Capitolul iii - Aplicarea, modificarea şi încetarea valabilităţii tratatelor - Legea 590/2003 privind tratatele

M.Of. 23

În vigoare
Versiune de la: 12 Ianuarie 2004
CAPITOLUL III:Aplicarea, modificarea şi încetarea valabilităţii tratatelor
SECŢIUNEA 1:Aplicarea tratatelor
Art. 31
(1)Obligaţiile prevăzute de tratatele în vigoare se execută întocmai şi cu bună-credinţă.
(2)Aplicarea şi respectarea dispoziţiilor tratatelor în vigoare reprezintă o obligaţie pentru toate autorităţile statului român, inclusiv autoritatea judecătorească, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice române sau aflate pe teritoriul României.
(3)Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe, precum şi alte ministere şi autorităţi ale statului au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru aplicarea tratatelor în vigoare, precum şi de a controla modul în care se realizează acestea.
(4)Dispoziţiile tratatelor în vigoare nu pot fi modificate, completate sau scoase din vigoare prin acte normative interne ulterioare intrării lor în vigoare.
(5)Prevederile legislative interne nu pot fi invocate pentru a justifica neexecutarea dispoziţiilor unui tratat în vigoare.
(6)Aplicarea unui tratat în vigoare sau a unor prevederi ale acestuia poate fi suspendată conform prevederilor acestuia sau prin acordul părţilor.
(7)Propunerea de suspendare a aplicării unui tratat se face printr-un memorandum iniţiat de ministerul sau autoritatea administraţiei publice centrale care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) şi are competenţă în domeniul principal reglementat prin tratat. Memorandumul este supus avizării şi aprobării, în conformitate cu procedura prevăzută la art. 3 sau 4 şi art. 6.
(8)Memorandumul prevăzut la alin. (7) va cuprinde şi, respectiv, va avea anexate:
a)argumentarea oportunităţii suspendării aplicării;
b)temeiul juridic al suspendării aplicării;
c)consecinţele politice, juridice, economice sau de altă natură ale suspendării aplicării;
d)copia textului tratatului.
(9)După aprobarea suspendării aplicării, Ministerul Afacerilor Externe notifică măsura suspendării celeilalte/celorlalte părţi la tratat, pe cale diplomatică.
SECŢIUNEA 2:Modificarea şi încetarea valabilităţii tratatelor
Art. 32
(1)Tratatele în vigoare se modifică în conformitate cu prevederile acestora sau prin acordul părţilor.
(2)Modificarea tratatelor în vigoare urmează procedura prevăzută pentru încheierea acestora, cu excepţia cazurilor în care tratatul respectiv prevede expres o procedură distinctă.
Art. 33
În cazul în care, după intrarea în vigoare a unui tratat, se constată existenţa unei erori materiale care nu afectează substanţa sa, aceasta poate fi corectată prin înţelegere cu cealaltă parte sau celelalte părţi la tratatul respectiv, realizată de Ministerul Afacerilor Externe prin schimb de note verbale.
Art. 34
(1)Încetarea valabilităţii tratatelor prin acordul părţilor sau prin denunţare, renunţare ori retragere urmează procedura prevăzută pentru intrarea în vigoare a acestora.
(2)Instrumentul de motivare a actului normativ prin care se aprobă încetarea valabilităţii tratatului prin acordul părţilor, denunţare, renunţare sau retragere va cuprinde şi, respectiv, va avea anexate:
a)argumentarea oportunităţii încetării valabilităţii tratatului;
b)temeiul juridic al încetării valabilităţii tratatului;
c)consecinţele politice, juridice, economice sau de altă natură ale încetării valabilităţii tratatului;
d)copia textului tratatului.
(3)Dacă este necesar, denunţarea tratatelor la nivel de stat se consemnează în instrumentul de denunţare, renunţare sau retragere, care este redactat de Ministerul Afacerilor Externe şi este, ca regulă, semnat de ministrul afacerilor externe şi învestit cu sigiliul de stat.
(4)Ministerul Afacerilor Externe trimite depozitarului instrumentul de denunţare, renunţare sau retragere ori notifică denunţarea, renunţarea sau retragerea ori încetarea valabilităţii tratatului prin altă modalitate, pe cale diplomatică.
(5)Încetarea valabilităţii tratatelor se face cunoscută prin ordin al ministrului afacerilor externe, care se publică, fără plată, în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data încetării valabilităţii sau de la data constatării încetării valabilităţii tratatului.