Capitolul v - Etichetarea - Norma din 2001 cu privire la natura, continutul, originea, prezentarea, compozitia, calitatea si etichetarea mierii
M.Of. 610
Ieşit din vigoare Versiune de la: 27 Septembrie 2002
CAPITOLUL V:Etichetarea
Art. 9
Cerinţele privind etichetarea vor fi în concordanţă cu legislaţia în vigoare, având următoarele menţiuni specifice:
1.Singura informaţie obligatorie de pe ambalajele, recipientele sau etichetele mierii trebuie să fie vizibilă, uşor lizibilă, să nu permită ştergerea şi să conţină următoarele:
a)termenul "miere" sau una dintre denumirile enumerate la art. 3 alin. (2) şi (3); "mierea de faguri" şi "mierea cu bucăţi de fagure" sunt descrise ca atare; în cazurile menţionate la art. 6 alin. (1) lit. b) şi în primul paragraf al art. 6 alin. (2) denumirea produsului este "miere de panificaţie" sau "miere industrială";
b)greutatea netă, care este exprimată în grame sau kilograme;
c)denumirea sau denumirea comercială şi adresa sau sediul înregistrat al producătorului, al ambalatorului sau al vânzătorului.
2.Termenul "miere" menţionat la pct. 1. lit. a) sau una dintre denumirile menţionate la art. 3 alin. (2) şi (3) are opţional:
a)o trimitere referitoare la originea ei, fie că este vorba de flori sau de plante, cu menţiunea că produsul provine, în principal, din sursa indicată şi are caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice corespunzătoare;
b)o denumire regională, teritorială sau topografică, cu menţiunea că produsul provine în totalitate din zona indicată.
3.Când mierea se găseşte în ambalaje sau recipiente cu o greutate netă egală sau care depăşeşte 10 kg şi nu este oferită spre vânzare cu amănuntul, informaţia menţionată la pct. 1 lit. b) şi c) apare numai pe documentele de însoţire.
4.Se menţionează ţara de origine în cazul produselor importate.