Titlul xvi1 - Răspunderea civilă a psihologilor şi a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist în cadrul programelor naţionale de sănătate curative - Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - Republicare

M.Of. 652

În vigoare
Versiune de la: 19 Noiembrie 2024 până la: 3 Iulie 2025
TITLUL XVI1:Răspunderea civilă a psihologilor şi a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist în cadrul programelor naţionale de sănătate curative
Art. 6921
(1)În sensul prezentului titlu, următorii termeni se definesc astfel:
a)psihologul care acordă servicii conexe actului medical persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist este psihologul cu drept de liberă practică, atestat în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială, care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală în cadrul furnizorilor de servicii conexe actului medical potrivit dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 213/2004, cu modificările ulterioare, sau ca prestator de servicii în cabinetul de practică organizat potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, aprobată cu modificări prin Legea nr. 598/2001;
b)răspunderea profesională reprezintă acoperirea daunelor efective suferite de beneficiar şi rezultate din exercitarea profesiei cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 213/2004, cu modificările ulterioare, ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 788/2005, cu completările ulterioare, precum şi ale Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, aprobat prin Hotărârea Convenţiei naţionale a Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2018.
(2)Psihologul care acordă servicii conexe actului medical persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist răspunde civil pentru prejudiciile produse prin acte individuale în cadrul intervenţiei specializate în tulburări din spectrul autist în exercitarea activităţii profesionale cu nerespectarea actelor normative prevăzute la alin. (1).
(3)Psihologul care acordă servicii conexe actului medical persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist răspunde civil şi pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementărilor prezentului titlu privind confidenţialitatea, consimţământul informat şi obligativitatea acordării intervenţiei specializate, în tulburări din spectrul autist.
(4)Psihologul care acordă servicii conexe actului medical persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei.
(5)Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracţiune conform legii.
(6)Toate persoanele implicate în serviciul conex actului medical acordat persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist vor răspunde proporţional cu gradul de vinovăţie al fiecăreia.
(7)Psihologul care acordă servicii conexe actului medical persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist nu este răspunzător pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii când acestea se datorează condiţiilor de lucru.
Art. 6922
(1)Unităţile de specialitate, definite în titlul II - Programele naţionale de sănătate, în calitate de furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse în domeniul intervenţiei specializate în tulburări din spectrul autist, în situaţia în care acestea sunt consecinţa condiţiilor de lucru, precum şi pentru prejudiciile cauzate, în mod direct sau indirect, pacienţilor, în cazul nerespectării reglementărilor interne.
(2)Unităţile prevăzute la alin. (1) răspund în condiţiile legii civile pentru prejudiciile produse de personalul angajat, în solidar cu acesta.
Art. 6923
(1)Pentru a fi supus intervenţiei specializate în cadrul serviciilor conexe actului medical adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, după prezentarea de către psiholog a informaţiilor privind intervenţia specializată, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului/reprezentantului legal al acestuia, după caz, i se solicită în scris acordul informat.
(2)În vederea obţinerii acordului scris al pacientului/reprezentantului legal al acestuia, după caz, psihologul are obligaţia să prezinte pacientului/reprezentantului legal al acestuia informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.
(3)Informaţiile trebuie să conţină: metodele utilizate, riscuri, alternative, modul de desfăşurare, frecvenţa, modul în care se poate retrage consimţământul dacă se doreşte acest lucru, limitele confidenţialităţii, inclusiv date privind posibilitatea înregistrării audio-video.
(4)Exprimarea acordului informat este condiţionată de existenţa capacităţii depline de exerciţiu a persoanei cu tulburări din spectrul autist.
(5)Psihologul răspunde civil atunci când efectuează intervenţii specializate fără acordul informat al pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia.
Art. 6924
(1)Psihologul care furnizează servicii conexe actului medical persoanelor cu tulburări din spectrul autist nu poate refuza acordarea acestora pe criterii etnice, religioase şi orientare sexuală sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege.
(2)Atunci când psihologul care furnizează servicii conexe actului medical persoanelor cu tulburări din spectrul autist a acceptat pacientul, relaţia poate să înceteze:
a)la iniţiativa pacientului;
b)la iniţiativa medicului psihiatru/psihiatru pediatru, după caz, care a recomandat acordarea serviciilor conexe actului medical pacientului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist;
c)la iniţiativa psihologului care acordă servicii conexe actului medical persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
(3)Situaţiile în care relaţia poate să înceteze la iniţiativa medicului psihiatru/psihiatru pediatru sau a psihologului sunt următoarele:
a)atunci când pacientul îndeplineşte criteriile de excludere pentru acordarea acestor servicii conexe actului medical prevăzute în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS;
b)pacientul manifestă o atitudine ostilă şi/sau ireverenţioasă faţă de medicul psihiatru/psihiatru pediatru/psiholog.
(4)Medicul psihiatru/psihiatru pediatru/Psihologul va notifica pacientului/reprezentantului legal al acestuia, în situaţia prevăzută la alin. (3) lit. b), intenţia încetării relaţiei, cu respectarea unui termen de preaviz de 5 zile calendaristice de la exprimarea acestei intenţii.
Art. 6925
(1)Psihologul cu drept de liberă practică definit la art. 6921 alin. (1) lit. a) care acordă servicii conexe actului medical persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist va încheia o asigurare de răspundere civilă pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi pentru depăşirea limitelor competenţei profesionale.
(2)O copie a asigurării de răspundere civilă pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei va fi prezentată înainte de încheierea contractului individual de muncă, fiind o condiţie obligatorie pentru angajare sau, după caz, va fi prezentată înainte de încheierea contractului cu casa de asigurări de sănătate, în funcţie de forma de organizare a furnizorului de servicii conexe actului medical.
(3)Asigurătorul acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund, în baza legii, faţă de terţe persoane, care au fost supuse unui act care atrage răspunderea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, aferent serviciilor conexe actului medical, precum şi pentru cheltuielile de judecată ale persoanei prejudiciate prin serviciile conexe acordate.
(4)Asigurarea obligatorie face parte din categoria de asigurări de răspundere civilă pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi va cuprinde tipurile de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
(5)Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care psihologul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuieli de judecată persoanei sau persoanelor păgubite prin acordarea unor servicii conexe actului medical neadecvate, în măsura în care se află în culpă procesuală potrivit Codului de procedură civilă.
(6)În cazul în care pentru acelaşi psiholog există mai multe asigurări valabile, despăgubirea se suportă în mod proporţional cu suma asigurată de fiecare asigurător.
(7)Psihologul are obligaţia de a informa asigurătorul despre încheierea unor astfel de asigurări cu alţi asigurători, atât la încheierea poliţei, cât şi pe parcursul executării acesteia.
(8)Nivelul limitelor de asigurare se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS, după consultarea asociaţiilor profesionale din domeniul asigurărilor şi Colegiului Psihologilor din România, cu avizul Ministerului Sănătăţii.
(9)Nivelul primelor, termenele de plată şi celelalte elemente privind acest tip de asigurări se stabilesc prin negociere între psihologi şi asigurători.
(10)Despăgubirile se pot stabili şi pe cale amiabilă.
(11)În cazul în care părţile - psiholog, asigurător şi persoana prejudiciată - nu cad de acord sau nu este certă culpa psihologului, despăgubirile se vor plăti numai în baza hotărârii definitive a instanţei judecătoreşti competente.
(12)Despăgubirile se plătesc de către asigurător nemijlocit persoanelor fizice, în măsura în care acestea nu au fost despăgubite de psiholog.
(13)Psihologii sau reprezentanţii acestora sunt obligaţi să înştiinţeze în scris asigurătorul sau, dacă este cazul, asigurătorii despre existenţa unei acţiuni în despăgubire, în termen de 3 zile lucrătoare de la data la care au luat cunoştinţă despre această acţiune.
Art. 6926
(1)La nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se constituie Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, respectiv pentru cazurile care atrag răspunderea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, denumită în continuare Comisia.
(2)Comisia are în componenţă reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi, respectiv, ai municipiului Bucureşti, ai casei judeţene de asigurări de sănătate, respectiv a municipiului Bucureşti, ai Colegiului Psihologilor din România, un psiholog, înregistrat în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România pentru una din specialităţile: psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială, sub conducerea unui director adjunct al direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3)Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei se elaborează de Ministerul Sănătăţii, se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4)Modalitatea de remunerare a psihologilor înscrişi în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, desemnaţi pentru a face parte din Comisie, precum şi onorariile pentru serviciile prestate de către aceştia, care se stabilesc în raport cu complexitatea cazului expertizat, sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi vor fi suportate de partea interesată.
Art. 6927
Comisia poate fi sesizată de persoana sau, după caz, de reprezentantul legal al acesteia sau de succesorii persoanei decedate, care se consideră victima unui act de natură a atrage răspunderea civilă profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, săvârşit în exercitarea unei activităţi profesionale aferente serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
Art. 6928
(1)Comisia desemnează, prin tragere la sorţi, din Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, unul sau mai mulţi psihologi în una sau mai multe dintre specialităţile profesionale: psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială, în funcţie de complexitatea cazului, însărcinaţi cu efectuarea unui raport asupra cazului.
(2)Psihologii prevăzuţi la alin. (1) au acces la toate documentele medicale aferente cazului, precum şi la toate actele profesionale rezultate în urma evaluării sau intervenţiei psihologice, a căror cercetare o consideră necesară, şi au dreptul de a audia şi înregistra depoziţiile tuturor persoanelor implicate.
(3)Psihologii întocmesc, în termen de 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a documentelor prevăzute la alin. (2), un raport asupra cazului, pe care îl înaintează Comisiei. Comisia adoptă o decizie asupra cazului în maximum 3 luni de la data sesizării.
(4)Fiecare parte interesată are dreptul să primească o copie a raportului psihologilor şi a documentelor care au stat la baza acestuia.
Art. 6929
Comisia stabileşte, prin decizie, dacă în cauză a fost sau nu o situaţie de malpraxis, respectiv o situaţie de natură a atrage răspunderea civilă profesională a psihologilor cu drept de liberă practică. Decizia se comunică tuturor persoanelor implicate, inclusiv asigurătorului, în termen de 5 zile calendaristice.
Art. 69210
(1)În cazul în care asigurătorul sau oricare dintre părţile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei, la tribunalul - secţia civilă în a cărui circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat.
(2)Calea de atac împotriva hotărârii pronunţate în primă instanţă este apelul.
(3)Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis, respectiv a cazurilor de natură a atrage răspunderea civilă profesională a psihologilor cu drept de liberă practică nu împiedică liberul acces la justiţie, potrivit dreptului comun.
Art. 69211
(1)Întreaga procedură de stabilire a cazurilor de răspundere civilă profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, până în momentul sesizării instanţei, este confidenţială.
(2)Încălcarea confidenţialităţii de către persoana care a făcut sesizarea duce la pierderea dreptului de a beneficia de procedura de conciliere.
(3)Încălcarea confidenţialităţii de către membrii Comisiei sau experţii desemnaţi de aceasta atrage sancţiuni profesionale şi administrative, conform regulamentelor aprobate.
Art. 69212
Instanţa competentă să soluţioneze litigiile prevăzute de prezentul titlu este tribunalul - secţia civilă în a cărui circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat, respectiv actul de natură a atrage răspunderea psihologului cu drept de liberă practică.
Art. 69213
Actele profesionale ale psihologilor cu drept de liberă practică de natură a atrage răspunderea profesională a acestora se prescriu în termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu excepţia faptelor ce reprezintă infracţiuni.