Art. 19. - Legea 82/1991 a contabilităţii - Republicare
M.Of. 454
În vigoare Versiune de la: 15 Decembrie 2023
Art. 19
(1)În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar, închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârşitul exerciţiului financiar.
(2)Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia.
(3)Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate şi se reflectă în situaţiile financiare interimare drept creanţe faţă de acţionari, respectiv asociaţi.
(31)Repartizarea trimestrială a profitului către acţionari sau asociaţi se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate şi sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerinţele legale sau statutare, respectiv pe baza situaţiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, după caz.
(32)Regularizarea sumelor repartizate în cursul exerciţiului financiar potrivit alin. (31) trebuie să aibă loc după aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate şi plătite în plus în cursul exerciţiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. Obligaţia de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societăţii are obligaţia de a urmări recuperarea acestor sume şi de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.
(4)Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor.
(5)La instituţiile publice rezultatul execuţiei bugetare se stabileşte anual, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest sens.
(6)Excedentul sau deficitul patrimonial se determină de către instituţiile publice, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Fluxuri numărul de obiecte din listă: (3)
Fluxuri numărul de obiecte din listă: (3)
Jurisprudenţă numărul de obiecte din listă: (219)
Hotarari judecătoresti numărul de obiecte din listă: (219)
- Sentinta nr. RJ 4e3e333dg/2023 din 12-apr-2023, Judecatoria Targu Mures, plangere contraventionala (Civil)
- Decizie nr. RJ g86948e9g/2023 din 21-mar-2023, Curtea de Apel Bucuresti, atragerea raspunderii pentru intrarea in insolventa (art. 169 Legea 85/2014) (Faliment)
- Sentinta nr. RJ 235725749/2022 din 02-mar-2022, Tribunalul Valcea, contestatie act administrativ fiscal (Contencios administrativ si fiscal)