Art. 4. - substanţă aromatizantă - substanţa chimic definită, cu proprietăţi aromatice, care se obţine: - Norma din 2000 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea bauturilor alcoolice distilate destinate comercializarii
M.Of. 350
Ieşit din vigoare Versiune de la: 27 Iulie 2000
Art. 4
În sensul prezentelor norme, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:
1.concentraţie alcoolică - raportul dintre volumul de alcool în stare pură, la temperatura de +20°C, conţinută în produs şi volumul total al acestuia produs la aceeaşi temperatură;
2.produse îndulcitoare - produsele care conferă gustul dulce, cum sunt: zahărul semialb, zahărul alb, zahărul alb rafinat, dextroza, fructoza, siropul de glucoză, zahărul lichid, zahărul lichid invertit, siropul de zahăr invertit, zahărul caramelizat, mustul de struguri concentrat rectificat, mustul de struguri concentrat, mustul de struguri proaspeţi, mierea de albine, siropul de roşcove, precum şi alte substanţe glucidice naturale care au un efect analog cu acestea;
3.zahăr caramelizat - produsul obţinut în exclusivitate prin încălzirea controlată a zahărului fără adaos de baze, acizi minerali sau alţi aditivi chimici;
4.grad decalitru (grad dal) - cantitatea de alcool etilic anhidru care se găseşte într-un volum de un decalitru lichid alcoolic la temperatura de +20°C;
5.distilat de origine agricolă - lichidul alcoolic obţinut prin distilare, după fermentarea alcoolică a cerealelor, care nu prezintă caracteristicile alcoolului etilic de fermentaţie din materii prime agricole vegetale şi nici ale altei băuturi alcoolice distilate, dar care a conservat o aromă şi un gust provenind din materiile prime utilizate;
6.maturare sau învechire - operaţiunea care constă în a lăsa să se producă în mod natural, în recipiente potrivite, anumite reacţii care imprimă băuturii alcoolice caractere organoleptice calitative pe care băutura nu le avea anterior;
7.categoria de băuturi alcoolice distilate - totalitatea băuturilor alcoolice distilate care corespund aceleiaşi definiţii;
8.grad german de duritate (°dH) - este egal cu 10 miligrame oxid de calciu la un litru de apă;
9.substanţă aromatizantă - substanţa chimic definită, cu proprietăţi aromatice, care se obţine:
a)prin procese fizice care includ distilarea şi extracţia cu solvenţi sau procese enzimatice şi microbiologice ale unui material de origine vegetală sau animală, atât în stare brută, cât şi după procesare prin procedee tradiţionale de preparare a alimentelor pentru consum uman;
b)prin sinteză chimică sau izolare prin procese chimice, obţinându-se o substanţă identică chimic cu o substanţă naturală prezentă în produse de origine vegetală sau animală descrisă la lit. a);
c)prin sinteză chimică, obţinându-se însă o substanţă care este identică chimic cu o substanţă naturală prezentă în produse de origine vegetală sau animală;
10.preparat aromatizant - substanţă concentrată sau neconcentrată, cu proprietăţi aromatice, care este obţinută prin procese fizice, prin procese enzimatice sau microbiologice, pornindu-se de la produse de origine vegetală sau animală în stare brută sau după o procesare prin procedee tradiţionale de preparare a alimentelor pentru consum uman;
11.conţinutul în substanţe volatile - cantitatea de substanţe volatile, altele decât alcoolul etilic şi metilic conţinut în băutura alcoolică obţinută exclusiv prin distilarea sau redistilarea materiilor prime folosite.