Capitolul v - Sistemul Naţional de Alertă Cibernetică - Legea 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 214

În vigoare
Versiune de la: 15 Martie 2023
CAPITOLUL V:Sistemul Naţional de Alertă Cibernetică
Art. 27
(1)Sistemul Naţional de Alertă Cibernetică, denumit în continuare SNAC, constă într-un ansamblu de măsuri tehnice şi procedurale destinate prevenirii, descurajării şi combaterii acţiunilor sau inacţiunilor ce se pot constitui în vulnerabilităţi, riscuri sau ameninţări la adresa securităţii cibernetice a României.
(2)SNAC asigură un serviciu de notificare publică privind nivelul de alertă cibernetică existent la nivel naţional, pentru o zonă geografică delimitată sau pentru un anumit domeniu de activitate, stabilit în funcţie de gradul de risc asociat ameninţărilor incidentelor sau atacurilor cibernetice identificate la un anumit moment.
Art. 28
(1)Nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică se stabilesc printr-o metodologie elaborată de DNSC, avizată conform de COSC şi aprobată prin ordin al directorului DNSC.
(2)Instituirea nivelurilor de alertă, precum şi trecerea de la un nivel la altul se decid de către directorul DNSC, cu avizul consultativ şi prealabil sau la propunerea COSC, după caz.
(3)Trecerea de la un nivel de alertă cibernetică superior la unul inferior se face după încetarea cauzelor care au generat ridicarea nivelului de alertă.
Art. 29
(1)Persoanele prevăzute la art. 3 au obligaţia să elaboreze planuri proprii de acţiune pentru fiecare tip de alertă cibernetică, potrivit metodologiei prevăzute la art. 28 alin. (1).
(2)La declararea stărilor de alertă cibernetică, persoanele prevăzute la art. 3 pun în aplicare măsurile din planurile prevăzute la alin. (1).