Capitolul vii - Cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice - Legea 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 214

În vigoare
Versiune de la: 15 Martie 2023
CAPITOLUL VII:Cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice
Art. 32
(1)Cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniul securităţii cibernetice sunt parte integrantă a sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare şi se aliniază măsurilor promovate de MCID pentru încadrarea spaţiului românesc al cercetării în Spaţiul European al Cercetării.
(2)MCID elaborează un program multianual de finanţare a proiectelor de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice, la care pot participa organizaţii de cercetare publice şi private, precum şi autorităţi şi instituţii publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice.
(3)Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, bugetul anual alocat programului prevăzut la alin. (2) este de minimum 10% din bugetul alocat programelor de cercetare finanţate de MCID pentru anul respectiv.
(4)Finanţarea pentru programul prevăzut la alin. (2) se realizează pe criterii transparente şi competitive, potrivit unei metodologii de concurs adoptate prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 33
(1)Autorităţile prevăzute la art. 10 dezvoltă strategii şi politici proprii privind cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniile securităţii şi apărării cibernetice, în funcţie de potenţialul ştiinţific avut la dispoziţie, de competenţele sau de misiunile specifice.
(2)La nivelul fiecărei autorităţi prevăzute la art. 10 se desemnează de către conducătorul instituţiei entitatea responsabilă pentru managementul activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniile securităţii şi apărării cibernetice.
(3)Autorităţile prevăzute la art. 10 cooperează cu mediul academic, industria de profil şi Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică, precum şi cu Reţeaua de centre naţionale de coordonare, pentru implementarea următoarelor linii de efort în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării şi digitalizării:
a)menţinerea unei poziţii avansate în rândul instituţiilor ce investesc şi valorifică rezultatele activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare desfăşurate în domeniul securităţii cibernetice;
b)dezvoltarea şi menţinerea de parteneriate eficiente în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării şi digitalizării;
c)promovarea de noi tehnologii, de prototipuri şi demonstratoare tehnologice în domeniile securităţii şi apărării cibernetice;
d)dezvoltarea reţelelor de experţi în domeniu la nivel naţional şi interinstituţional.