Secţiunea 1 - Aprobarea iniţierii negocierilor - Legea 590/2003 privind tratatele

M.Of. 23

În vigoare
Versiune de la: 12 Ianuarie 2004
SECŢIUNEA 1:Aprobarea iniţierii negocierilor
Art. 3
(1)Pentru aprobarea iniţierii negocierilor unui tratat la nivel de stat, Ministerul Afacerilor Externe, singur sau, după caz, împreună cu ministerul sau autoritatea administraţiei publice centrale care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), în competenţele căruia sau căreia se află domeniul principal reglementat prin tratat, elaborează un memorandum, care va fi avizat de către toate ministerele în competenţele cărora se află din punct de vedere substanţial celelalte domenii reglementate prin tratat şi însuşit de către Guvernul României prin semnătura primului-ministru, după care va fi înaintat spre aprobare Preşedintelui României.
(2)În cazul tratatelor la nivel de stat pentru care este necesară aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aprobarea Preşedintelui României se va acorda după îndeplinirea procedurilor specifice prevăzute de legea pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi de reglementările acestuia.
(3)În cazul tratatelor multilaterale şi bilaterale la nivel de stat, inclusiv cu instituţii financiare internaţionale, cu caracter predominant tehnic, Ministerul Afacerilor Externe va fi doar avizator.
Art. 4
(1)Pentru aprobarea iniţierii negocierilor unui tratat la nivel guvernamental, respectiv la nivel departamental, ministerul sau autoritatea administraţiei publice centrale care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), în competenţele căruia sau căreia se află domeniul principal reglementat prin tratat, denumit/denumită în continuare instituţie iniţiatoare, elaborează un memorandum, care va fi avizat întotdeauna de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de către toate ministerele în competenţele cărora se află, din punct de vedere substanţial, celelalte domenii reglementate prin tratat şi care se înaintează spre aprobare Guvernului României, acordată prin semnătura primului-ministru.
(2)În cazul tratatelor la nivel guvernamental, respectiv departamental, pentru care este necesară aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, aceasta se solicită după îndeplinirea procedurii prevăzute la alin. (1) şi după îndeplinirea procedurii specifice prevăzute de legea pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi de reglementările acestuia, prin semnătura Preşedintelui României, în calitate de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor.
Art. 5
(1)Memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor va conţine referiri la:
a)obiectul tratatului;
b)necesitatea încheierii tratatului;
c)finalitatea încheierii tratatului şi implicaţiile, în cazul încheierii tratatului respectiv, asupra obligaţiilor juridice şi altor angajamente internaţionale asumate anterior de partea română, respectiv asupra legislaţiei interne, inclusiv asupra Constituţiei României, dacă este cazul;
d)elementele concrete de mandat al părţii române, ce urmează a fi promovate în cadrul negocierilor, inclusiv variante de acţiune, dacă este cazul.
(2)Memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor va avea întotdeauna anexată propunerea de text a părţii române, atât în limba română, cât şi în limba de circulaţie internaţională în care se va încheia tratatul, după caz, şi, cu titlu informativ, dacă acestea există, propunerea de text a celeilalte părţi - în cazul unui tratat bilateral sau proiectul de la care se porneşte negocierea, în limba română şi în limba de circulaţie internaţională în care se va încheia tratatul, şi eventualele propuneri de modificare ale părţii române - în cazul unui tratat multilateral.
(3)Propunerea de text a părţii române se redactează în conformitate cu art. 2 alin. (2).
(4)Aprobarea iniţierii negocierilor semnifică atât aprobarea conţinutului memorandumului, cât şi aprobarea propunerii de text a părţii române.
Art. 6
(1)Memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor, semnat de conducătorul instituţiei iniţiatoare, se transmite concomitent, în copie, instituţiilor avizatoare, care au obligaţia ca, în termen de 7 zile lucrătoare de la primire, să comunice instituţiei iniţiatoare avizele lor în una dintre următoarele forme, după caz: aviz favorabil, aviz cu observaţii şi/sau propuneri, aviz negativ.
(2)În urma primirii eventualelor observaţii sau propuneri, instituţia iniţiatoare definitivează conţinutul memorandumului şi, respectiv, al propunerii de text de tratat a părţii române, pe care le transmite, în original, spre avizare succesivă, instituţiilor avizatoare.
(3)În cazul în care între instituţiile iniţiatoare şi, respectiv, avizatoare, după consultări la nivel corespunzător, persistă diferenţe de opinie, instituţiile avizatoare pot aviza "cu obiecţii", care vor fi anexate şi prezentate spre soluţionare în cadrul şedinţei Guvernului.
Art. 7
(1)Memorandumul pentru aprobarea iniţierii negocierilor unui tratat la nivel de stat va conţine propunerea privind persoana având calitatea de şef al delegaţiei de negociatori a părţii române, cu menţionarea funcţiei şi instituţiei la care este încadrat.
(2)În cazul tratatelor la nivel guvernamental, respectiv departamental, desemnarea şefului delegaţiei se face prin decizie a conducătorului instituţiei iniţiatoare.
(3)În cazul negocierii tratatelor la nivel guvernamental care, prin obiectul lor, au implicaţii politice importante asupra relaţiilor externe ale României, şeful delegaţiei de negociatori a părţii române se desemnează de către Guvernul României.
(4)Delegaţia de negociatori a părţii române pentru tratatele la nivel de stat şi, respectiv, la nivel guvernamental va include reprezentantul sau reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe; în cazul tratatelor la nivel departamental, delegaţia de negociatori a părţii române va putea include reprezentantul sau reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, la solicitarea instituţiei iniţiatoare.