Art. 37. - Norma din 1995 DE IGIENĂ privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 37
În unităţile de alimentaţie mici, cu un singur spaţiu de producţie (bucătărie) în care se realizează prepararea, fierberea sau coacerea alimentelor, curăţatul legumelor şi al zarzavaturilor, precum şi spălatul veselei pentru servire şi al vaselor pentru producţie - acestea se pot efectua în spaţiul respectiv, în următoarele condiţii:
a)curăţarea şi spălarea legumelor şi a zarzavaturilor să se execute înainte de începerea altor procese de preparare propriu-zisă; imediat după această operaţiune sunt obligatorii spălarea şi dezinfecţia ustensilelor, a utilajelor, a meselor de lucru, curăţarea pardoselii şi evacuarea resturilor rezultate;
b)organizarea fluxului tehnologic să se facă astfel încât vesela întrebuinţată să nu fie preluată (debarasată) prin ochiul de geam prevăzut pentru distribuirea preparatelor către sala de consumaţie;
c)spălarea veselei pentru servire şi a vaselor de bucătărie să se facă separat, într-un loc anume stabilit şi amenajat, unde nu se fac alte operaţiuni de preparare; se recomandă ca acest loc să fie delimitat, cel puţin pe părţile laterale, prin semipereţi (paravane) din sticlă, plăci fibrolemnoase etc.;
d)vesela pentru masă - curată - să fie păstrată în rafturi prevăzute cu perdele din pânză sau din tifon, iar vasele de bucătărie pe rastele sau în dulapuri închise (eventual prin folosirea meselor de lucru de tip dulap);
e)să se respecte cu stricteţe regulile de igienă la desfăşurarea tuturor proceselor de prelucrare a alimentelor, să se menţină în permanenţă curăţenia şi ordinea în sala de preparare şi să se asigure dezinfecţia zilnică, prin detergenţi şi substanţe dezinfectante, a ustensilelor, utilajelor şi a meselor de lucru.