Secţiunea 3 - Aprobarea semnării - Legea 590/2003 privind tratatele

M.Of. 23

În vigoare
Versiune de la: 12 Ianuarie 2004
SECŢIUNEA 3:Aprobarea semnării
Art. 13
(1)După finalizarea negocierilor prin convenire sau adoptare, pentru aprobarea semnării se elaborează un memorandum care este iniţiat, avizat şi aprobat în conformitate cu procedura prevăzută la art. 3 sau 4 şi art. 6, care se adaptează corespunzător, conform prevederilor următoare.
(2)Ulterior avizării conform art. 3 sau 4, memorandumul pentru aprobarea semnării este supus avizării Ministerului Justiţiei.
(3)Procedura prevăzută la art. 3 alin. (2) şi la art. 4 alin. (2) cu privire la aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se aplică şi pentru etapa aprobării semnării.
Art. 14
Dacă instituţiile avizatoare formulează avize cu propuneri, cu observaţii, cu observaţii şi propuneri sau cu obiecţii, instituţia iniţiatoare:
a)va relua procesul de negocieri, dacă apreciază ca pertinente observaţiile, în vederea obţinerii unui text care să corespundă acestora; sau
b)va înainta Secretariatului General al Guvernului o notă justificativă, avizată de Ministerul Afacerilor Externe, cuprinzând argumentele neacceptării, totale sau parţiale, a observaţiilor sau a avizului negativ, urmând ca Guvernul să aprobe semnarea ori să decidă reluarea negocierilor.
Art. 15
(1)Memorandumul pentru aprobarea semnării va conţine referiri la:
a)istoricul negocierilor;
b)prezentarea prevederilor relevante ale tratatului cu raportare la elementele de mandat aprobate la începerea negocierilor, precum şi a implicaţiilor pe care le are tratatul asupra obligaţiilor juridice şi altor angajamente internaţionale asumate anterior de partea română, respectiv asupra legislaţiei interne, inclusiv asupra Constituţiei României, dacă este cazul;
c)propuneri privind numele persoanei care va semna tratatul, cu menţionarea funcţiei şi instituţiei la care este încadrată, precum şi propunerea de a i se acorda depline puteri în acest sens, după caz.
(2)Memorandumul va avea anexat:
a)textul tratatului rezultat în urma negocierilor, atât în limba română, cât şi în limba de circulaţie internaţională în care a fost convenit sau adoptat, după caz;
b)copia memorandumului pentru aprobarea iniţierii negocierilor sau, după caz, cele mai recente elemente de mandat aprobate.
Art. 16
(1)În mod excepţional, datorită urgenţei semnării tratatului şi numai dacă există suficiente elemente să se considere că textul convenit sau adoptat al tratatului nu va conţine diferenţe substanţiale de fond faţă de propunerea de text a părţii române - în cazul unui tratat bilateral sau faţă de textul de la care se porneşte în negocieri - în cazul unui tratat multilateral, respectiv faţă de elementele de mandat ale părţii române, se poate elabora un memorandum comun pentru aprobarea negocierii şi semnării, care va fi supus procedurii prevăzute de prezenta secţiune.
(2)Dacă textul convenit sau adoptat diferă faţă de propunerea de text a părţii române sau faţă de propunerea de text de la care s-a pornit în negociere, respectiv faţă de elementele de mandat ale părţii române, se va elabora un memorandum separat pentru semnare, conform procedurii prevăzute de prezenta secţiune.