Secţiunea 1 - Dispoziţii comune - Metodologie din 2005 de atestare a competenţei tehnice a persoanelor juridice care întocmesc documentaţii şi/sau execută lucrări de cercetare geologică, lucrări de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, precum şi a persoanelor fizice care întocmesc documentaţii şi/sau execută lucrări de cercetare geologică şi de expertizare

M.Of. 437

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 24 Mai 2005
SECŢIUNEA 1:Dispoziţii comune
Art. 15
În vederea obţinerii atestării competenţei pentru întocmirea documentaţiilor geologico-tehnice economice şi/sau executării lucrărilor de cercetare geologică, lucrărilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, persoana juridică sau fizică va înainta la secretariatul comisiei de atestare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cererea-tip de atestare, ale cărei modele sunt prezentate în anexele nr. 2 şi 3, însoţite de documentele cuprinse la art. 30 şi 33.
Art. 16
Dosarul de atestare se depune la direcţia generală din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, care răspunde de activitatea de atestare.
Secretariatul comisiei de atestare şi serviciul contencios verifică existenţa şi conformitatea cu originalul a tuturor copiilor de pe actele şi documentele cuprinse în dosare, în conformitate cu art. 30 şi 33.
Art. 17
Comisia de atestare analizează dosarele prezentate şi decide:
a)atestarea persoanelor fizice sau juridice;
b)solicitarea de completări;
c)respingerea dosarului;
d)invitarea solicitantului pentru interviu.
Art. 18
Deciziile comisiei de atestare se consemnează în procese-verbale care sunt semnate de membrii comisiei şi de solicitant.
Refuzul semnării de către solicitant se consemnează în procesul-verbal.
Art. 19
Dacă solicitantul nu se prezintă la data stabilită pentru interviu, se stabileşte o nouă dată. În cazul în care solicitantul nu se prezintă la al doilea termen, comisia de atestare decide respingerea cererii de atestare.
Art. 20
Examinarea candidatului, persoană juridică sau persoană fizică, constă într-un interviu de specialitate, având la bază raportul de activitate şi recomandările prezentate, lucrările publicate şi legislaţia specifică domeniului pentru care solicită atestarea.
Art. 21
Persoanele fizice sau conducătorii persoanelor juridice, care solicită atestarea, vor fi invitaţi pentru interviu în şedinţa de atestare, prin grija secretariatului comisiei de atestare.
Dacă solicitantul nu a întrunit condiţiile de atestare, comisia de atestare îl va înştiinţa în acest sens.
Dacă solicitantul a întrunit condiţiile de atestare, comisia de atestare va acorda certificatul de atestare semnat de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Art. 22
Certificatul de atestare va fi înmânat persoanei fizice sau conducătorului persoanei juridice spre a-l folosi drept recunoaştere a capacităţii profesionale şi tehnice de a executa lucrările specificate.
Art. 23
Perioadele de lucru stabilite potrivit graficului de şedinţe aprobat de preşedintele comisiei de atestare, precum şi programarea persoanelor pentru interviu vor fi comunicate celor interesaţi de către secretariatul comisiei de atestare, cu cel puţin 10 zile înainte de data ţinerii şedinţei de atestare.
Art. 24
Concluziile analizelor efectuate şi hotărârile adoptate de comisia de atestare se consemnează în procese-verbale semnate de toţi membrii prezenţi.
În procesele-verbale se înscriu datele de bază privind persoana fizică sau juridică, precum şi hotărârea comisiei de atestare cu privire la eliberarea certificatului de atestare sau, după caz, de respingere a cererii de atestare.
Art. 25
Membrii comisiei de atestare poartă întreaga răspundere pentru hotărârile luate.
Art. 26
Certificatele de atestare se întocmesc conform modelelor anexate (fig. 1 "Certificat de atestare pentru persoane juridice" şi fig. 2 "Certificat de atestare pentru persoane fizice").
Certificatele de atestare vor fi numerotate în ordine curentă şi se vor păstra în condiţii de siguranţă la secretariatul comisiei de atestare, având caracter confidenţial.
Certificatul de atestare confirmă calitatea persoanei fizice sau juridice de a executa lucrările pentru care a fost atestată.