Capitolul ii - Sistemul naţional de securitate cibernetică - Legea 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 214

În vigoare
Versiune de la: 15 Martie 2023
CAPITOLUL II:Sistemul naţional de securitate cibernetică
Art. 6
(1)În scopul organizării şi desfăşurării în mod unitar la nivel naţional a activităţilor specifice securităţii cibernetice se înfiinţează Sistemul naţional de securitate cibernetică, denumit în continuare SNSC, drept cadrul general de cooperare care reuneşte autorităţile prevăzute la art. 10 alin. (1), precum şi alte autorităţi şi instituţii publice cu responsabilităţi şi capabilităţi în domeniile de aplicare a prezentei legi, în vederea coordonării acţiunilor la nivel naţional pentru asigurarea securităţii cibernetice.
(2)În exercitarea competenţelor, instituţiile şi autorităţile publice prevăzute la alin. (1) cooperează cu sectorul privat, mediul academic, asociaţiile profesionale şi cu organizaţiile neguvernamentale.
Art. 7
(1)Activităţile SNSC sunt coordonate, la nivel strategic, de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, denumit în continuare CSAT.
(2)Activităţile SNSC sunt coordonate unitar, la nivel operaţional, de către COSC.
(3)Serviciul Român de Informaţii, denumit în continuare SRI, asigură secretariatul tehnic al COSC, în condiţiile prezentei legi.
Art. 8
(1)COSC este un organ consultativ, fără personalitate juridică, în coordonarea CSAT, format din consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională, secretarul CSAT, precum şi reprezentanţi ai: Ministerului Apărării Naţionale, denumit în continuare MApN, Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, denumit în continuare MCID, SRI, Serviciului de Informaţii Externe, denumit în continuare SIE, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, denumit în continuare STS, Serviciului de Protecţie şi Pază, denumit în continuare SPP, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, denumit în continuare ORNISS, Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, denumit în continuare ANCOM, şi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, denumit în continuare DNSC.
(2)COSC emite avize consultative şi recomandări, adoptate prin consens, care se adresează autorităţilor prevăzute la alin. (1), conform competenţelor legale.
(3)Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte - consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională şi un vicepreşedinte - consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională.
(4)În funcţie de natura şi evoluţia ameninţărilor cibernetice sunt invitaţi să participe în cadrul şedinţelor COSC, fără a avea drept de vot, şi reprezentanţi ai altor entităţi - autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de drept public sau privat - care pot contribui la soluţionarea problemelor de securitate cibernetică.
(5)Convocarea COSC se face de către preşedintele acestuia, la propunerea oricăruia dintre membrii prevăzuţi la alin. (1).
Art. 9
(1)În exercitarea atribuţiilor sale, COSC analizează şi evaluează securitatea cibernetică şi înaintează CSAT sau DNSC, după caz, propuneri şi informări privind:
a)armonizarea reacţiei autorităţilor competente ale statului în situaţii generate de ameninţări cibernetice, care necesită schimbarea nivelului de alertă cibernetică;
b)solicitarea, în caz de necesitate, de asistenţă din partea altor state sau organizaţii şi organisme internaţionale;
c)modalitatea de răspuns la solicitările de asistenţă adresate României din partea altor state sau organizaţii şi organisme internaţionale, altele decât cele din domeniul apărării naţionale;
d)planuri sau direcţii de acţiune, în funcţie de concluziile rezultate şi evoluţia climatului de securitate în spaţiul cibernetic;
e)direcţii de dezvoltare şi investiţii în domeniul securităţii cibernetice;
f)linii de mandat privind adoptarea oricăror documente la nivel internaţional cu privire la securitatea cibernetică, care au impact în plan naţional;
g)modalităţi de gestionare şi răspuns la ameninţări şi atacuri cibernetice.
(2)În exercitarea atribuţiilor sale, COSC informează CSAT cu privire la recomandările şi avizele referitoare la instituirea sau modificarea nivelurilor de alertă cibernetică la nivel naţional.
(3)Pentru realizarea securităţii cibernetice, COSC cooperează, după caz, cu organismele de coordonare sau de conducere constituite, la nivel naţional, pentru managementul situaţiilor de urgenţă, acţiuni în situaţii de criză în domeniul ordinii publice, prevenirea şi combaterea terorismului, securitate şi apărare naţională.