-sanitare şi a alimentaţiei de protecţie
Art. 150
Materialele igienico-sanitare se acordă obligatoriu şi gratuit angajaţilor în scopul asigurării igienei şi protecţiei personale, în completarea măsurilor generale luate pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale.
Art. 151
Materialele igienico-sanitare, cantităţile respective şi periodicitatea acordării acestora se stabilesc prin contractul colectiv de muncă şi/sau contractul individual de muncă, la recomandarea medicului de medicina muncii, pe baza caracteristicilor locurilor de muncă.
Art. 152
Trusele sanitare de acordare a primului ajutor medical constituie materiale igienico-sanitare, iar conţinutul şi modul de dotare se stabilesc conform reglementărilor Ministerului Sănătăţii şi Familiei.
Art. 153
Personalul serviciului de medicina muncii are obligaţia instruirii angajaţilor în vederea utilizării corecte a materialelor igienico-sanitare distribuite şi urmăririi eficienţei acestora în prevenirea unor boli profesionale.
Art. 154
Angajaţii sunt obligaţi să utilizeze materialele igienico-sanitare primite în conformitate cu indicaţiile personalului sanitar.
Art. 155
(1)Alimentaţia de protecţie se acordă conform legii, obligatoriu şi gratuit, de către angajator pentru angajaţii care lucrează în locuri de muncă cu condiţii grele şi vătămătoare.
(2)Stabilirea alimentelor ce se vor acorda ca alimentaţie de protecţie, cantitatea, precum şi categoriile de persoane care beneficiază vor face obiectul contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă, în baza recomandării efectuate de către medicul de medicina muncii.
Art. 156
Principiile care stau la baza acordării alimentaţiei de protecţie sunt următoarele:
a)alegerea unor alimente care, prin conţinutul lor în substanţe nutritive (proteine, lipide, glucide, elemente minerale, vitamine), pot completa o raţie calorică insuficientă sau incorectă, dezechilibrele, carenţele sau excesele alimentare;
b)urmărirea ca alimentele acordate să asigure păstrarea structurii şi funcţionalităţii organelor şi sistemelor mai sensibile la agresivitatea agentului nociv din mediul de muncă (ficat, rinichi, sistem nervos, gonade etc.);
c)urmărirea ca alimentele acordate să asigure elementele necesare proceselor de conjugare a noxelor chimice în vederea eliminării lor din organism (sulfoconjugare, cisteinoconjugare, glicocoloconjugare, glutamicconjugare, glicuronoconjugare, acetilare, metilare).
Art. 157
Criteriile pentru alegerea alimentelor care vor fi oferite ca supliment alimentar sunt:
- caracteristicile fiziologice ale persoanelor (tineri sub 21 ani, femei gravide sau care alăptează, dacă depun efort intens);
- intensitatea mare a efortului fizic şi necesităţile alimentare suplimentare;
- natura agenţilor nocivi (metale sau metaloizi, gaze sau vapori toxici etc.);
- organul ţintă al toxicului (ficat, rinichi, sistem nervos etc.);
- starea de sănătate a persoanei respective şi acceptabilitatea respectivului aliment;
- posibilitatea de achiziţionare şi de asigurare a alimentelor recomandate în tot cursul anului.