Art. 12. - Norma din 1995 DE IGIENĂ privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 12
(1)Toate unităţile alimentare vor fi dotate, după caz, cu spaţii suficiente de depozitare a produselor finite şi semifabricate, a materiilor prime şi auxiliare, precum şi a ambalajelor, care să nu permită degradarea, impurificarea, sau contaminarea.
(2)Pentru păstrarea materiilor prime, semifabricatelor şi produselor finite uşor alterabile, toate unităţile alimentare vor fi dotate cu spaţii frigorifice, compartimentate (separat produsele crude de cele care au suferit preparare termică, cele care emană mirosuri specifice de cele care împrumută mirosuri), cu volum stabilit în funcţie de natura, durata de păstrare şi cantitatea produselor destinate a fi depozitate şi prevăzute cu posibilităţi de control şi înregistrare a temperaturii.
(3)Funcţionarea instalaţiilor frigorifice trebuie asigurată în permanenţă, iar temperatura realizată în interior va fi înregistrată pe diagrama spaţiului frigorific la fiecare 8 ore sau, după caz, la 12 ore.
(4)Unităţile care folosesc în cursul activităţii produse congelate vor avea încăperi şi instalaţii care să asigure efectuarea corectă a operaţiunilor de decongelare.
(5)Spaţiile destinate depozitării alimentelor vor fi păstrate permanent în stare de curăţenie iar, periodic şi de câte ori, se eliberează, vor fi curăţate, reparate, dezinsectizate şi deratizate.